53
None

Legislația românească nu îi protejează suficient pe fumătorii pasivii

Sâmbătă, 22 noiembrie, Societatea Româna de Pneumologie și secțiunea ei de Tabacologie împreunăcu Med Experts a realizat cu sprijitul secretariatului organizatoric Ella Congress&Events simpozionul ”Fumatul la mâna a doua. Categorii vulnerabile- riscuri și drepturi”, organizat la Tinerimea Română, București, cu ocazia “Zilei Naționale FărăTutun” din data de 20 Noiembrie.

În cadrul simpozionului, medici de renume, precum Prof.Dr. Florin Mihăltan, Președintele Societății Române de Pneumologie, Dr. Ioana Munteanu Președintele Secțiunii de Tabacologie a Societății Române de Pneumologie, Dr. Cornel Radu-Loghin - European Nework For Smoking and Tobacco Prevention, Bruxelles, au prezentat teme sensibile sau abordări inedite precum “Impactul fumatului activ și pasiv al gravidei asupra copilului”; “Fumatul pasiv - cel bun, cel rău sau cel urât?”; Abordarea  “controlului tutunului” din perspectiva drepturilor omului; “Fumatul la "mâna a treia" și implicațiile sale „medico-sociale”;  “Consilierea fumătorilor pe filiera părinţi – copii”; “Sistemul de recompensăcerebral și dependența de nicotină“; “Țigara electronică – substitut sau factor de risc”.

În prezent, 6,4 milioane de români fumează fără să-şi aprindă o ţigară, ci doar inhalând fumul pe care îl expiră, nepăsători, fumătorii. Ei sunt aşa numiţii “fumători la mâna a doua” sau “fumătorii second hand” şi reprezintă o categorie sigură de viitori candidaţi la boli respiratorii, boli cardiovasculare, cancere.

Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, prof. univ. dr. Florin Mihălţan a afirmat că 78% dintre copiii europeni sunt expuşi la fumatul pasiv, iar dintre aceştia, 86% sunt expuşi în spaţiul public.

“Copiii care fumează la mâna a doua sunt victime sigure. Sunt studii clare care arată că expunerea  lor la fumul de ţigară creşte riscul de moarte subită în timpul nopţii la nou născuţi şi conduce la creşterea mai mică a acestora în înălţime şi în greutate. La copiii mai mari, fumatul pasiv poate produce laringospasm şi astm bronşic şi creşte frecvenţa îmbolnăvirilor prin infecţii respiratorii ”, a adăugat profesorul Mihălţan.

Pentru adulţi, fumatul la mâna a doua dublează riscul de a dezvolta un sindrom anxios sau o BPOC (bronhopneumopatie cronică obstructivă) şi creşte cu 40 % riscul de îmbolnăvire prin cancer pulmonar.

Bolile cardiovasculare reprezintă o altă categorie importantă de suferinţe care afectează nu numai pe fumători ci şi pe cei care îi însoţesc şi, deci, fumează pasiv. Riscul unui fumător la mâna a doua de a se îmbolnăvi de inimă este mai mare cu 35% faţă de nefumători. “Poţi face un infarct de miocard şi dacă fumezi pasiv 18 minute”, a declarat dr. Daniel Gherasim, de la Institutul de boli cardiovasculare “Prof. dr C.C. Iliescu”, membru al consiliului de conducere al Societăţii Române de Cardiologie. 

Deşi România a adoptat, până acum, câteva legi şi a semnat în 2005 Convenţia Cadru pentru Controlul Tutunului, document ce aparţine Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), 27% dintre români continuă să fumeze fără restricţii.

Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, prof. univ. dr. Florin Mihălţan atrage atenţia că, deşi suntem bine integraţi în marea familie europeană, pictogramele de pe pachetele româneşti de ţigări sunt, ca dimensiune, sub nivelul celor din UE, legile nu se aplică sau nu sunt controlate a fi respectate şi majoritatea restaurantelor au optat pentru a fi destinate celor care fumează.

“Simpla aplicare corectă a legislaţiei ar putea să îmbunătăţească semnificativ sănătatea românilor”, a mai spus profesorul Mihălţan. Astfel, Spania, care are legi similare celor de la noi din ţară, dar care le aplică şi în practică, a reuşit să scadă vânzările de tutun, să reducă evenimentele coronariene şi accidentele vasculare cerebrale şi a micşorat cu mult numărul internărilor în secţiile de pneumologie şi  cardiologie.

În timp ce în România încă se vorbeşte despre diminuarea consumului de tutun, la nivel internaţional are loc o schimbare de optică, schimbare care aduce în discuţie sfârşitul definitiv al tabagismului  şi conduce la apariţia primei generaţii fără tutun.

Prof.univ.dr. Florin Mihălţan consideră că protecţia fumătorilor pasivi înseamnă scoaterea fumatului din toate spaţiile publice. De aceea, Societatea Română de Pneumologie propune şi câteva măsuri absolut necesare care se cer a fi luate şi la noi în ţară:

-Legea tutunului să fie schimbată, aşa cum au procedat ţările din jurul României şi aşa cum a început să o facă Rusia şi China, astfel încât să beneficieze toate categoriile de populaţie, inclusiv cea care lucrează acum în spaţii unde se fumează

- Să se renunţe la amendamenul legislativ care permite restaurantelor cu o suprafaţă de sub 100 de metri pătraţi să opteze pentru declararea lor ca spaţii pentru fumat

-Pictogramele să se alinieze la standardele europene

-Programul “STOP Fumat” să fie finanţat pe tot parcursul anului pentru a-i putea susţine pe fumătorii care doresc să renunţe la tutun,

- Educaţia anti fumat să înceapă din gradiniţe şi şcoli

Simpozionul ”Fumatul la mâna a doua. Categorii vulnerabile- riscuri și drepturi”  a avut ca obiective principale informarea populaţiei asupra riscurilor consumului de tutun prin intermediul medicilor participanţi,  creşterea numărului de persoane care nu încep să fumeze şi a celor care se lasă de fumat, dar şiprotecţia fumatorului pasiv.  Cea mai uşoară cale spre o viaţă sănătoasă este varianta prin care alegem să nu fumăm, dar sănătatea nu e o cauză pierdută nici pentru fumători, daca aceştia înteleg riscul la care sunt expuşi.

Comentarii


mihaela ionite

cautam operatori online fara experienta din toata tara, ai nevoie doar de un calculator conectat la internet! Oferim maxima seriozitate, contract legal, incepand rapid o activitate noua , usoara serioasa si profitabila. Mai multe informatii pe miha_michelle2002@yahoo.comt cu textul”info”

Dec. 7, 2014, 2:45 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha