5
None

„Nu putem menține colesterolul în limite normale numai prin dietă!“

Interviu realizat cu Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, Președintele SRC

În România, accidental vascular cerebral (AVC) răspunde de două treimi din decese iar fibrilația atrială este una dintre bolile cele mai perfide ale cardiologiei cu consecințe extrem de grave. Cum o putem diagnostica și trata asfel încât să se reducă mortalitatea și invaliditatea prin AVC?

Fibrilația atrială este o boală frecventă. Peste vârsta de 80 de ani, cam 1 din 10 oameni sunt în fibrilație atrială. Pe de altă parte, fibrilația atrială nu e un dezastru, ea poate fi tratată și controlată. Marea complicație constă în faptul că sângele stagnează în interiorul inimii și se formează cheaguri care pot determina evenimente embolice, cel mai frecvent - accident vascular cerebral, care este complicația principală a fibrilației atriale. Pentru a preveni apariția evenimentelor embolice și în special a AVC la pacienții în fibrilație atrială, trebuie să administrăm un tratament anticoagulant. La ora actuală avem două categorii de medicamente cu efect anticoagulant - pe de o parte antivitaminele K, ce au dezavantajul că pacientul trebuie monitorizat atent și totodată are o variabilitate mare în funcție de alimentație, diferitele obiceiuri zilnice, efort etc. Pe de altă parte, avem ceea ce numim noile anticoagulante orale (au deja 10 ani de când au apărut pe piața europeană) și care au avantajul că nu necesită această monitorizare, pacientul nu trebuie să meargă lunar la analize. Anticoagulantele orale sunt mult mai stabile dpdv al interacțiunilor cu alte medicamente sau cu alimentația pacientului.  În plus, au un risc mai mic de sângerare, în special intracraniană (cea mai severă) și de care ne temem la un pacient pe tratament anticoagulant.

Este știut că să scăderea colesterolului LDL contribuie la diminuarea riscului AVC. Care sunt recomandările dumneavoastră pentru scăderea colesterolului LDL?
În primul rând rămâne dieta, din păcate colesterolul LDL în mare parte este sintetizat de către organism și doar 10-15% este adus de către alimente. Deci, dieta rămâne unul dintre elementele importante prin care putem reduce într-o oarecare măsură colesterolul LDL.  Sunt astăzi diferite clase de medicamente cu eficiență deosebită în controlul colesterolului, dintre care clasa mare a statinelor este cea mai importantă și are indicații foarte clare în ceea ce privește recomandările medicilor cardiologi.

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha