Un remediu tradiţional folosit de fermierii din nordul Austriei pentru pielea degradată a mâinilor este adus în zilele noastre - balsamul cu extract de cartof, îmbogăţit cu extracte de gălbenele, muşeţel, ulei de jojoba, morcov şi unt de shea. Deşi am fi tentaţi să-l calificăm drept un leac băbesc, balsamul de mâini cu extract de cartofi îşi dovedeşte eficienţa în îngrijirea pielii aspre, crăpate, cu carenţe de elemente nutritive.
CARTOFUL (Solanum tuberosum) este o plantă care, scoasă din banalitate şi analizată, se arată destul de ciudată. Ea face parte din categoria plantelor otrăvitoare, deoarece partea aeriană conţine substanţe care, într-o anumită concentraţie, sunt letale prin ingerare. Totuşi, partea care se dezvoltă în pământ este foarte hrănitoare şi gustoasă.
Tuberculii de cartof sunt bogaţi în amidon, vitaminele B1, B2, B6, dar mai ales vitamina C şi minerale (potasiu, fier, fosfor, calciu şi microelemente). Cantitatea de potasiu existent în 100 litri de apă minerală poate fi regăsită într-un singur cartof!
Încă din vechime, indienii din America de Sud au folosit cartoful drept remediu pentru tratarea fracturilor, a durerilor de cap, a problemelor de digestie şi chiar a reumatismului. Mai mult, cartoful a fost cunoscut din practicile de alungare a influenţelor nefaste.
În secolul al XIX-lea, sucul de cartof era folosit împotriva scabiei şi a păduchilor. Sucul proaspăt era foarte apreciat în tratarea arsurilor.
Ingredienţi activi prezenţi în balsamul cu extract de cartof:
Extractul de cartof - are efect emolient, calmant şi cicatrizant şi poate stimula procesul de refacere a celulelor;
Muşeţelul – este una dintre plantele cu cele mai largi aplicaţii în cosmetică, având proprietăţi antiinflamatoare, antiseptice, anestezice, descongestionante, dezinfectante, cicatrizante şi emoliente;
Gălbenelele - au efecte deosebite în tonificarea şi îmbunătăţirea aspectului general al pielii şi se recomandă în special pentru pielea sensibilă; principiile active din gălbenele stimulează circulaţia sângelui la nivelul ţesuturilor, determinând o regenerare mai rapidă a acestora;
Untul de shea - ajută pielea să-şi recapete supleţea, are acţiune de regenerare şi efect de menţinere a hidratării epidermei; totodată, protejează pielea împotriva radiaţiilor UV şi agresiunilor factorilor de mediu, previne formarea ridurilor, calmează pielea iritată; în plus, este bine cunoscut pentru efectul sau cicatrizant.
Uleiul de Jojoba - reduce secreţia de sebum, penetrează rapid în piele - şi din acest motiv nu este potrivit pentru produsele de masaj -, dar hrăneşte excelent epiderma.