None

Reconstructia dupa cancerul de san

sân reprezintă cel mai frecvent tip de cancer la femei în lume. Odată cu creşterea incidenţei acestuia a crescut şi rata de supravieţuire, ceea ce dovedeşte că tratamentul medico-chirurgical al acestei afecţiuni este extrem de eficient.

Şi totuşi tratamentul nu este complet dacă, în urma acestei terapii, practic, pacienta rămâne mutilată, rezecţia completă sau parţială a sânului fiind necesară întotdeauna.

Ai învins boala, ai fost puternică şi ai reuşit, dar faptul că trebuie să “umpli sutienul” cu bureţi, proteze externe sau tot felul de alte improvizaţii sau faptul că nu poţi să te dezbraci în faţa oglinzii nu are cum să nu te afecteze. Acum poţi să faci ceva pentru tine. Poţi să ai un sân al tău reconstruit de o mână îndemânatică de chirurg plastician, trebuie doar să te interesezi despre aceste operaţii. Sigur nu mai vrei să auzi de operaţii, sigur nu mai vrei să suferi, dar trebuie să te întrebi: oare acest efort nu merită din perspectiva viitorului tău, al vieţii tale?

Reconstrucţia sânului după rezecţie oncologică este o intervenţie de reconstrucţie, nu o operaţie estetică şi, ca urmare, toate intervenţiile sunt plătite de casa de asigurări şi se pot realiza în sistemul de stat. Într-adevăr, CNAS nu decontează preţul implantului şi al expanderului de care “eventual“ ai nevoie pentru reconstrucţie, dar actul medical şi spitalizarea sunt plătite de sistemul asigurărilor de sănătate.

Dacă tot am amintit despre implanturi mamare şi expandere tisulare, vă vom spune câte ceva şi despre metodele de reconstrucţie a sânului.

Cea mai simplă metodă de reconstrucţie a sânului este introducerea unui expander sub pielea operată şi umplerea lui cu ser fiziologic, în mai multe etape succesive, în cabinetul medicului, la un interval de 1-2 săptămâni, în funcţie de evoluţia locală. Urmează înlocuirea acestui expander cu un implant mamar definitiv, asociat cu reconstrucţia areolei mamare, în acelaşi timp sau ulterior.

O altă metodă este utilizarea unui lambou în zona de rezecţie oncologică, urmată de folosirea expanderului şi a implantului.

În sistemul de stat, costul acestor intervenţii este de aproximativ 600-800 euro, adică pacienta suportă doar costul expanderului şi al implantului.

A treia metodă de reconstrucţie este cea în care sânul este reconstruit doar cu ţesuturi proprii ale pacientei. În zona operată de chirurgii oncologi se aduce ţesut de pe abdomen, spate, fese etc., pentru a modela un nou sân. Tehnica chirurgicală este mai complexă, dar nu implică niciun fel de cheltuială din partea pacientei.

Poate vă întrebaţi dacă, reconstruind un sân, nu ascundem practic posibilitatea descoperirii unei recidive. Răspunsul este categoric NU, faptul fiind demonstrat prin numeroase studii de specialitate.

Pacientele care se hotărăsc să facă acest pas sunt femei active, dinamice, de succes şi, în primul rând, foarte puternice, sunt informate şi ştiu că au dreptul să beneficieze de acest serviciu în clinicile de stat, fără să platească intervenţia. Dacă numărul pacientelor care vor face aceste intervenţii va creşte, atunci statul va fi obligat să deconteze sau chiar să aprovizioneze direct serviciile de chirurgie plastică cu proteze şi expandere necesare în reconstrucţie.

Desigur, orice intervenţie presupune riscuri, în urma ei putând apărea complicaţii, dar acestea sunt cu atât mai mici cu cât experienţa în acest domeniu creşte. Practic, în 2-3 săptămâni pacienta poate să aibă un sân reconstruit şi să-şi recapete încrederea în sine, să fie mândră de ea.

Cereţi cât mai multe detalii despre operaţie, discutaţi toate tipurile de operaţii cu medicul dumneavoastră şi decideţi în cunoştinţă de cauză! Rezultatele bune se obţin când relaţia medic-pacient funcţionează, când formaţi o echipă.

NU vă operaţi fără să fiţi informată, fără să aveţi răspuns la orice nedumerire!

NU vă urcaţi pe masa de operaţie dacă nu aţi avut măcar câteva întâlniri în prealabil cu medicul, în care să vă fie expuse avantajele şi dezavantajele fiecărei metode de reconstrucţie, preferinţele chirurgului etc.!

Cred că orice femeie care a reuşit să lupte cu această dramă merită să beneficieze de avantajele tehnicii moderne de reconstrucţie a sânului.

Dr. Dumitru TOTIR,

medic primar chirurgie plastică şi reparatorie

CENTRUL MEDICAL BIO TERRA MED

Str. Pictor Ion Negulici, nr. 27, sector 1, Bucureşti

Tel.: 021/315.15.93; 021/315.15.96

Mobil: 0723.341.001

Comentarii


baba vica

Buna seara. Peste o saptamana voi avea discutia hotaratoare cu medicul oncolog, dupa patru cicluri de citostatice. Eu inca mai sper ca voi scapa de operratia la san, in timp ce d-na doctor o vede ca pe cea mai buna solutie. Nu pot sa ma impac cu treaba asta si nu cred ca pot sa accept. Ma simt parasita, derutata...e prea mult . Viata asta m-a pus la prea multe incercari. As vrea sa fiu tare ca intotdeauna dar nu stiu ce e cu mine. Nu mai pot. Multumesc ca m-ati ascultat. Bunul Dumnezeu sa va ocroteasca. Vica

May 17, 2011, 11:34 p.m.
2
3

Arnautu Dorina

Buna seara,am mastectomie din 2005 la oncologie Buc.imi doresc din tot sufletul sa fac reconstructie de san,dupa 7 ani nu ma pot impaca cu gandul ca nu am san ,port proteza mobila dar.....am fost la psiholog ,nimic nu m-a ajutat.unde ma pot adresa la o clinica de stat pentru reconstructie de san ,Multumesc

Feb. 3, 2013, 8:15 p.m.
4
0

Maria Tufan

buna ziua,\r\nam 56 ani ,in 2007 am suferit o mastectomie san drept.\r\nnu credeam ca voi fi asa de afectata de imaginea mea, este groaznic cand iti vezi imaginea,chiar daca am niste ani, tot as vrea sa-mi fac reconstructie de san.Daca ma poate indruma cineva la o clinica de stat,i-as ramane recunoscatoare. Multumesc

April 9, 2013, 2:19 p.m.
0
0

Nadia

Buna. In luna mai 2013 am facut o operatie de reconstructie mamara la sanul drept, pe care l-am pierdut acum trei an ca urmare a aparitiei unui cancer. A fost un proces greoi, care a necesitat mai multe interventii, pielea fiind suferinda in urma radioterapiei. Pentru o femeie puternica merita!

July 9, 2013, 1:33 p.m.
4
0

cioca stefana

domnule doctor vam mai scris odata si ramisesem sa va sun dar nu am avut curaj si bani daca se poate face cu tesut ar fii mai bine am 45 de ani si nu imi permit costul acelui expander ca nu am decit o pensie de 350 de lei si am trecut prin atitea de 1 an si jumatate va rog mult daca se poate

Aug. 15, 2013, 9:53 p.m.
3
1

mihaela

Buna ziua,d-le Doctor,in urma cu un an am facut o operatie de mastectomie Radicala tip MADDEN.RUGAMINTEA MEA AR FI DACA PUTETI SA-MI SPUNETI O CLINICA DE STAT DIN BUCURESTI,SI NUMELE UNUI MEDIC BUN CARE SA-MI FACA O RECONSTRUCTIE DE SAN.VA MULTUMESC MULT.

Oct. 10, 2013, 3:44 p.m.
5
0

LISABONA

PTR.MIHAELA -STEFANA SI TOATE FEMEILE CARE AU O MASTECTOMIE IN URMA UNUI CANCER MAMAR,\r\nSunt Lisabona -si pe 15 Oct.eu am primit cadou aceasta operatie din partea unor medici minunati.\r\nESTE MINUNAT SA REDEVI FEMEIE SA VEZI CA BLUZA STA ALTFEL PE TINE ETC.\r\nDACA VRETI SA VB MA PUTETI CONTACTA LA TEL 0726221224 SAU LA ADRESA DE MAIL -----zlisabona@yahoo.com.va astept cu mare drag sa vb.

Oct. 24, 2013, 5:15 a.m.
1
0

Luminita

Buna ziua. Am 38 ani si am fost operata in 2010 la san pentru carcinom ductal invaziv ( sector).Am facut chimioterapie si radioterapie Am o bunica decedata la 57 ani de cancer mamar si o sora cu cancer mamar descoperit in 2010.Saptamana trecuta am facut o biopsie la acelasi san dar in alta regiune si a iesit carcinom ductal insitu.Medicul oncolog m-a sfatuit sa fac mastectomie bilaterala cu reconstructie in acelasi timp.Credeti ca as putea sa fac interventia decontata de stat , eu sa cumpar implanturile ( sunt foarte slaba si nu cred ca merge din tesut propriu)?Va multumesc!

Oct. 28, 2014, 6 p.m.
4
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha