46
None

Ce tebuie sa stim despre vaccinul pentru cancerul de col uterin?

 

     România are din păcate trista celebritate de a fi pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancerul de col uterin.

     Prevenţia în cancerul de col uterin trebuie să includă:

  • controlul periodic ginecologic anual chiar dacă nu există simptome supărătoare
  • testul citodiagnostic Babeş-Papanicolau pentru detecţia precoce subclinică a leziunilor care precedă într-o filiaţie evolutivă cancerul de col.

     La acestea se adaugă, nu de mult timp, posibilitatea de a efectua tipajul viral HPV, adică de a detecta dacă pacienta a fost infectată cu virusurile HPV şi dacă da cu care dintre tulpinile HPV.Tulpinile 16,18, de risc înalt, sunt responsabile de peste 70% din displaziile cervicale severe şi cancerul de col uterin.Tulpinile 6,11, de gravitate mai mică sunt responsabile de peste 90% din cazurile de vegetaţii veneriene sau veruci genitale.

     În lume a fost omologat în a doua jumătate a anului 2006 un vaccin care poate face profilaxia infecţiei cu aceste tulpini HPV. SILGARD este un vaccin tetravalent recombinant, noninfecţios, ce oferă protecţie pentru infestarea cu tulpinile HPV 6,11,16,18.

     Vaccinul are o menire profilactică, nu curatorie deci trebuie administrat pentru a preveni apariţia cancerului de col. Ideală este administrarea la fetiţe între 9 şi 15 ani, înainte de începerea vieţii sexuale dar poate fi administrat cu eficienţă maximă a răspunsului imun până la vârsta de 26 de ani. Vaccinul se păstrează numai la frigider(2’C-8’C), nu va fi transportat în căldura şi  nu va fi congelat pentru că se inactivează.

     Medicul ginecolog va injecta vaccinul pe care îl păstrează în frigiderul cabinetului în muşchiul deltoid respectându-se următorul grafic de administrare:

  • prima injectare la o dată aleasă de pacientă
  • a doua injectare la două luni
  • a treia injectare la şase luni de la prima injectare.

     Este păcat ca pacientele noastre sau fiicele pacientelor noastre să nu beneficieze cu promptitudine de posibilitatea de a se proteja imunologic contra infecţiei cu virusurile HPV,virusuri generatoare de leziuni precanceroase sau canceroase la nivelul colului uterin.  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha