Antibioticele luate fără strictă recomandare medicală vă pot face mai mult rău decât bine.
De aceea puneți-vă 5 întrebări înainte de a începe o cură cu antibiotice!
Am într-adevăr nevoie de antibiotic?
Adesea, persoanele în vârstă iau antibiotice pentru: infecții ale vezicii urinare, infecții sinusale, ezeme (mâncărime, erupții roșii), pentru răni, piele afectată în urma operației, dar și pentru răceli sau când le curge nasul. Înainte de a lua antibiotice vă recomandăm să întrebați medicul dacă într-adevăr aveți nevoie de ele și dacă ele reprezintă singura soluție de tratament pentru dumneavoastră. Întrebați medicul, de asemenea, care sunt riscurile și beneficiile?
Care sunt riscurile și reacțiile adverse?
Antibioticele pot preveni sau trata unele infecții, dar au și efecte nedorite, precum: diaree, stare de greață și vărsături, infecții vaginale, reacții alergice precum erupții cutanate, umflarea feței și a gâtului, deteriorarea nervilor și a tendoanelor.
Cum sa iau antibioticele ca să fie eficiente?
Dacă utilizați prea multe antibiotice sau când nu aveti neapărat nevoie de ele, s-ar putea ca la un moment dat să nu mai fie eficiente. Aceasta este ceea ce se cheamă rezistența la antibiotic.
Există opțiuni mai simple, mai sigure? Ce costuri implică?
Ca să nu ajungeți în situația unei probleme medicale ce necesită obligatoriu antibiotic și ca să nu va confruntați cu infecții e bine să vă luați câteva măsuri de siguranță: spălați-vă frecvent pe mâini, faceți-vă toate vaccinurile, inclusiv cele antigripale, la timpul potrivit. Aveți răbdare și întrebați medicul dacă puteți aștepta câteva zile înainte de a începe tratamentul cu antibiotice. Iar dacă afecțiunea persistă, vorbiți din nou cu medicul dacă antibioticul este singurul tratament eficient.
Rețineti: antibioticele nu au niciun efect în cazul infecțiilor virale, spre exemplu răceli.
Sursa: Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”