Rolul de părinte este poate cel mai nobil și mai frumos, însă vine și cu o mare responsabilitate. Ancorarea în realitate și cunoașterea limitelor reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale statutului de părinte. Din dorința și iubirea pe care părintele le are pentru copil, poate cădea în capcana automedicației și a deciziilor greșite privind sănătatea acestuia. Un supradozaj sau un subdozaj în cazul unui copil, o decizie proprie defectuoasă cu privire la alegerea unui tratament, poate degenera de foarte multe ori și în unele cazuri din păcate, poate avea repercursiuni ireversibile.
În ultima perioadă este tot mai mediatizată medicina personalizată, dar puțini dintre pacienții noștri știu cu adevărat ce presupune acest concept. Sarcina de informare a acestora este o obligație și o necesitate ce ne revine nouă, specialiștilor medicali, atât a medicilor cât și a farmaciștilor. Ceea ce este cu adevărat extraordinar și totodată o provocare este faptul că medicina personalizată pare să fi fost creată întocmai pentru această minunată specializare, pediatria.
Copiii sunt cea mai mare provocare atunci când vorbim de tratamente și diagnostic, mai ales că în rândul acestora se identifică o individualitate ce necesită terapie personalizată. Împreună cu medicii specialiști, noi, farmaciștii specializați în preparare farmaceutică reușim de fiecare dată să mai facem un pas în evoluția medicinei și să găsim cele mai sigure și eficiente tratamente. Cei mici sunt extrem de fragili și de multe ori se întâmplă să nu tolereze bine anumite tratamente, însă medicina personalizată reușește să acopere aceste situații atât de neplăcute pentru părinți.
Prepararea personalizată a reprezentat imediat o opțiune a lipsei celor mai utilizate medicamente, ajutându-ne să acoperim această necesitate.
Siguranța unui tratament personalizat intervine în această situație și devine un element decisiv în tratarea unei afecțiuni, mai ales în rândul copiilor. În farmacia pe care eu o coordonez probabilitatea de contaminare a unui preparat personalizat de uz pediatric este minimizat, lucrând sub niște proceduri foarte bine puse la punct, într-un spațiu numit laborator camera curată. Standardele acestui spațiu de lucru respectă normele de curățenie ISO 8 și oferă în primul rând siguranță, mai ales în această zonă atât de fragilă ce vizează direct copiii.
Nouă, farmaciștilor, ne este dat să comunicăm des cu medici din toate specializările, căci relația medic-farmacist este foarte importantă în alegerea celei mai bune scheme terapeutice pentru un pacient și am constatat că medicii pediatri sunt profesioniști extrem de atenți și foarte pasionați, ce se documentează permanent aflând toate noutățile în aria dumnealor de activitate. Astfel, și noi farmaciștii trebuie să ne aliniem și să fim informați cu toate posibilitățile de tratament pe care medicii își doresc să le aducă în viața pacienților.
Din păcate, automedicația este cea mai accesibilă cale și la îndemâna oricui, însă noi trebuie să informăm și să educăm pacientul. Este absolut necesar ca un părinte să cunoască toate riscurile la care este supus copilul său atunci când ia decizia să îi administreze un tratament medicamentos fără părerea specialistului, a medicului pediatru. Și nu este de judecat, astfel de decizii se iau din dorința de a face bine propriului copil.
Să fii părinte nu este o sarcină ușoară, este admirabil devotamentul pe care acesta îl poartă copilului, dar așa cum toate lucrurile bune stau în echilibru, și iubirea, grija pentru copil trebuie să fie temperate. Părintele trebuie să-și conștientizeze limitele, mai ales când discutăm despre sănătatea celui mic.
Nu uitați, cele mai bune informații se găsesc în cabinetul medicului specialist!