46
None

Planingul familial-eligibilitate informata

     Legislaţiile naţionale şi documentele internaţionale conferă şi confirmă dreptul femeii de a decide asupra numărului de naşteri, a momentului naşterii şi a spaţierii naşterilor.     

     Decizia femeii de a-şi planifica procreaţia trebuie să fie o decizie informată, voluntară şi obligatoriu precedată de examenul şi consilierea ginecologică.     

     Protocolul de prescriere a tipului de contracepţie presupune parcurgerea unor etape necesare:

  •  Anamneza permite identificarea unor factori de risc, atât în antecedentele heredo-colaterale, cât şi în antecedentele personale. De exemplu: accidentele vasculare cerebrale, patologia cardiovasculară, diabetul, tabagismul vor proscrie contracepţia hormonală combinată;
  • Examenul general va permite măsurarea taliei, a greutăţii, a tensiunii arteriale şi calcularea indexului de masă corporală în funcţie de care se va opta pentru un contraceptiv sau altul.
  • Examenul ginecologic permite diagnosticarea patologiei genitale şi corectarea ei terapeutică; este însoţită obligatoriu de screeningul pentru cancerul de col uterin (testul citodiagnostic Babeş-Papanicolaou, colposcopie). Un examen ginecologic riguros va permite utilizarea contracepţiei şi ca metodă terapeutică, folosind efectele adiţionale ale contraceptivelor. De exemplu, contraceptivele orale combinate sunt folosite în tratamentul sindromului ovarelor polichistice, cele cu efect antiandrogenic în acnee, seboree, hirsutism sau alopecie.

     Un alt exemplu de utilizare terapeutică îl reprezintă sistemul intrauterin Mirena, care, prin eliberarea locală a levonorgestrelului, poate trata menoragiile, hiperplazia de endometru, adenomioza etc.

     Numai după efectuarea unei evaluări complete a stării generale de sănătate, a unui examen ginecologic complet, inclusiv examenul sânului, opţiunea pentru un tip de contracepţie sau altul este o alegere informată şi competentă, riguros monitorizată ulterior.  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha