46
None

Cancerul de col uterin

     Cancerul de col uterin constituie o afectiune cronica grava cu o evolutie severa,atunci cand este depistata in stadii avansate,interesand cel mai frecvent femeile tinere(35-50 ani) in perioada de activitate genitala.Importanta bolii rezulta din faptul ca neoplasmul de col uterin reprezinta una din principalele cauze de deces ale populatiei feminine,situandu-se pe locul secund dupa cancerul de san.    

     Leziunile precanceroase constituie o etapa preliminara a bolii canceroase manifestata sub forma unor anomalii histologice de la care se poate dezvolta cancerul. Din punct de vedere histologic leziunile precanceroase sunt reprezentate de hiperplazie,metaplazie si displazie(anomalie epiteliala dobandita,care corespunde unei diferentieri structurale si functionale ale celulelor).Displaziile sunt clasificate in trei grade de gravitate crescanda de la I la III (displazie usoara,moderata si severa).Aceste leziuni precanceroase pot fi depistate precoce si tratate evitandu-se astfel evolutia spre cancer.     

     In epidemiologia cancerului de col uterin exista un numar ridicat de aspecte neclare.Faptul ca acesta este legat de debutul precoce al vietii sexuale,numarul crescut de parteneri,contacte sexuale neprotejate cu prezervativ si starea de igiena precara este un fapt cert.Toti acesti factori favorizeaza aparitia infectiilor genitale virale.In ultimii ani ipoteza etiologiei virale a fost sustinuta de tot mai numeroase studii,la ora actuala atentia concentrandu-se in mod special asupra virusurilor umane papylloma.Virusurile papylloma umane (HPV) sunt considerate printre factorii cu cea mai mare responsabilitate etiologica.Ele sunt,in mod obisnuit,gasite in tractul genital al femeilor si barbatilor,iar infectia se manifesta sub forma de Condyloma accuminata (atribuita infectiei cu HPV tip 6,11,34,39,41-44,51-55), aceste leziuni fiind localizate,in general,la nivelul tractului genital extern.     

     Adeseori, neoplazia de col uterin nu se manifesta clinic. Sangerarile anormale dupa raport sexual si secretia albicioasa cu striuri de sange sunt semne ce trebuie sa alarmeze orice femeie.    

       Metodele de depistare constau in examenul clinic si examenul colpo- cervicocitologic Babes-Papanicolau,iar in cazul depistarii unui frotiu anormal se va recurge la un examen colposcopic pentru vizualizarea zonelor suspecte ale colului si, eventual pentru recoltarea de tesut(biopsie).     

     Tratamentul depinde de stadiul de evolutie al leziunilor:

  • in stadiul de simple leziuni precanceroase se practica distrugerea locala a tesutului anormal(electrocauterizare,crioterapie,laser)
  • in stadiul de leziuni precanceroase severe se practica conizatia (interventie ce consta in ablatia tesutului anormal)
  • in stadiul de cancer avansat(invaziv) tratamentul depinde de stadiul extensiei neoplasmului,putandu-se recurge la interventie chirurgicala,la radioterapie si,eventual la chimioterapie,combinate sau nu,in functie de situatie.  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha