22
None

Intoleranța la lactoză

Stare caracterizată prin incapacitatea organismului de a absorbi și metaboliza lactoza din alimente datorită absenței/insuficienței enzimei numite lactaza din tubul digestiv. Astfel, digestia zahărului din lapte și alte produse lactate este incompletă, fapt care duce la apariția unor simptome digestive precum balonare și/sau diaree. Este cea mai răspândită formă de deficit enzimatic, condiţionată genetic.

Se estimează că 75% din adulții din întreaga lume suferă o scădere a cantității de lactază produsă de organism la vârsta adultă – ceea ce reprezintă de fapt evoluția normală. Manifestările clinice apar de obicei la copilul mare, concomitent cu scăderea fiziologică a producției de lactază dar debutul se poate produce și la vârsta adultă.

Tratamentul dietetic presupune eliminarea din alimentație a tuturor produselor care conțin lactoză precum și folosirea formulelor speciale delactozate. Tratamentul medicamentos se referă la folosirea preparatelor ce conțin lactază, enzima care permite absorbția și metabolizarea lactozei din alimentație.

Tratament
În prezent nu există nici un tratament care să vindece intoleranța la lactoză. Persoanele care suferă de această deficiență pot doar ameliora simptomele, reducând cantitatea de produse lactate pe care le consumă. Eliminarea acestora din dieta zilnică, însă, poate duce la dezechilibre ale organismului, de aceea, în această situație, sfatul medicului specialist este foarte important. Dieta fără lactoză impune monitorizarea calcemiei.

În cazul intoleranţei la lactoză se recomandă o dietă luându-se în considerare componentele alimentelor ingerate. Nu trebuie uitat că lactoza este de multe ori adăugată în diverse alimente ca emulgator fără a fi trecută neapărat pe ambalaj.

1. Alimente cu conțimut mare de lactoză:

  • lapte și produse lactate (lapte, smântână, brânză proaspătă, budincă, cașcaval, brânză topită, preparate cu lapte)
  • semipreparate (pizza, semipreparate înghețate, conserve);
  • dulciuri (înghețate, ciocolată, bomboane, nuga, prăjituri diverse).

2. Alimente cu conținut scăzut de lactoză:

  • pâine și produse de panificație - unele pot conține lapte/produse din lapte;
  • brânzeturi maturate: brânză cu mucegai, cașcaval Emmentaler, brânză Cedar;
  • carne și produse din carne: cârnăciori, parizer, conserve de carne, salam;
  • produse instant: supe și creme instant, sosuri, fulgi de cartofi pentru piure;
  • sosuri semipreparate: maioneze, sosuri pentru fripturi/grătar/salate;
  • alte produse: amestecuri de fulgi müsli, creme de brânză, preparate cu margarină;
  • iaurtul și untul au un conținut redus de lactoză și de obicei sunt bine tolerate. Iaurtul făcut cu culturi bacteriene active și vii reprezintă o bună sursă de calciu pentru oamenii cu intoleranță la lactoză. Când acest tip de iaurt ajunge în intestine, culturile bacteriene convertesc lactoza în acid lactic, astfel încât iaurtul poate fi bine tolerat datorită conținutului scăzut de lactoză față de iaurtul fără culturi vii. Iaurtul congelat nu conține culturi bacteriene vii.

3. Formule de lapte fără lactoză:

(sirop de glucoză/maltodextrină/fructoză, uleiuri vegetale, proteine din lapte/zer/soia, aminoacizi, minerale, vitamine, fier, culturi pro-biotice) formule utilizate atât pentru alimentația sugarului cât și pentru copii mari și adulți. Unele formule sunt și fără gluten, recomandate în diaree.

4. Produse lactate fără lactoză -smântână, iaurt, chefir, brânzeturi, etc

5. Tratament medicamentos: suplimente alimentare cu cantități diferite de lactază

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha