Operaţia de cataractă cu implantare de cristalin artificial este una din operaţiile în care informatica şi calculatorul sunt ajutoare de nădejde în obţinerea rezultatelor dorite, mai ales în ultimii ani, când operaţia de cataractă a devenit în mare măsura şi operaţie refractivă, pacienţii dorindu-şi tot mai mult să fie independenţi de ochelari după operaţie.
În spiritual acestei idei au apărut şi s-au dezvoltat cristalinele artificial multifocale (cele care duc la independenţa de ochelari, atât pentru distanţă, cât şi pentru aproape) şi cristalinele torice (cele care reduc/anulează astigmatismul preoperator asociat cataractei).
Tot în această idee a fost necesară şi s-a realizat perfecţionarea aparatelor de măsurat dioptriile cristalinului artificial care trebuie implantat (aparatele cu care realizăm biometria preoperator).
Însă, pentru o precizie şi o acurateţe cât mai mare, atât intraoperator, cât şi pentru obţinerea refracţiei „ţintă” dorită postoperator, a fost nevoie şi de perfecţionarea tehnicii chirurgicale - lucru care s-a realizat, cel puţin parţial, prin apariţia tehnologiei FemtoLaser, şi, mai nou, prin apariţia tehnologiei de transmitere a măsurătorilor preoperatorii ale ochiului direct în microscopul operator, diminuând astfel la maxim riscul erorii umane la măsurători şi marcaje oculare, în special pentru cristalinele „premium”.
FemtoLaserul este ultima tehnologie la nivel mondial în operaţia de cataractă, cu el realizându-se prima parte a acesteia, şi anume: inciziile, inclusive cele „de relaxare” anti-astigmatice, capsulorhexisul anterior („fereastra” prin care se va topi şi aspira cristalinul cataractat) şi împărţirea nucleului cristalinian opacifiat în mai multe bucăţi, făcându-l mai uşor de facoemulsificat în timpul doi operator. Deşi nu poate realize toţi timpii operatori, folosirea Femtolaserului aduce precizie în operaţia de cataractă, prin poziţionarea exactă şi reproductibilă a inciziilor exact în locul unde dorim, dar şi prin realizarea unui capsulorhexis perfect rotund şi central, ceea ce va facilita şi centrarea perfectă a cristalinului artificial la sfârşitul intervenţiei. În plus, împărţirea nucleului cataractei cu ajutorul energiei FemtoLaser, uşurează facoemulsificarea, reducând semnificativ cantitatea de energie ultrasonică cu care se topeşte şi aspiră cataracta. Această substituire, chiar dacă doar parţială, a energiei ultrasonice (periculoasă pentru structurile intraoculare dacă e eliberată în cantitate mai mare), cu energia Laser, face să se diminueze riscul decompensării corneene la pacienţii cu cataractă foarte veche şi dură, sau/şi la pacienţii cu afecţiuni corneene pre-existente asociate (cel mai frecvent, cornea guttatta). Mai mult decât atât, împărţirea nucleului în bucăti, déjà realizată de laser, duce la o stresare mult mai mica a zonulei, cu scăderea riscului de dezinserţie a acesteia, atât de posibilă la pacienţi mai în vârsta, sau la cei cu sindrom pseudoexfoliativ.
Prin urmare, tehnologia FemtoLaser aduce nu numai precizie chirurgicală mult mai mare, dar şi reducerea unor riscuri operatorii, uneori inevitabile prin tehnica de facoemulsificare prin ultrasunete (facoemulsificarea „clasică”).
O altă tehnologie revoluţionară pentru operaţia de cataractă, în special în cazuri asociate cu astigmatism preoperator, pe care dorim să îl scădem/anulăm cu un cristalin toric, este tehnologia numită Verion: un complex de trei aparate care realizează împreună măsurarea parametrilor ochiului (refracţia corneei, planificarea şi calcularea dioptriilor cristalinului de implantat) şi transmiterea datelor din măsurătorile oculare, direct în microscopul operator din sala de operaţii. Chirurgul va vedea în timpul operatiei, proiectat prin microscop pe suprafaţa ochiului de operat, locurile exacte unde trebuie să realizeze inciziile, capsulorexisul şi axul de poziţionare a cristalinului artificial toric. Avantajele folosirii acestei tehnologii sunt, pe lângă economisirea timpului (nemaifiind nevoie de marcaje preoperatorii pentru implantarea unui cristalin toric), precizia şi exactitatea unor timpi chirurgicali şi a implantarii cristalinului artificial, cu şanse sporite de a obţine refracţia postoperatorie dorită.
Clinca Oculus aplică această nouă tehnologie încă de la începutul anului 2013, numărul pacienţilor care beneficiază de ea fiind în continuă creştere, datorită rezultatelor superioare ale acesteia.
Tehnologia Femto Laser există doar in catevacentre din Romania, fiind, din pacate, o tehnologie scumpă, în timp ce tehnologia Verion există în România doar la Oculus, iar în Europa în doar alte două centre (unul în Franţa şi altul în Olanda).
Dr. Ozana Moraru
Clinca Oftalmologică Oculus - Bucureşti
www.eye.ro