În jurul vârstei de 40 de ani apar modificări în ceea ce privește sănătatea ochilor, de aceea este important screening-ul oftalmologic, la aproximativ 40 de ani și la intervale regulate de timp după această vârstă.
Primul lucru ce anunță necesitatea vizitei la oftalmolog este dificultatea la citit. În jurul vârstei de 40 de ani, mai devreme în cazul hipermetropilor și mai târziu în cazul miopilor, apar dificultăți la vederea de aproape și nevoia naturală de a îndepărta materialul de citit, carte sau telefon. Inițial în a doua jumătate a zilei, ulterior tot mai frecvent, este un fenomen normal de îmbătrânire oculară, dată de pierderea elasticității cristalinului. Se corectează simplu, prin ochelari pentru aproape, folosiți la nevoie. Dioptria acestora crește cu vârsta, lucru normal. Există și modalități de corecție chirurgicale: LASER, prin tehnica PRESBYOND, sau prin implant de cristalin artificial multifocal.
Tulburările vitreene, percepute de majoritatea oamenilor ca niște „muște”, „umbre” care se plimba prin câmpul vizual, sunt normale și nu pun probleme de cele mai multe ori. Statistic, ele sunt mai frecvente după 40 de ani. În unele cazuri, totuși, ele pot preceda afecțiuni grave, cum ar fi hemoragii vitreene sau dezlipire de retină, un motiv în plus pentru evaluarea fundului de ochi după această vârstă.
De asemenea, după vârsta de 40 de ani crește riscul apariției unor afecțiuni oculare, dar și generale, ce pot fi depistate înaintea apariției oricărui simptom.
Sunt importante măsurarea tensiunii intraoculare și evaluarea anumitor parametri ce pot duce la apariția glaucomului, precum examenul de câmp vizual, tomografia de retină, nerv optic și pol anterior care aduc informații cu privire la anatomia și funcționarea structurilor oculare implicate în glaucom. Măsurarea tensiunii intraoculare, urmată de aceste investigații, după caz, ajută la diagnosticarea precoce a acestei patologii, care altfel rămâne asimptomatică timp îndelungat, iar atunci când apar primele simptome, de regulă există modificări de vedere ireversibile.
Patologiile generale ce pot fi depistate întâmplător în urma consultului oftalmologic sunt diabetul zaharat și hipertensiunea arterială. La fel, acestea pot fi asimptomatice mult timp, însă modificări retiniene discrete găsite în urma unui consult de rutină pot grăbi diagnosticul și tratamentul necesar.
Tot după 40 de ani, poate să scadă secreția lacrimală, având ca efect senzația de uscăciune a ochilor, usturime, înroșire și chiar tulburări de vedere. Acest lucru este agravat și de factorii de mediu – încăperi închise, aer condiționat, lucrul la PC. Dacă este cazul, se va recomanda administrarea de lacrimi artificiale.
În concluzie, vizita la oftalmolog este necesară în jurul vârstei de 40 de ani, aducând atât beneficii din punct de vedere al calității vizuale, cât și informații despre starea generală de sănătate.
None