38
None

Detecția precoce a bolii cronice de rinichi

Boala cronică de rinichi este definită prin anomalii ale structurii și funcției renale persistente mai mult de trei luni, evidențiate prin raportul albumină/creatinină urinară mai mare de 30 mg/g, precum și prin alte modificări patologice ale anumitor investigații de laborator.

Bioch. Cristina Mariaș,

Product Manager Molecular Biology, Top Diagnostics

Odată instalată, boala cronică renală evoluează cu pierderea treptată și definitivă a funcţiei renale. În evoluţia sa graduală boala cronică renală asociază hipertensiune arterială, hipertrofie ventriculară stângă, anomalii ale metabolismului mineral și ale scheletului osos, anemie, dezechilibre acido-bazice şi hidro-electrolitice, malnutriție, inflamație, pericardită uremică, encefalopatie uremică etc.

Boala cronică de rinichi reprezintă o problemă de sănătate publică la nivel mondial, 10% din populația globului fiind afectată, ceea ce poate genera costuri suplimentare semnificative, iar în acest sens orice intervenție medicală care poate împiedica progresia bolii spre stadiul terminal este extrem de importantă. 

Factori de risc pentru boala cronică de rinichi:

Cel mai frecvent, boala cronica renală este determinată de o altă boală care afectează rinichii, în primul rând diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială. Principalii factori de risc pentru apariţia bolii cronice de rinichi sunt: diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, vârsta peste 50 ani, bolile cardiovasculare, bolile structurale ale rinichiului (litiaza renală, hipertrofie a prostatei), boli sistemice (lupus eritematos sistemic), istoric familial pozitiv (rude de gradul I cu nefropatii sau aflate în tratament substitutiv renal: hemodializă, dializă peritoneală sau transplant renal), insuficiență renală acută în antecedente, hematurie sau proteinurie descoperite întâmplător, rinichiul unic congenital sau chirurgical. Pacienții care prezintă unul sau mai mulţi factori de risc au predispoziție de a dezvolta boala cronică de rinichi. 

Criteriile diagnosticului bolii cronice de rinichi:

Markeri ai afectării renale:

  • albuminuria (raport albumină/creatinină ≥30 mg/g sau o rată de excreție a albuminei ≥30 mg/24h)
  • anomalii ale sedimentului urinar
  • tulburări ale electroliților sau alte anomalii datorate afecțiunilor tubulilor renali
  • anomalii detectate la examenul histopatologic
  • anomalii structurale detectate imagistic
  • istoric de transplant renal.

Boala cronică de rinichi este dificil de diagnosticat într-o fază incipientă, când metodele de tratament ar fi cele mai eficiente. Simptomele pot să nu apară până când rinichii sunt grav afectați, subliniind necesitatea unor teste inovatoare pentru un diagnostic eficient și pentru aplicarea tratamentului adecvat. Testarea standard pentru boala cronică renală presupune măsurarea nivelului creatininei, însă această determinare s-a dovedit a fi eficientă doar în cazurile relativ avansate de boală. 

Faptul că detectarea timpurie este esențială în diagnosticarea și tratarea bolii cronice renale a încurajat compania Randox Biosciences să dezvolte noi teste de diagnostic.


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha