- lentilele de contact de unică folosinţă -
Deşi lentilele de contact moi de unică folosinţă nu au început să fie folosite decât la sfârşitul anilor ’90, au existat dintotdeauna încercări ale cercetătorilor de a crea lentila de contact cea mai confortabilă, cea mai comodă, cea mai igienică şi cea mai sănătoasă din punct de vedere ocular.
Prescriptorii de astăzi au la îndemână o gamă variată de lentile de contact moi de unică folosinţă deoarece nu s-a descoperit încă acel material biologic universal pentru fabricarea lentilelor. Varietatea de parametri, design, tehnologii satisface majoritatea nevoilor purtătorilor, fiecare individ având nevoie de o prescripţie personalizată, care să acopere atât nevoia sa de corecţie cât şi cerinţele sale legate de anatomia oculară, stilul de viaţă şi condiţiile de muncă.
Lentilele de contact de unică folosinţă reprezintă o categorie aparte de mijloace de corecţie. Beneficiile majore ale lentilelor de unică folosinţă constau, pe de o parte, în eliminarea riscului de iritaţii oculare, neexistând suficient timp pentru depunerile de proteine şi calciu, pe de altă parte vizează persoanele care nu doresc să aibă grija întreţinerii lentilelor sau care sunt alergice la componente din soluţiile de întreţinere. Sunt indicate şi la persoanele cu alergii sezoniere, timpul de purtare al unei perechi fiind de maxim 12 ore după care se aruncă şi se elimină riscul de încărcare a suprafeţei cu diverşi alergeni care să inducă simptomatologia specifică.
Asociaţia Americană de Optometrie estimează că, în lume, există peste 77 milioane de purtători de lentile de contact, din care 80% utilizeaza lentile moi din hidrogel şi 30% dintre aceştia utilizează lentile de contact de unică folosinţă.
Cui se adresează lentilele de contact de unică folosinţă?
Tuturor celor care au nevoie de corecţie şi optează pentru lentilele de contact!
Şi în special persoanelor cu un stil de viaţă activ, persoane dinamice care apreciază comoditatea şi confortul, nu doresc să se complice cu întreţinerea lentilelor de contact, apoi celor cu alergii sezoniere şi sensibile la anumite ingrediente din soluţiile de întreţinere şi bineînţeles tuturor celor care apreciază libertatea şi flexibilitatea pe care le oferă lentilele de contact de unică folosinţă.
Lentilele de unică folosinţă şi sportul
Specialiştii oftalmologi trebuie să recomande un mijloc de corecţie optică personalizat, fiecarui sportiv în parte, în funcţie de sportul practicat şi corecţia necesară.
Mijloacele de corecţie a viciilor de refracţie pot avea un impact profund asupra performanţelor sportivilor. Nu e acelaşi lucru dacă un jucător de tenis de exemplu, anticipează mingea trimisă de adversar dar nu o poate vedea clar. În acelaşi caz, e un lucru total diferit dacă un jucător de tenis poartă ochelari pe parcursul meciului, sau daca foloseşte lentile de contact. La fel se întâmplă şi cu sporturile de iarnă.
Multi sportivi entuziaşti sunt mai încântaţi să folosească lentile de contact în locul ochelarilor, chiar şi numai pe perioada practicării diferitelor activitati sportive, cazuri în care lentilele de contact de unică folosinţă sunt cele mai potrivite.
Se ştie că nu este recomandată purtarea lentilelor de contact la înot, pentru că pe de o parte există riscul pierderii acestora în apă, pe de altă parte clorul şi microorganismele din apă se pot depune pe lentile, crescând riscul de infecţii şi iritaţii oculare.
Cei care practică înotul de performanţă, surf, sau alte sporturi de apă nu trebuie să mai poarte grija ochelarilor. Lentilele de contact de unică folosinţă ar fi varianta de compromis în acest caz, în mod obligatoriu împreună cu ochelarii de înot, perechea respectivă de lentile urmând a se arunca imediat după ieşirea din apă.
Lentilele de unică folosinţă şi călătoriile
Lentilele de unică folosinţă sunt recomandate chiar şi purtătorilor uzuali de lentile de contact de înlocuire frecventă la 2 sau 4 săptămâni. De ce? Pentru că în cazul călătoriilor, excursiilor, vacanţelor este extrem de convenabilă utilizarea lentilelor de contact de unică folosinţă. Nu necesită transportul de soluţie de întreţinere, riscul pierderii lentilelor de contact în apă etc. este irelevant în condiţiile existenţei unor perechi noi, sterile de lentile şi nu în ultimul rând eliminăm riscurile de iritaţii şi infecţii oculare în condiţii de praf, umiditate crescută sau la plaja cu nisip.
Indiferent de activitatea sa, purtătorul de lentile de contact trebuie să utilizeze lentilele la îndrumarea unui specialist oftalmolog şi trebuie să respecte modul de purtare şi măsurile de igienă recomandate.
Beneficiile lentilelor de unică folosinþă
oferă o vedere impecabil de clară în orice condiţii şi confort deosebit la purtare indiferent de activitatea purtătorului
oferă un câmp vizual lărgit, nelimitat de braţele ramei
nu alunecă de pe nas, nu se aburesc şi nu se pătează precum ochelarii
pot îmbunătăţi capacitatea de a aprecia corect distanţa şi viteza obiectelor sau a persoanelor (la sport, la condus pe timp de noapte)
pot fi purtate uşor cu diverşi ochelari de protecţie (înot, ski, ochelari de soare)
se elimină riscul vătămarii datorate ruperii ramei sau spargerii lentilelor de ochelari
Lentilele de unică folosinţă SofLens® daily disposable de la Bausch & Lomb satisfac toate cerinţele purtătorilor şi în plus acuitatea vizuală este mult îmbunătăţită prin tehnologia avansată a designului asferic ce ajută la reducerea aberaţiilor sferice, rezultând o vedere impecabilă chiar şi în condiţii de lumină difuză. Acum sunt disponibile şi lentilele SofLens® daily disposable Toric pentru corecţia astigmatismului.
Indiferent dacă purtătorul doreşte să poarte lentilele în fiecare zi, câteva zile pe săptămână sau ocazional la activităţi sportive, în concediu, la evenimente sau ocazii speciale, lentilele SofLens® Daily Disposable sunt soluţia ideală pentru confort, stil de viaţă activ şi sănătate oculară.
Autor: dr. Ionuţ Costache, consultant profesional Bausch & Lomb Vision Care
www.bausch.ro