De mai bine de un an, România se regăseşte pe harta de distribuţie a produselor naturale austriece Styx, prin STYX Naturcosmetic SRL. Brand internaţional puternic, cunoscut în peste 40 de ţări de pe cinci continente, STYX a cucerit o bună parte din piaţa cosmeticelor naturale, prin calitatea produselor sale.
Compania STYX înregistrează acum un nou succes: revista germană Ökotest a făcut un test de evaluare a produselor de îngrijire corporală cu unt vegetal de la 25 de fabricanţi. Crema corporală cu unt de Shea de la STYX NATURCOSMETIC a obţinut calificativul de FOARTE BINE. Se demonstrează astfel încă o dată calitatea produselor STYX, care conţin ingredienţi de origine naturală. Materia primă de origine vegetală este certificată bio de Institutul LACON.
Istoricul untului de shea
Untul de Shea este extras din nucile arborelui de shea (cunoscut şi ca arborele Karité sau copacul tinereţii), care creşte în savana din zona Sudanului, în zona tropicală a Africii cuprinsă între Senegal şi Uganda.
Nucile, fructele copacului, considerate fructe de pădure, conţin miezul/seminţele numite şi Karité. Acestea sunt mari cam de 4 cm, au un conţinut de aproximativ 50% grăsimi şi sunt recunoscute atât ca sursă majoră de grăsimi comestibile cât şi ca o binefacere pentru piele.
Obţinerea untului de Shea
Untul de Shea provenit din miezul karité se mai numeşte şi unt Galam sau unt Karité.
Metoda tradiţională de obţinere constă în spălarea şi fierberea seminţelor în apă. Se separă astfel deasupra apei un strat plutitor de grăsime, adică untul de Shea. Acesta se topeşte la temperatura de 22-24°C, are culoare galben deschis şi un miros puternic de pământ, ciocolată, nuci şi unt.
Untul de Shea rezistă în stare pură până la 4 ani, chiar şi în condiţiile căldurilor tropicale.
Cea mai mare parte din compoziţia sa constă în componente nesaponificabile (trigliceride, acid oleic, alcool triterpenic, vitamina E, beta-caroten, alantoină), în proporţie de 8-11%. Pentru comparaţie, aceste substanţe se găsesc în proporţie de 6% în ulei de avocado, 1,5% în ulei de susan, 1,2% în ulei de măsline).
Untul de Shea conţine în principal acizi graşi nesaturaţi cu lanţ lung, cu principalele componente: acid oleic (40-55%), acid stearic (35-45%), acid linoleic (3-8 %) şi acid palmitic (3-7%). Folosirea untului de Shea în cosmetică
Substanţele conţinute în untul de Shea sunt foarte valoroase în cosmetica naturală. Ele stimulează regenerarea celulelor şi hidratarea ţesuturilor şi, de aceea, sunt recomandate îngrijirii pelii mature, uscate. Crema cu unt de Shea este ideală nu numai iarna, ci şi în sezonul cald, în timpul băilor de soare.
Ce ar trebui să ştiţi
Untul de Shea este disponibil sub forma „rafinată" (distilată) sau „nerafinată” (netratată).
În stare nerafinată, untul de Shea este produs fără utilizarea de aditivi chimici, adică prin metoda tradiţională.
Nucile de shea sunt culese şi stocate până când ajung la maturitatea optimă, după care sunt ştampilate. Cantitatea astfel obţinută este încălzită până la 50-60°C. Untul de Shea devine lichid şi poate fi extras din coajă. Prin răcire se obţine untul de shea nerafinat, o masă de culoare alb-gălbui, cu un miros fin de grăsime. Această extracţie blândă protejează substanţele vindecătoare şi de îngrijire a pielii.
Contrastând cu această metodă, în producţia de unt de shea rafinat, nucile sunt colectate masiv prin lovituri, sunt transportate la fabrică şi procesate prin rafinare la temperaturi de aproximativ 150°C.
Metoda de extracţie – prin rafinare sau nerafinare – este deci un element esenţial în determinarea calităţii untului de Shea.
STYX NATURCOSMETIC foloseşte în procesul de producţie numai unt de Shea nerafinat.
În plus, produsul finit este ambalat în cutii de 200 ml, care determină un foarte bun raport calitate/preţ.