Lentilele fotocromatice se adresează purtătorilor pentru care confortul vizual optim şi protecţia sunt foarte importante atât în timpul activităţilor desfăşurate în mediul exterior cu lumină solară directă, dar şi în interior, unde claritatea vederii este direct influenţată de transparenţa lentilelor.
Lentilele fotocromatice îşi schimbă culoarea de la nuanţe închise la nuanţe deschise, în funcţie de cantitatea de lumină ultravioletă la care sunt expuse. Procesul de închidere a culorii se finalizează în maximum un minut. Lentilele revin la nuanţa iniţială în şase minute. oferă 100% protecţie UV.
Acest tratament este aplicabil atât lentilelor din material organic, cât şi celor din policarbonat sau cu indice mare de refracţie.
La 35 de ani de la inventare, tradiţionalele tratamente în nuanţe de gri şi de maro sunt încă printre primele opţiuni în alegerea făcută de consumator. Lentilele astfel tratate sunt suficient de luminoase în spaţii interioare, iar în exterior sunt la fel de închise la culoare ca şi lentilele unor ochelari de soare.
Componentele active care conduc la transformarea culorii lentilelor se numesc halozi de argint. Acest lucru conduce la schimbarea culorii atunci când este expusă la lumină. Dacă moleculele fotocromatice sunt distribuite în întregul material, şi nu doar la suprafaţă (unde sunt necesare), lentila va fi mai închisă acolo unde este mai groasă, creând astfel o neuniformitate a colorării. Dacă moleculele fotocromatice vor fi distribuite la suprafaţa materialului de bază, colorarea lentilelor se va realiza uniform.
Avantajele oferite de lentilele oftalmice corectoare având tratament fotocromatic:
în interior oferă un contrast intensificat;
în exterior asigură 100% protecţie UVA şi UVB;
confort vizual intensificat prin ajustarea automată a intensităţii luminii şi prin reducerea oboselii oculare;
sunt disponibile atât în design monofocal, cât şi în design bifocal sau progresiv.