53
None

DISEMINARE REZULTATE PROIECT CENTRU INTEGRAT DE DIAGNOSTIC PRECOCE ŞI MANAGEMENT AL CANCERULUI BRONHOPULMONAR INTEGRIS; Cod SMIS – CSNR: 41977

București, 5 noiembrie 2015
 
INSTITUTUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE „Marius Nasta” - Investiție de 1,8 milioane de euro într-un centru integrat de cercetare pentru diagnosticarea cancerului pulmonar
• Timpul de diagnosticare a cancerului pulmonar este redus în laboratoarele institutului la cel mult două – trei săptămâni față de 1-6 luni, cât era nevoie până acum prin metodele de rutină utilizate în România.
• În urma implementării proiectului de modernizare și dotare cu infrastructură de cercetare pot fi realizate toate evaluările (pneumologică, bronhoscopică, imagistică, histologică, chirurgicală, funcțională, oncologică) necesare pentru depistarea acestei boli.
• Investiția a fost realizată prin proiectul “Centru integrat de diagnostic precoce şi management al cancerului bronho-pulmonar - INTEGRIS“ derulat pe o perioadă de un 15 luni, începând cu 14 august 2014.
 
Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a finalizat un program de investiții în infrastructură de cercetare în valoare de 1,8 milioane de euro în urma căruia perioada de timp necesară diagnosticării cancerului pulmonar s-a redus la maximum trei săptămâni față de o perioadă de până la șase luni, conform algoritmilor și metodelor pe care sistemul medical local le avea la dispoziție până acum.
 
În România apar de obicei întârzieri în stabilirea diagnosticului de cancer pulmonar din cauza accesibilității limitate la investigațiile necesare (bronhoscopie, tomografie computerizată), datorită trimiterii pacienților de la un centru la altul pentru completarea investigațiilor și absenței unei evaluări multidisciplinare a fiecărui caz (pneumologică, chirurgicală și oncologică). Este necesară și imperativă abordarea integrată, într-un centru coerent, a pacienților suspecți de cancer pentru scurtarea timpului până la diagnostic și indicația terapeutică corectă, ceea ce reușim să facem acum în cadrul Institutului. Orice pacient suspect de cancer trimis la Institutul „Marius Nasta” poate beneficia de serviciile oferite. Aici, timpul de diagnosticare și evaluare corectă se scurtează la două - trei săptămâni. Astfel, se oferă pacientului șansa la cel mai bun tratament pentru cancerul pulmonar: operația. Orice întârziere poate permite bolii să avanseze, iar pacientul riscă să piardă momentul operator. Tratamentul citostatic nu oferă șanse de vindecare în absența operației”, a declarat Dr. Irina Strâmbu, coordonatorul activității de cercetare din Institutul Marius Nasta și directorul acestui proiect.
 
STATISTICI
Depistarea cancerului pulmonar se face, în general, tardiv atât în România cât și pe plan mondial din cauza simptomelor reduse și nespecifice și datorită a absenței unei metode de screening acceptabile.
 
PROGRAMUL OPERAŢIONAL SECTORIAL „CREŞTEREA COMPETITIVITĂŢII ECONOMICE”
Axa Prioritară 2 – Proiect cofinanţat de UNIUNEA EUROPEANĂ prin Fondul European de Dezvoltare Regională „Investiții pentru viitorul dumneavoastră”
 
La nivelul EU-27, România se situa în 2014 pe locul 10 din punct de vedere al incidenţei şi ratei mortalităţii prin cancer bronho-pulmonar, 75% dintre cazuri fiind în stadii avansate în momentul depistării, astfel că rata de supravieţuire la 5 ani de la diagnostic este de sub 5%.
 
În România, incidenţa cancerului pulmonar în 2012 a fost de 11.644 cazuri noi (45,8%000), din care 4/5 au fost bărbaţi, cu o mortalitate de peste 70%. Aceste cifre se bazează exclusiv pe raportările din Registrul Naţional de Cancer, ceea ce poate reprezenta o subestimare importantă a valorilor reale. În anul 2014, numai în Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” Bucureşti au fost internaţi 6.038 de pacienţi cu cancer, dintre care 2.317 în secţia de chirurgie toracică, 3.382 în secţiile de pneumologie si 339 în secţia de oncologie înfiinţată în cadrul Institutului în acelasi an. Două treimi dintre acesti pacienţi sunt bărbaţi, iar o treime, femei.
 
Proiectul, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională și realizat prin Programul Operaţional Sectorial de Creştere a Competitivităţii Economice, a avut ca scop crearea unui centru integrat de cercetare pentru diagnosticare care să dispună de toate facilitățile necesare pentru această maladie. În perioada de implementare au fost modernizate și echipate laboratoarele de endoscopie bronșică, anatomie patologică, chirurgie minim invazivă și terapie intensivă, explorări funcționale complexe și radiologie din cadrul Instutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”.
 
Dotările în infrastructură de cercetare ale acestui nou centru permit dezvoltarea contribuţiei cercetătorilor din Institut la cercetarea ştiinţifică în domeniu, atât la nivel naţional, cât și prin parteneriate internaţionale. În același timp putem oferi servicii performante de sănătate, cu impact asupra creşterii ratei de supravieţuire la această grupă de pacienţi.”, a declarat Eugenia Ghiță – coordonatorul administrativ al proiectul INTEGRIS, finanțat prin ”Programul Operațional Sectorial
 
”Creșterea Competitivității Economice”, Axa Prioritară 2, „Competitivitate prin Cercetare, Dezvoltare Tehnologică şi Inovare” , Operațiunea 2.2.1: Dezvoltarea infrastructurii C-D existente şi crearea de noi infrastructuri C-D.
 
FONDURI NERAMBURSABILE
Acest proiect a fost derulat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius-Nasta”, cu sediul în București, Şos.Viilor nr. 90, sector 5, timp de un an, începând cu data de 14 august 2014. Proiectul a fost co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice”(POS CCE), Axa prioritară 2, Operaţiunea 2.2.1, în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) în calitate de Organism Intermediar (OI), în numele şi pentru Ministerul Fondurilor Europene (MFE). Valoarea totală a proiectului este de 7.986.636 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 7.986.636 lei.
 
 

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha