7
None

Operaţii minim invazive pentru tratarea durerilor de coloană

      Durerile de spate reprezintă una dintre problemele care afectează un număr foarte mare de adulţi şi copii. Însă, pe cât de multe persoane suferă de această afecţiune, pe atât de multe sunt cauzele care o pot declanşa. Potrivit statisticilor, de-a lungul unui an, peste 60% dintre adulţi suferă de dureri de spate, dintre care 35% sunt afectaţi de dureri de coloană vertebrală.

     Spatele este structura osoasă cea mai importantă a corpului nostru, trebuie să fie extrem de puternică şi în acelaşi timp flexibilă pentru a susţine corpul, iar pe de altă parte, pentru a facilita efectuarea mişcărilor. Între vertebre există discuri - cartilaje cu rol de amortizare - pentru a evita frecarea şi presiunea os pe os şi pentru a permite mişcarea vertebrelor între ele. Însă, orice decalaj anormal al vertebrelor se află la originea durerilor care pot fi extrem de violente.

Intervenţiile chirurgicale minim invazive, o nouă metodă de tratament

     Intervenţiile chirurgicale clasice pentru tratarea durerilor coloanei lombare afectează starea generală de sănătate a bolnavului, deoarece metodele tradiţionale constau în operaţie deschisă. Din această cauză au fost descoperite noi proceduri care afectează cât mai puţin starea generală de sănătate a pacientului.

     Tehnologiile minim invazive aplicate pe coloana vertebrală îmbunătăţesc starea de confort a pacientului prin scăderea durerii postoperatorii. De asemenea, chirurgia minim invazivă aplicată coloanei vertebrale a evoluat până la obţinerea unei rate minime de complicaţii postoperatorii.

     Indicaţiile pentru chirurgia minim invazivă aplicată coloanei vertebrale sunt similare cu procedurile operaţiei deschise tradiţionale.

       Doi medici neurochirurgi israelieni, specialişti de renume în operaţiile minim invazive, Evgeniy Pevzner şi Reuven Gepstein, au venit în România pentru a-i îndruma pe medicii de la noi din ţară în vederea aplicării celor mai noi forme de intervenţii chirurgicale minim-invazive pe coloana vertebrală.

     Aceştia vin lunar în România şi operează la Centrul de diagnostic şi tratament ”Dr. Victor Babeş„ din capitală, unde sunt asistaţi de prof. dr. Danil Adam, şeful secţiei de neurochirurgie de la spitalul Sf. Pantelimon şi dr. Ioana Hornea, specialist neurochirurg.

     Procedurile sunt foarte uşoare pentru pacient şi riscurile de infectare sunt aproape zero, faţă de cazul operaţiei clasice. În plus, acesta poate pleca acasă imediat după operaţie. Se foloseşte anestezia locală, iar intervenţia chirurgicală durează aproximativ 20 de minute.

Soluţiile de tratament ale chirurgiei minim invazive

     Există diverse soluţii de tratament pentru durerile de coloană vertebrală în ceea ce priveşte procedurile chirurgicale minim invazive. Iată o parte dintre acestea:

     Coblaţia. Constă în puncţia percutană sub control radiologic a discului herniat şi vaporizarea unei părţi din nucleul pulpos. Se reduce astfel presiunea în interiorul discului intervertebral. Acesta revine treptat în poziţie normală şi nu mai comprimă rădăcinile nervilor spinali.

    Radiofrecvenţa. Presupune o denervare prin energie înaltă (temperatura maximă a electrodului este de 80-90 de grade Celsius, timp de 90 de secunde) a trunchiurilor nervoase mediale ale ramurilor dorsale care inervează fiecare faţetă a capsulei articulare.

     Vertebroplastia. Injectarea pe cale percutanată în corpul vertebral de polimetilmetacrilat (ciment).

     Dynabolt. Constă în introducerea unor şuruburi în pediculii celor două vertebre deplasate anterior/posterior una faţă de cealaltă; între şuruburile de aceeaşi parte a vertebrei se montează o plăcuţă care creează o punte , apoi se reduce alunecarea cu ajutorul dispozitivului silverbolt (dynabolt) care tracţionează vertebra deplasată şi o realiniază.

Cine poate beneficia de acest tratament?

     "Pacienţii care suferă de boli cronice, precum cele de inimă sau diabet, în mod special, au un mare avantaj în cazul operaţiilor minim invazive. Aceştia sunt mai predispuşi la infecţii, iar prin această procedură chirurgicală şansele de infectare sunt aproape zero. Din acest punct de vedere, procedurile minim invazive sunt de 20 ori mai puţin periculoase decât cele clasice. De altfel, şi anestezia generală întâlnită în cazul operaţiilor deschise prezintă un pericol pentru aceşti pacienţi, faţă de cea locală, aproape inofensivă”, a precizat prof dr. Reuven Gepstein, specialist în chirurgie ortopedică de coloană.

     Medicul specialist israelian a mai adăugat că : ”Nu există limite de vârstă în cazul acestui tip de operaţie. Am operat şi copii şi vârstnici. Până acum  se considera că această metodă nu este eficientă pentru oamenii în vârstă, dar acum s-a dovedit contrariul. La începuturile carierei mele făceam cam 20% operaţii minim invazive şi 80% clasice. În timp, s-a ajuns la 50% şi 50%, iar acum 90% minim invazive şi 10% clasice."

    Dr. Evgeniy Pevzner, cel de-al doilea specialist neurochirurg venit în România, consideră că „recuperarea postoperatorie, practic, nu există. Pacientul rămâne pentru aproximativ o oră la spital după efectuarea operaţiei, după care pleacă singur pe picioare, acasă."

Metode de prevenire a recidivei bolii

     ”Starea de sănătate din viitor depinde şi de felul în care pacientul se menajează. Trebuie să evite eforturile fizice, mişcările de torsiune ale coloanei şi să nu se îngraşe, pentru că toată greutatea apasă asupra discului", a ţinut să precizeze dr. Prof. conf. Danil Adam, medic primar neurochirurg, şef secţie neurochirurgie la Spitalul Sf. Pantelimon.

De reţinut:

     Rata de succes la operaţiile deschise este de 80% sau mai puţin, iar la operaţiile minim invazive, de 70-80%. Adică, din 100 de cazuri de pacienţi operaţi, 20-30 nu se simt mai bine după operaţie, şi asta pentru că nicio operaţie nu garantează succesul integral, fiecare organism reacţionând diferit. De aceea, în cazul fiecărei operaţii (în general, nu doar în cazul celor minim invazive), pacientul semnează un consimţământ în care confirmă că a fost informat şi a înţeles că există un procent de operaţii nereuşite şi că îşi asumă posibilitatea ca operaţia să nu reuşească. Costurile sunt cuprinse între 1500 şi 7000 euro, în funcţie de tipul operaţiei. Încă nu sunt decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, însă pentru viitor se doreşte acest lucru.

SYS MEDICAL TRATAMENT SRL

  • 021-255.12.45
  • 0754.044.647
  • 0754.044.646

Comentarii


AURORA _TIMISOARA

Am fost operata in urma cu 3 ani de dr..Ev.Pevzner si ma sint extraordinar.Recomand acest tip de operatie!Multumesc echipei de profesionisti!si coordonatorului.

March 9, 2012, 7:59 a.m.
8
2

costyn

aurora cat a costat o asfel de operatie ?

Oct. 29, 2012, 2:51 p.m.
5
0

aurora

Depinde de diagnostic.Sunati ,va spuneti diagnosticul si ei stiu .Sunt superprofesionisti!Se fac mai multe tipuri de interventii,si fiecare are un alt pret....dar aici macar primesti chitanta pe bani,si garantie.

Dec. 14, 2012, 9:36 p.m.
4
1

gabriela

M-am operat acum 5 ani, prin coblatie, ma simt perfect .Efectul s-a vazut fff bine dupa 4 luni de la operatie.Se recomanda apoi gimnastica medicala, fara kg. adaugate si....... 1700 euro

Sept. 13, 2013, 11:09 p.m.
4
2

Gabriel

Acum 1an am cazut, fapt care a dus la deplasarea coloanei vertebrale(zona L4-L5) catre inainte (in fata). Am dureri nu foarte mari de spate si amorteli/dureri usoare (trecatoare) pe piciorul drept. Credeti ca ma pot trata cu succes prin acet tip de operatie ??? Pretul ??? Va multumesc anticipat.

Jan. 24, 2014, 7:44 a.m.
2
2

Stan Vasile

Multumesc Domnului profesor doctor, Adam Danil, care ma operat clasic, ...ca un orb! Vreau sa spun, ca acest doctor, nu mia cerut bani, ba anca a chemaat toti doctorii si chirurgi, si anestezisti, si lea spus defata cu mine: acest om, nu are bani, dar trebuie operat, atunci toti doctorii chirurgi, au spus ca ei vor sa ma opereze, dar el, na vrut! A spus doar atat: eu al operez!...si ma operat. ( DL4, DL5, S1. Ma informat ca nu voi putea lasa bastonul, toata viata! Dar atat de bine ma operat, ancat fix la un an, am lasat bastonul! ...si asta, nici macar na vazut o radiografie macar, pentru ca nu am avut bani de radiografie, tocmai de aceia am zis ca ma operat ca un orb! Acest profesor doctor, asi merita pe deplin si functia, dar si omenitatea! Este un kirurg...fara egal! Astazi merg, fug, ridic greutati mari, si nu mai am nimic! Vreau sa spun, ca atunci an august 2008, Hristos sia pus mainile Lui vindecatoare, pestemainile acestui brav doctor, si asa ia condus mainile si okii, si mintea, ancat totul a fost o binecuvantare! Da, operatia clasica, facuta de Profesorul doctor Adam Danil, Dumnezeu sal tina sanatos si an viata, si sai faca parte de mantuirea sufletului sau! Domnul Isus Hristos, sa va binecuvanteze doctore, cel care mai operat! Nu te voi uita niciodata, cat, si cum ai lucrat la coloana mea, distrusa! De multe ori am vrut sa vin personal si sati multumesc, dar nam avut ocazia. Dumnezeu sa te binecuvanteze doctore Adam Daniel. Cu multa stima si respect, vasile stan, din Fetesti, il.

June 24, 2014, 10 p.m.
6
1

Alura lupu

Am fost operata de un înger. ..dr Adam Danil, merg , sunt mamă cu normă întreaga la doi copii, sunt soție și merg și la serviciu. Deci sunt un om normal.am ajuns la dumnealui aproape în cărucior la 23 ani, iar acum la 42 sunt ceea ce am spus. Mulțumesc! Un om și nu om minunat! Dumnezeu să vă binecuvânteze !

April 3, 2016, 7:58 p.m.
2
2

Nițescu Maria

Vertebroplastie doua nivele și stenoza severa L4 / L5 pacienta 74 ani. Urgent. Nu mai poate sa se deplaseze singura.

Jan. 17, 2017, 12:13 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha