56
None

Vor fi schimbări mari în profesia de radiolog

Șef Lucrări dr. Răzvan Capșa, Clinica de Radiologie și Imagistică Medicală, Institutul Clinic Fundeni, Catedra de Radiologie și Imagistică medicală, UMF ”Carol Davila” București

Stimate domnule doctor, sunteți șef de lucrări la catedra de Radiologie și Imagistică Medicală din UMF ”Carol Davila” București și vă întâlniți cu studenții și rezidenții în această specialitate și la Institutul Fundeni. Mi-ați spus că în această profesie vor fi schimbări importante în viitor, puteți să veniți cu unele precizări?

În următorii ani, (unele schimbări sunt simțite deja), va exista o schimbare de paradigmă în ceea ce privește exercitarea profesiei noastre. Această schimbare vine din faptul că medicii vor trebui să se adapteze la o nouă realitate profesională, în care impactul tehnic și al inteligenței artificiale va face profesia noastră diferită de ceea ce este azi.
Acest timp extrem de lung pe care spuneam că radiologul îl consumă cu gesturi pur tehnice efectuate pe sute și mii de imagini, va fi restituit radiologului în perioada următoare de automatizarea care pătrunde din ce în ce mai mult în radiologie, cunoscută sub denumirea generică de Inteligență artificială. Computerele și aplicațiile de inteligență artificială în diferitele lor variante vor fi cele care vor identifica leziuni, le vor număra, măsura, le vor caracteriza evoluția între două examinări succesive, vor produce rapoarte și rezultate preliminare, vor prelua informații din documente medicale relevante pe care le vor selecționa și afișa, vor ierarhiza prioritățile cazurilor și multe altele. Radiologul va fi eliberat de această sarcină extrem de aridă și anostă și până la urmă fără o încărcătură intelectuală deosebită (care este dealtfel și raportată științific ca sursă de oboseală, frustrare și burnout). Sigur, nimeni nu știe acum exact care va fi impactul inteligenței artificiale pe viitor în medicină și în particular în radiologie. Părerile care se conturează sunt că inteligența artificială „ar putea face medicina umană din nou“. Această automatizare, algoritmii, asistenții digitali, platformele integrate vor elibera în mare măsură timpul prețios al medicului pe care actualmente îl petrece în fața formularelor, a foilor de observații, a rapoartelor șamd. și-l vor reda relației medic-pacient și, în specializarea noastră în special, relației și comunicării radiolog-clinican, elemente atât de văduvite în ultimul timp.  
Tânărul radiolog trebuie să înțeleagă că rolul său nu este cel de numărător, măsurător și raportor de leziuni, ci acela al unui medic capabil în a traduce exact, eficient și inteligibil imaginea în elemente clinice, evolutive, de prognostic, în propunerea de elemente diagnostice alternative pertinente (evident și din domeniul altor specialități medicale), precum și de principii terapeutice conform ghidurilor, clasificărilor, stadializărilor și a altor argumente științifice, cu ajutorul sistemelor de inteligență artificială ce îi vor produce datele de detecție și caracterizare primară lezională. Cu alte cuvinte, radiologul va trebui în sfârșit să-și capete locul care ar fi trebuit de la început să-l aibă, și anume de a traduce informațiile pe care el însuși le are în informații utile clinicianului pentru stabilirea diagnosticului și pentru începerea, continuarea sau schimbarea tratamentului pacientului. Un radiolog este bun dacă înțelege ceea ce vede, iar dacă nu înțelege nu se lasă până ce nu citește tot ceea ce omenește reușește pentru a argumenta și explica observațiile sale si a face un diagnostic corect pozitiv și diferențial (în condițiile datelor pe care le deține și a cunoștințelor de medicină ce preferabil ar trebui să fie la nivelul maxim permis de mintea sa). Altfel, dacă tinerii radiologi nu se vor adapta la această provocare, la această schimbare de abordare a radiologiei, ei vor ajunge din păcate irelevanți, inutili în viitor, pentru că numărarea, măsurarea, compararea și caracterizarea primară a  leziunilor o va face mult mai rapid altceva decât ei, iar acel altceva nu va fi un om.

Care este până la urmă răspunsul, ce se poate face?
Ceea ce este esențial de făcut pentru cineva care realizează această schimbare în radiologie este de a încerca pe cât posibil să se instruiască cât mai consistent și continuu în medicină, în a încerca să cuprindă cât mai mult din implicațiile extra radiologice ale diferitelor patologii din domeniile în care se subspecializează. Radiologul viitorului este cel care știe să integreze în cadrul întregii patologii a pacientului elementele de radiologie cu elementele de clinică, de genetică, de anatomie patologică, de fiziopatologie și așa mai departe. Radiologul trebuie să fie un interlocutor de primă mână al clinicianului din specialitatea pentru care a fost solicitat, pentru a oferi informații relevante în corelație cu toate aceste domenii medicale. Deci instruirea trebuie să fie una cât mai completă, lucru care trebuie făcut încă din faza rezidențiatului (ideal ar fi din primul an de facultate).

Subspecializarea în radiologie este o soluție?
Sigur că din ce în ce mai mult se pune problema subspecializării în radiologie. Acest lucru se întâmplă deja la noi de o bună perioadă de timp. Este foarte greu să fii un radiolog performant în toate domeniile radiologiei. Nu poți ști la fel de bine radiologie digestivă, musculo-scheletală, toracică, cardio-vasculară, să faci radiologie intervențională, neuroradiologie șamd. Subspecializarea radiologilor într-un anumit domeniu le permite în mod cu totul evident acumularea de cunoștințe în acel domeniu pentru a fi egalul clinicianului (doar cu o altă abordare a patologiei, utlizând aportul imaginilor) și a fi un interlocutor de care medicul clinician nu se poate lipsi în activitatea sa.
Semnalul de alarmă pe care vreau să-l trag pentru medicii tineri este că e nevoie de a înțelege că urmează o schimbare în radiologie pe care neîndoielnic o vor simți, și de necesitatea mai mult decât oricând de a se instrui cât mai larg, mai serios și mai susținut în medicină, pentru a fi la curent cu ultimele noutăți mai ales din domeniile ce îi interesează în mod special, motivându-se și lucrând cu plăcere și satisfacție în această specialitate atât de frumoasă și incitantă. Altfel, inteligența artificială va face ca radiologul care doar numără și măsoară leziuni să devină irelevant și inutil.

Comentarii


Eric

Hey, my name’s Eric and for just a second, imagine this… - Someone does a search and winds up at saptamanamedicala.ro. - They hang out for a minute to check it out. “I’m interested… but… maybe…” - And then they hit the back button and check out the other search results instead. - Bottom line – you got an eyeball, but nothing else to show for it. - There they go. This isn’t really your fault – it happens a LOT – studies show 7 out of 10 visitors to any site disappear without leaving a trace. But you CAN fix that. Talk With Web Visitor is a software widget that’s works on your site, ready to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. It lets you know right then and there – enabling you to call that lead while they’re literally looking over your site. CLICK HERE https://talkwithwebvisitors.com to try out a Live Demo with Talk With Web Visitor now to see exactly how it works. Time is money when it comes to connecting with leads – the difference between contacting someone within 5 minutes versus 30 minutes later can be huge – like 100 times better! Plus, now that you have their phone number, with our new SMS Text With Lead feature you can automatically start a text (SMS) conversation… so even if you don’t close a deal then, you can follow up with text messages for new offers, content links, even just “how you doing?” notes to build a relationship. Strong stuff. CLICK HERE https://talkwithwebvisitors.com to discover what Talk With Web Visitor can do for your business. You could be converting up to 100X more leads today! Eric PS: Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial – and it even includes International Long Distance Calling. You have customers waiting to talk with you right now… don’t keep them waiting. CLICK HERE https://talkwithwebvisitors.com to try Talk With Web Visitor now. If you'd like to unsubscribe click here http://talkwithwebvisitors.com/unsubscribe.aspx?d=saptamanamedicala.ro

Feb. 26, 2021, 9:39 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha