Descoperirea virusului hepatitei C în 1989 a dus la câștigarea Premiului Nobel pentru Medicină din anul 2020. Această realizare a ghidat toți pașii în identificarea elementelor virusului, în vederea dezvoltării tratamentului și creșterii soluțiilor de screening, care au încetinit expunerea la virus. În prezent, tratamentul hepatitei cronice virale C (HCV) se bazează pe agenți antivirali cu acțiune directă, cu care majoritatea pacienților pot fi vindecați.
Când vorbim despre viitorul HCV, putem spune că avem șansa eradicării bolii, având în vedere toate progresele realizate în ultimii ani și toate opțiunile pe care le avem pentru vindecarea tuturor genotipurilor de infecție cu VHC.
Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova a considerat că poate contribui în obținerea dezideratului OMS de eradicare a VHC până în 2040.
Astfel, o echipă multidisciplinară formată din medici gastroenterologi, infecționiști, farmaciști, asistenți medicali, a început să se implice activ în procesul complex de eliminare a HCV.
În acest scop, s-a început cu screeningul angajaților din fabricile mari din regiunea Oltenia. Patru fabrici mari (Ford Craiova, Bordnetze Drobeta-Turnu Severin, Fabrica de celuloză Severin, Dacia Mioveni) și Complexul Energetic Oltenia (CEO) ni s-au alăturat și am reușit împreună cu medicii și asistenții medicali din aceste unități să testăm peste 25.000 de persoane.
Am reușit implementarea unor astfel de proiecte de screening în rândul medicilor de familie din zonele rurale din Gorj, Caraș și Vâlcea, dar și a unor campanii de conștientizare ce s-au bucurat de o largă popularitate în regiune și la nivel național.
Campania de conștientizare și testare, comuna Sadova, județul Dolj, 28 iulie - Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor Virale
O altă campanie de testarea VHC, s-a desfășurat în Aeroportul Internațional Craiova, în gara și autogările din Craiova. În cadrul acestui proiect, toți călătorii au putut beneficia de testare gratuită.
O altă inițiativă de succes a fost alăturarea noastră în campania de testare din interiorul Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, unde peste 3000 de persoane au beneficiat de investigații medicale gratuite. Aici, pe lângă testarea rapidă anti-VHC, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova a mai pus la dispoziția persoanelor ce au aderat la ideea acestei campanii și alte investigații gratuite: screening pentru cancerul colorectal, ecografii mamare, ecografii abdominale, consultații reumatologice, ginecologice și urologice.
Suntem în plină desfășurare a unui screening în județul Olt. Pregătim și sperăm să ne bucurăm de susținerea partenerilor care ne-au ajutat și în proiectele mai sus menționate în alte două proiecte: unul de testare gratuită concomitent cu ROCCAS 2 în județul Mehedinți (proiect ce va viza exclusiv mediul rural) și o altă campanie de conștientizare a importanței testării, în cadrul căreia vom avea ca partener Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București.
None