48
None

Screening-ul național pentru cancerul de col uterin

Programul de screening pentru cancerul de col uterin caută depistarea unor leziuni precursoare care se pot îndepărta înainte de apariţia cancerului sau a unui cancer în stadiu precoce, mai ușor de tratat.

Cancerul de col uterin reprezintă în România o problemă de sănătate publică, iar la femeile cu vârsta cuprinsă între 15-44 ani este al doilea cel mai frecvent tip de cancer. Anual sunt diagnosticate cu acestă boală 4.000 de femei, iar 2.000 decedează din cauza acestei boli. Reprezintă 12% din totalul neoplasmelor de col diagnosticate anual în Uniunea Europeană (UE) şi suntem pe primul loc al incidenței cancerului de col, aceasta fiind de 3 ori mai mare decât media ratei UE, de 34.9/100.000 femei versus 11.3 media UE  Pornind de la această crudă realitate, Ministerul Sănătăţii a inițiat Programul de screening pentru cancerul de col uterin, care caută depistarea unor leziuni precursoare care se pot îndepărta înainte de apariţia cancerului sau a unui cancer în stadiu precoce, mai ușor de tratat.
România are 6 milioane de femei cu vârsta între 25-64 de ani, iar peste 700.000 sunt numai în București-Ilfov. Între 2012-2017 peste 700.000 (10.8%) au beneficiat de programul de screening al Ministerului Sănătăţii (MS). Numărul total de teste efectuate în anul 2018 este de 42.154, reprezentând o acoperire anuală a populației de vârstă eligibilă de 7,47%. Procentul optim de acoperire a populației eligibile, pentru ca programul să fie eficace este de 14% pe an, pentru o perioadă de desfășurare a programului de 5 ani. Numărul de teste Babeș-Papanicolaou de efectuat într-un an de derulare a programului ar trebui să fie de aproximativ 780.000. În București-Ilfov a fost de 5.9% (5.2 Ilfov şi 6.1 București). Programul este considerat eficient când au fost testate ≥ 60% dintre femei. Alte state au o rată de participare de: Norvegia 78,9%, Danemarca 66.3%, UK 78.5%, Finlanda 100% începând screening-ul din 1960, etc.
Colul uterin prezintă pe suprafața sa celule scuamoase (zona exocervicală) şi celule glandulare (zona endocervicală). Zona de tranziție dintre cele 2 categorii de celule (zona de transformare) este sediul cel mai frecvent al leziunilor preneoplazice. Evoluţia spre cancer a leziunii precanceroase se face lent, în 10-20 de ani. De aceea, este importantă efectuarea testului Babeş-Papanicolaou. Factorii de risc pentru apariţia neoplasmului de col uterin sunt: HPV (Virusul Papilloma uman), infecția cu virusul Herpes Hominis tip 2 (HSV 2), infecția HIV/SIDA, fumatul, debutul precoce al vieții sexuale, igiena deficitară, sarcinile multiple, anticoncepționale orale, promiscuitatea sexuală şi istoricul familial de cancer de col. Infecția cu HPV se face prin transmitere sexuală şi precede cu câțiva ani dezvoltarea leziunilor intraepiteliale care pot evolua către cancer de col uterin. Boala poate fi prevenită, fiind precedată de leziuni precanceroase sau displazii moderate/severe, cu evoluție lentă de 10-20 de ani. Statistic, 80% dintre femeile active sexual la nivel global vor fi infectate pe parcursul vieții cel puţin o dată. Infecția nu presupune că persoana respectivă va dezvolta cancer de col. Majoritatea sunt asimptomatice şi tranzitorii. Atât femeile cât şi bărbații pot fi purtătorii virusului şi îl transmit mai departe, dar 90% se vindecă de la sine în decurs de 2 ani. Leziunile precanceroase şi cancerul de col în stadii incipiente se pot descoperi prin testarea periodică Babeș-Papanicolaou (3-5 ani). Astfel, se reduce incidența bolii cu 80% şi se poate preveni evoluţia gravă a acesteia. HPV determină şi alte tipuri de cancer, fiind prezent în > 70% din cazuri de cancer vulvar, vaginal, penian, orofaringian şi anal.
Supraviețuirea pacientelor este bună, în stadiile incipiente. Rata medie de supraviețuire la 5 ani pentru toate stadiile cancerului de col uterin este de 57%. în Stadiul 1 - când se depistează leziunile precanceroase – există 99-100% șanse de vindecare, pentru Stadiul 2 - când cancerul a depășit cervixul, dar nu a ajuns la planșeul pelvin – sunt 60% șanse de vindecare, în Stadiul 3 - când cancerul a ajuns la planșeul pelvin - sunt 22% șanse de recuperare, iar Stadiul 4 - când cancerul a invadat vezica şi rectul – sunt 7% șanse de supraviețuire.
Organizația Mondială a Sănătăţii (OMS) şi European Cancer Legues recomandă printre măsurile de prevenire ale cancerului de col, dovedite științific ca fiind eficace, screening-ul - pentru depistarea activă precoce şi vaccinarea HPV. Ministerul Sănătăţii (MS), prin Programul National pentru depistarea activă precoce, a reînceput campania de screening prin: îmbunătățirea nivelului de informare privind cancerul de col şi facilitarea accesului unui număr mare de femei la testarea gratuită Babeș-Papanicolaou. Astfel, femeile pot beneficia de gratuitate dacă: au între 25-64 ani, sunt sau nu asigurate prin sistemul național de asigurări de sănătate, să nu prezinte diagnostic confirmat de cancer de col uterin şi să fie asimptomatice.
Pentru screening se poate utiliza examenul Babes-Papanicolaou (Pap). Dacă ați avut o programare pentru screening care a fost amânată sau anulată, discutați cu medicul de familie sau ginecolog când să va reprogramați.
Testele de screening caută cancerul la persoanele care nu prezintă simptome. Dacă sunt semne sau simptome care ar putea fi cauzate de cancer, de exemplu, un nodul la sân, sângerări după contact sexual sau după menopauză sau sânge în scaun, ar trebui discutat imediat cu Medicul de Familie, deoarece este nevoie de examene sau teste care să evalueze acele semne și simptome particulare. Întârzierea examinării poate conduce la evoluţia bolii la stadii avansate cu răspuns slab la tratamentul specific recomandat.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha