Interviu cu Dr. Carmen Giuglea, Președintele Societății Române de Chirurgie Estetică
În momentul de față aveți 16 ani de practică estetică și 18 ani de chirurgie plastică. Care sunt ultimele noutăți în terapia estetică și biorevitalizarea cutanată?
În ultima perioadă există o adevărată avalanșă vis-a-vis de intrarea pe piața românească a unor noi produse dermatocosmetice, însoțite sau nu de referințe, a unor noi produse pe bază de acid hialuronic, creme, fillere sau injectabile. Principiile de aplicare sau de injectare sunt mai mult sau mai puțin diferite, calitatea produselor fiind cea care primează în privința rezultatelor. Este la latitudinea fiecăruia dintre noi ce produs alege să folosească, dar nu trebuie uitat că rezultatul depinde și de tehnica de aplicare/injectare.
Reconstrucţia sânilor postmastectomie este o provocare atât pentru medic cât şi pentru pacient. Este nevoie de consiliere a pacientei? Protezele mamare sunt decontate de CNAS?
Reconstrucția de sân postmastectomie este o problemă cu care se confruntă paciente cu sân/sâni amputați de cele mai multe ori de mulți ani. Sau care și-au descoperit de curând un cancer mamar care necesită mastectomie cu reconstrucție. Lipsa unor informații despre acest subiect, teama de durere sau neîncrederea în rezultat conduce la reticențe din partea pacientelor. Ceea ce trebuie comunicat acestora de către chirurgii plasticieni este că această procedură se poate face, că nu este simplă, dar că în general rezultatele sunt bune, că implantele mamare folosite pentu reconstrucție sunt decontate de către CAS în câteva spitale din țară, unde funcționează programul de reconstrucție mamară, și că în general merită, efectul recăpătării integrității corporale fiind spectaculos.
Odată cu dezvoltarea la cote îngrijorătoare a obezității în România, ați abordat tratamentul integrat al pacientului bariatric. Care sunt beneficiile intervențiilor de remodelare postbariatrice?
Chirurgia de remodelare a conturului corporal după scăderi masive în greutate (peste 30-50-100kg) este mai nou apărută în sfera chirurgiei conturului corporal, fiind puțin mai tânără decât chirurgia bariatrică. Intervențiile de corecție ale etajului corporal mijlociu, alături de corecții ale brațelor, sânilor sau coapselor, se includ într-un plan terapeutic etapizat, în care să se poată corecta în două intervenții chirurgicale mari toate zonele menționate anterior. Este nevoie de o evaluare corectă a pacientului și de o cooperare bună cu acesta,precum și de o echipă chirurgicală rodată, dar rezultatele sunt în general pe măsura eforturilor. Iar această schimbare a percepției asupra propriei persoane conduce negreșit la creșterea încrederii în sine și la îmbunătățirea gradului de confort psihic al pacienților. Este o chirurgie care trebuie să finalizeze lungul drum al obezului către sănătate și armonie corporală.