20
None

Minoxidilul în tratamentul alopeciei

  • Sănătatea este acel punct din viața tuturor la care ne-am dori să fim conectați în mod constant, astfel încât să ne asigurăm starea de vitalitate. Din păcate, de-a lungul vieții, ne confruntăm cu diverse probleme, unele cu un impact semnificativ asupra stimei de sine și calității vieții pacientului, cum este de altfel în cazul alopeciei.

Alopecia – căderea părului – este o afecțiune dermatologică a foliculilor piloși, care afectează milioane de oameni în întreaga lume, atât femei, cât și bărbați. Ea se manifestă prin subțierea și căderea parțială sau totală a părului de pe scalp sau alte părți ale corpului.
Procesul normal de cădere a părului implică trei etape: anagen (etapa de creștere), telogen (etapa de repaus) și catagen (etapa de tranziție între creștere și repaus). Aproximativ 85-90% dintre firele de păr se afla în faza anagen, iar restul sunt în fazele telogen și catagen.

Alopecia este o afecțiune care poate avea mai multe cauze:

  1. Alopecia androgenică – este cea mai comună formă de alopecie și are predispoziție genetică. Sensibilitatea foliculilor de păr la dihidrostosteron (DHT) poate duce la subțierea părului pe scalp.
  2. Alopecia areată – este o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar atacă greșit foliculii de păr, fapt care duce la căderea părului în pete rotunde sau ovale.
  3. Alopecia cicatricială – apare atunci când foliculii de păr sunt distribuiți și înlocuiți cu țesut cicatricial. Poate fi cauzată de infecții cutanate, arsuri, leziuni fizice, boli de piele sau procese inflamatorii cronice.
  4. Alopecia traumatică – apare ca urmare a unui tratament excesiv sau traumatizant aplicat părului precum utilizarea frecventă a plăcii de îndreptat părul, coafarea strânsă sau frecarea excesivă a scalpului.
  5. Alopecia telogenă – este cauzată de un dezechilibru în ciclul natural de creștere și cădere a părului.
  6. Cauze medicale – anumite afecțiuni medicale și tratamente au ca efect secundar căderea părului.
  7. Cauze nutriționale – deficiențele nutriționale, deficitul de fier, zinc sau proteine pot contribui la căderea părului.
  8. Stresul – evenimentele stresante semnificative pot declanșa o afecțiune temporară numită alopecie areată nervoasă.
  9. Medicamente – anumite medicamente pentru tratarea cancerului și a depresiei pot declanșa alopecie ca efect secundar.

Pentru a obține un diagnostic corect, medicul are rolul de a examina și a recomanda posibile teste, precum analize de sânge (pot determina niveluri hormonale), tragerea unei șuvițe de păr, biopsia pe scalp și examinarea histologică (recoltare la nivelul scalpului), tricoscopia (examinarea scalpului cu dermatoscopul).
În ceea ce ține de tratament, cel mai adesea este folosit Minioxidilul, un medicament topic care a fost inițial dezvoltat ca vasodilatator pentru a trata hipertensiunea arterială. În timp s-a observat că acest medicament dilată vasele de sânge din scalp, îmbunătățind astfel fluxul sanguin către foliculii de păr. Acesta prelungește faza anagen (etapa de creștere) a firelor de păr, astfel a ajuns să fie unul dintre cele mai utilizare tratamente.
În cazul alopeciei, precum și în cazul altor afecțiuni, un tratament eficient se realizează în funcție de nevoile fiecărei persoane. Desigur că abordarea tratamentului în mod general este mult mai rapidă și la îndemâna oricui, acesta putând fi obținut chiar în lipsa unei prescripții medicale din farmacii, însă un mod sănătos și mult mai util implică un consult medical, obținerea unei certitudini cu privire la tipul de alopecie cu care se confruntă pacientul și crearea unei conexiuni între istoricul medical și nevoile actuale ale pacientului.
Tratamentul oral cu minoxidil capsule necesită o ajustare personalizată și o urmărire de către medicul dermatolog, astfel încât în unele cazuri poate varia.  În principiu, tratamentul este cronic, ca și în cazul loțiunii topice cu minoxidil.

Avantajele administrării minoxidilului oral:

  • Minoxidilul oral are o mare biodisponibilitate, este bine absorbit,  rezultând astfel o mai mare eficacitate;
  • Mulți pacienți pot să reducă aplicarea zilnică a loțiunilor de păr sau a altor forme farmaceutice care conțin minoxidil, sau chiar să înceteze să le mai folosească (dacă medicul indică acest lucru);
  • Minoxidilul oral este eficient chiar și în cazurile în care tratamentul cu formele topice nu au dat rezultate
  • Pacienții cu scapul foarte sensibil sau cei care suferă de dermatită seboreică, pot utiliza cu succes minoxidilul oral
  • Formula magistrală a minoxidilului oral este versatilă și permite combinarea cu alte substanțe active, cu efect sinergic – cum ar fi finasterida.

Confruntarea cu acest tip de afecțiune are efecte negative asupra fiecărui pacient, reducând stima de sine, însă o decizie corectă în ceea ce privește sănătatea vine prin analizarea modului în care ar putea fi rezolvată cauza. Niciodată în grabă, niciodată cu primul produs ce ne apare în cale.
În laboratorul cameră curată Crisia Farm avem grijă ca fiecare tratament să își îndeplinească rolul de a trata, astfel oferim atenție și celor mai mici detalii în procesul de preparare al tratamentelor personalizate. Fiecare afecțiune necesită o schemă terapeutică, iar fiecare pacient merită o îngrijire corespunzătoare și un tratament unic.
Minoxidilul este un medicament util pentru stimularea creșterii părului, însă în farmacii acesta se găsește în concentrații standard, iar fără a se ține cont de unicitatea fiecărui pacient există posibilitatea ca acesta să nu ofere cele mai bune rezultate. Este important ca pacientul să rezoneze cu tipul de medicație, să existe o concentrație potrivită pentru acesta și doze optime care să fie ușor de gestionat și să nu îngreuneze procesul medicației.
De asemenea, legătura și buna comunicare dintre medic și farmacist, sunt absolut necesare în alegerea unei soluții potrivite și stabilirea planului de medicație. Medicul are rolul de a depista cauza afecțiunilor suferite de pacient, stabilirea dozelor potrivite, în timp ce farmacistul are rolul de a prepara tratamente personalizate ținând cont de indicațiile medicului specialist și preferințele pacientului privind forma de administrare a medicației (solidă, lichidă), formând în acest mod un parteneriat pentru un scop unic: un tratament eficient.
Fiecare pacient are dreptul la tratamente personalizate și trebuie să fie conștient de importanța unei medicații sigure care să nu provoace nenumărate efecte adverse și care să corespundă nevoilor unice ale acestuia.
Cu multă grijă și dedicare, vindecarea e mai aproape de noi!

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha