Boala cronică de rinichi este o problema de sănătate publică ce afectează aproximativ 195 de milioane de femei din lumea întreagă, situându-se pe locul 8 în topul cauzelor de deces în rândul femeilor.
Potrivit unor studii, prevalența riscului de a dezvolta boala cronică de rinichi este mai ridicată în rândul femeilor în raport cu bărbații. Anumite boli renale, precum nefropatia lupică sau infecțiile rinichiului (pielonefrita acută sau cronică) afectează cu predilecție femeile. Nefropatia lupică este cauzată de o boala autoimună, în care sistemul imunitar atacă propriile celule și organe. Infecțiile renale, asemeni majorității infecțiilor de tract urinar, sunt mai frecvente în rândul femeilor și prezintă un risc crescut în timpul sarcinii. Diagnosticarea și tratamentul timpuriu sunt necesare pentru a obține rezultate pozitive.
Rinichiul și sarcina
În mod normal, în timpul sarcinii, se înregistrează o creștere a hemodinamicii generale și, implicit la nivelul rinichiului. Rinichii cresc în volum cu 1-1,5 cm pe seama creșterii fluxului sanguin renal cu 30-50%. Pierderea de proteine prin urină (proteinuria) poate crește fiziologic până la maxim 300 mg/24 ore. Este de asemenea stimulată retenția de apă și sare sub acțiunea hormonilor. Compresia extrinsecă a ureterelor prin uterul gravid produce o dilatație a căilor urinare, ce favorizează staza urinară în căile urinare cu risc de infecție urinară înaltă (pielonefrita). În orice moment al sarcinii poate interveni o afecțiune la nivel renal. Bacteriuria asimptomatică (prezența de microbi la Urocultură, dar fără nici un simptom) este mult mai frecventă la femeia gravidă, iar în 1/3 din cazuri poate determina pielonefrită acută, de aceea trebuie tratată cu antibiotic, conform antibiogramei. Există câteva afecțiuni specifice sarcinii care pot determina apariția insuficienței renale acute. Acestea sunt: deshidratarea severă, necroza tubulară acută, necroza corticală acută, pielonefrita, purpura trombotică trombocitopenică, nefropatia obstructivă, nefrolitiaza, sindromul anti-fosfolipidic, pre-eclampsia, eclampsia, sdr HELLP. Este foarte rară necesitatea dializei la gravidele cu injurie renală acută.
Sarcina poate agrava o boală renală anterioară. O treime din femeile cu boală cronică de rinichi cu clearance-ul la creatinină între 45-70 ml/min/1,73m2 au un risc înalt de a dezvolta hipertensiune arterială (HTA) de sarcină, avort spontan și travaliu prematur. În momentul când o femeie cu boală cronică de rinichi a rămas gravidă, este necesară vizita la ginecolog și nefrolog la fiecare 2 săptămâni, în primele 28 săptămâni de sarcină, urmând ca până la sfârșitul sarcinii să facă săptămânal controale. Gravida trebuie să monitorizeze zilnic prezența proteinelor în urină cu ajutorul unui dipstick urinar (analiza calitativă) și, în caz de prezență a acestora, să efectueze proteinuria/24 ore. Este utilă măsurarea la domiciliu a TA cu ajutorul unui tensiometru personal.
Sursa: Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei“, Constanța