Astenia se produce atunci când o persoană are în general mai puțină energie pentru a face lucrurile pe care le face de obicei, sau pe care dorește să le facă. Pentru pacienții bolnavi de cancer, astenia poate fi cauzată chiar de cancer, poate fi un efect secundar al tratamentului cancerului (cum ar fi chimioterapia și radioterapia) sau poate fi determinată de nivelul de oxigen din corp. Majoritatea pacienților care sunt sub citostatice experimentează mai multe grade de astenie. Se consideră că aceasta este determinată de cantitatea enormă de energie pe care o utilizează organismul în încercarea sa de a se vindeca, ca o reacție la chimioterapie.
Ce pot face pentru a preveni astenia ?
Cu toate că nu este deseori posibil să prevenim în totalitate astenia, există acțiuni specifice pentru a o minimaliza, care includ:
Reglați-vă activitățile zilnice
- Faceți-vă activitățile zilnice de îngrijire, cum ar fi bărbieritul, spălatul pe dinți și pieptănatul în timp ce sunteți așezat. Cereți ajutor de câte ori este nevoie, pentru a vă conserva energia.
- Programați-vă activitățile pe toată durata zilei, în loc să le faceți pe toate deodată.
- Programați-vă perioade de odihnă pe toată durata zilei, pentru a vă rezerva energie pentru lucrurile importante.
- Dormiți puțin în timpul zilei. Aveți grijă să nu dormiți prea mult, dacă aceasta are influență asupra somnului din timpul nopții. Dacă lucrați, adaptați-vă programul de lucru în funcție de ședințele de chimioterapie.
- Discutați schema de tratament și efectul pe care anticipați că îl va avea asupra programului de lucru, dacă există, cu șeful dumneavoastră direct, înainte de a începe terapia.
- Lucrați mai puține ore, dacă este posibil, luați-vă liber în săptămânile în care faceți tratament.
- Discutați cu șeful dumneavoastră direct sau cu cei de la Compartimentul Resurse Umane ce fel de concediu să vă luați.
- Programați-vă tratamentul dimineața devreme, înainte de a merge la serviciu sau după masă, după ce terminați serviciul, dacă este posibil. Dacă v-ați programat tratamentul dimineața, nu uitați că momentul de vârf al asteniei, pentru majoritatea pacienților, se produce la aproximativ două ore după tratament. Încercați să nu vă programați treburi importante în timpul perioadelor de astenie.
- Folosiți parte din perioada de timp alocată prânzului sau pauzele pentru a trage un pui de somn sau a vă odihni. Asigurați-vă, totuși, că mâncați, deoarece o alimentație adecvată vă va ajuta să vă vindecați și să scădeți în intensitate astenia.
Când ar trebui să sun doctorul ?
Sunați-vă medicul oncolog ori de câte ori se produce una din următoarele situații:
- O descreștere bruscă și dramatică a nivelului dumneavoastră de energie.
- Confuzie sau orice altă modificare a stării mentale
Cum se tratează astenia ?
Cea mai bună metodă de a preveni astenia este odihna. Dacă este provocată de o descreștere a numărului celulelor roșii, medicul dumneavoastră ar putea să vă prescrie medicamente care să stimuleze producerea de celule roșii și/sau transfuzie de celule roșii.
Urmați o dietă echilibrată pentru a vă ameliora starea
- Mâncați alimente bogate în proteine, cum ar fi pește, brânză, lapte și unt de alune.
- Luați mese mici și dese, mai degrabă decât să mâncați 3 mese mari. Astfel veți reuși să vă creșteți aportul caloric.
- Mențineți-vă nivelul de fluide din corp. Fiți atenți să nu beți multe lichide din cauza unor alimente foarte sățioase.
- Folosiți suplimente nutriționale numai în cazul în care trebuie să vă creșteți aportul caloric. Deși aceste suplimente reprezintă o sursă rapidă și convenabilă de calorii și substanțe nutritive, ele sunt costisitoare. De asemenea, dacă sunt folosite în mod frecvent, pot produce diaree.
Sursa: Victoriahospital.ro