53
None

Conferința Managementul Bolilor Pulmonare 2015 Peste 380 de participanți, 2 zile de subiecte științifice de actualitate și o abordare pluridisciplinară a bolilor pulmonare cronice

Boala pulmonară obstructivă cronică este o afecțiune care, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, pune în pericol sănătatea și chiar viața persoanelor care suferă de ea. Peste 3 milioane de oameni au murit în 2012, în întreaga lume, din cauza bolii pulmonare obstructive cronice, alcătuind 6% din numărul total al deceselor înregistrate în anul respectiv, arată Organizația Mondială a Sănătății.

Mai mult de 90% dintre aceste decese au avut loc în țările slab și mediu dezvoltate, din punct de vedere economic. Principala cauză a apariției bolii pulmonare obstructive cronice este fumatul, atât cel activ cât și cel pasiv.

Despre boala pulmonară obstructivă cronică și despre alte subiecte de actualitate din domeniul pneumologiei s-a discutat pe larg în cadrul celei de-a IV-a ediții a Conferinței Managementul Bolilor Pulmonare, care s-a desfășurat la inceputul acestei luni, la București.

Evenimentul a înregistrat peste 380 participanți, atât medici specialiști în pneumologie cât și din domenii conexe.  Conferința Managementul Bolilor Pulmonare 2015 a fost un prilej de întâlnire, comunicare și dezbatere a importanței diagnosticării precoce a afecțiunilor pulmonare, a metodelor moderne de tratament și a factorilor de risc care își lasă amprenta asupra sănătății pulmonare.

„Anul acesta, boala pulmonară obstructivă cronică, a fost abordată de foarte mulți lectori, în timpul programului științific. Aceasta este una dintre marile maladii ale secolului, fiind corelată, în primul rând, cu efectele nocive pe care tutunul le are asupra sistemului respirator și a plămânilor, degradându-le starea de sănătate. Organizația Mondială a Sănătății oferă informații de impact asupra prevalenței bolii pulmonare obstructive cronice. De exemplu, în 2002, aceasta era cea de-a patra cauză de mortalitate, la nivel global. Se estimează că în 2030 BPOC va fi principala cauză de mortalitate, în lume. Observăm, așadar, imperiozitatea sporirii măsurilor de reducere a consumului de tutun, în rândul populației. Programul de anul acesta al Conferinței Managementul Bolilor Pulmonare a pus un accent puternic pe această problematică. Medicii au datoria de a educa pacienții în vederea riscurilor la care se expun atunci când fumează, iar ediția de anul acesta a manifestării noastre a avut o contribuție semnificativă în sublinierea acestei necesități, în practica medicală” a declarat prof. univ. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

În prima zi a evenimentului, lectorii au abordat subiecte medicale precum ”Sindromul de apnee de somn”, ”Tratamentul anticoagulant în practica medicală”, ”Arealul non–aderenței pulmonare. Cauze de non–aderența în patologia pulmonară”, ”Severitatea BPOC din perspectiva nutritională”, ”Managementul bolilor respiratorii cronice în practica medicului de familie conform CoCa 2015”, ”Granulomatoza Wegener: un cal troian”, ”Diagnosticul precoce al cancerului bronhopulmonar”, ”Fumatul la femei, problemă de sănătate publică”, ”Tehnici de abordare a pacienților fumători, adaptate medicului pneumolog”.

În cea de-a doua zi de conferință, în program au fost abordate temele:  ”Comorbiditățile cardiovasculare în BPOC, ”Abordul hipertensiunii arteriale la pacienții cu boli cronice obstructive pulmonare”, ”Reabilitarea pulmonară și managementul bolilor pulmonare”, ”Somnul - o necesitate”, ”Fumatul pasiv si riscul de astm si BPOC la copii”, ”Hipoxemia în bolile pulmonare cronice și răspunsul la oxigenoterapie”, ”Sindromul obstructiv distal verigă de legătură între astm și BPOC” și multe altele.

Cea de-a IV-a Conferință Managementul Bolilor Pulmonare a avut ca organizator științific Societatea Română de Pneumologie.

Partener Principal: AstraZeneca

Parteneri de Argint: GSK, Servier

Parteneri: Torrex Chiesi, Vitalaire, Clinica Hipocrat

Management eveniment: Sănătatea Press Group, expertul tău în comunicare pe domeniul medical. 

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha