48
None

Depistarea precoce a cancerului bronhopulmonar determină creșterea duratei de viață a pacienților și scăderea semnificativă a cheltuielilor de la buget

Compania de comunicare medicală Houston NPA și Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova au organizat pe 18 septembrie 2015 la Craiova Conferinţa Regională dedicată diagnosticului precoce al cancerului bronhopulmonar. Evenimentul a fost găzduit de Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova și a reunit peste 120 de medici din următoarele specialități: medicină de familie, oncologie, pneumologie, chirugie toracică, anatomie patologică, imagistică medicală și ATI.

Obiectivul Conferinței a constat în furnizarea de informaţii specializate în vederea depistării precoce a cancerului bronhopulmonar care, de cele mai multe ori, este descoperit în stadii depăşite din punct de vedere terapeutic. „Patologia tumoralăpulmonarăpoate fi tratatămultimodal în Oltenia. Este nevoie de o colaborare strânsăîntre medici de familie, pneumologi, chirurgi toracici și oncologi. Totodată se impune implementarea în Oltenia a unui program de screening pentru cancerul bronhopulmonar”, a declarat cu ocazia acestui evenimentiniţiatorul şi coordonatorul ştiinţific al acestei manifestări, Șef Lucr. Dr. Alin Demetrian, șeful Clinicii de Chirurgie Toracicădin cadrul UMF Craiova. 

Potrivit acestuia, în România sunt diagnosticate anual cu cancer bronhopulmonar 10.600 de persoane, 10 % dintre acestea regasindu-se în Oltenia. Îngrijorător este faptul că, mai mult de jumătate din pacienți au metastaze în momentul diagnosticului, iar numai 25% din cazurile diagnosticate sunt operabile. “În acest context, speranţa de viaţă a unui pacient cu cancer bronhopulmonar este diminuată cu 15 ani”, a mai precizatȘef Lucr. Dr. Alin Demetrian.

Datele prezentate în cadrul conferinței de presă de către Mihaela Luci Ștefan, președintele Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj, indică o dinamică ingrijorătoare atât a numărului de bolnavi cu afecțiuni oncologice, cât și a cheltuielilor de la buget cu aceștia. „Dacă în 2013, au fost înregistrați în județul Dolj 4.274 de bolnavi cu afecțiuni oncologice, iar cheltuielile de la buget cu aceștia au fost de 49,6 milioane de lei, în 2014 numărul acestora a crescut la 4.784, iar sumele alocate la 56,2 milioane de lei. Numai în primele șase luni ale acestui an, numărul bolnavilor s-a ridicat la 3.965, iar cheltuielile cu medicamentele au depășit 30 de milioane de lei, a declarat președintele Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj, Mihaela Luci Ștefan.

Prezent la evenimentul de la Craiova, Prof. Univ. Dr. Ioan Cordoş, manager al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” Bucureşti și preşedinte al Comisiei de chirurgie toracică din Ministerul Sănătăţii a menționat faptul că doar o depistare precoce a cancerului bronhopulmonar va conduce la scăderea cheltuielilor de la buget și la creșterea speranței de viață a pacienților. “Cancerul bronhopulmonar este o problemă foarte serioasă, dar nu este cazul nici să dramatizăm, nici să speriem oamenii. Exista însă o singură soluție pentru a rezolva această problemă, și anume să sensibilizăm pe toți colegii pentru a depista precoce cât mai multe astfel de cazuri, a subliniat Prof. Univ. Dr. Ioan Cordoş.

Iar în această situație, rolul medicilor de familie este primordial. “Medicii de familie trebuie să fie atenţi la factorii de risc şi să trimită pacientul cât mai din timp la pneumolog şi la investigaţii suplimentare, mai ales dacă pacientul acuză tusepersistentă, oboseală, hemoptizie, dureri în piept, alterarea stării generale sau a avut infecţii respiratorii recurente”, a subliniat în cadrul conferinței de presă, Dalida Mosorescu, medic de familie.

Printre liderii de opinie care au participat la această conferinţă s-au aflat Dr. Dorin Vancea, Preşedinte al Secţiunii de Cancer Bronhopulmonar a Societăţii Române de Pneumologie, Conf.Univ Dr. Dan Ulmeanu, Conf. Univ. Dr. Mihai Popescu, medic primar Radiologie şi Imagistică Medicală, Şef Lucr. Dr Michael Schenker, medic primar oncologie medicală, Dr. Elena Vlad, medic pneumolog- Spitalul Orăşenesc de Urgenţă Târgu- Cărbuneşti, Dr. Antonela Dragomir- medic primar pneumolog Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” Bucureşti şi asistent universitar Mihai Olteanu- Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova.

Gazda evenimentului, Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova salută organizarea la Craiova a primei ediții a conferinței regionale “Diagnosticul precoce al cancerului bronhopulmonar“.„În primul rând, țin să mulțumesc oamenilor de știință, clinicienilor și profesioniștilor care prin prezența lor înnobilează această manifestare. Datorită lor, sper ca acest eveniment să devină unul de tradiție”,a subliniat decanul Facultății de Medicină din cadrul UMF Craiova, Conf. Dr. Cristian Gheonea.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha