None

Vederea dubla la varsta copilariei

Medic primar oftalmolog

Doctor in stiinte medicale

Spitalul Clinic de Urgenta “Bagdasar-Arseni”

Bucuresti

Vederea dublă la vârsta copilăriei

Vederea dublă sau, în termeni medicali, diplopia, este consecința pierderii paralelismului axelor vizuale ale celor doi ochi, fenomen posibil în circumstanțe extrem de variate. Prin pierderea paralelismului axelor vizuale, imaginile furnizate centrului vizual occipital de către cei doi ochi nu se mai suprapun conform corespondenței retiniene fiziologice și apare un decalaj, care va fi perceput sub forma a două imagini distincte, mai mult sau mai puțin distantațe. Lucru extrem de prompt sesizat de adulți, diplopia la copil are anumite particularități legate de plasticitatea circuitelor de transmisie neuronală incomplet dezvoltate până în jurul vârstei de 7 ani.

Adeseori părinții sau medicul pediatru sesizează de la naștere o deviere a globilor oculari, de cele mai multe ori de tip strabism convergent. În aceste cazuri fie că este vorba de vicii de refracție mari, fie că este vorba de paralizii oculomotorii congenitale, ca urmare a unei suferințe fetale intrauterine sau în momentul nașterii. În aceste situații copilul nu va avea diplopie, întrucât creierul, fără o memorie anterioară comparativă, va integra informațiile ce vin de la cei doi ochi într-o imagine satisfăcătoare, chiar dacă nu se respectă corespondența retiniană fiziologică.

La un copil dezvoltat normal sub toate aspectele, inclusiv ocular, se poate observa după vârsta de 3 ani, apariția devierii unuia dintre ochi către interior mai frecvent, în special în perioadele de oboseală. Deși sesizabilă această lipsă de paralelism al ochilor nu se soldează cu vedere dublă, întrucât este vorba de strabisme acomodative, a căror ameliorare se obține prin prescrierea și portul unei corecții optice corespunzătoare, iar în cazurile care o impun prin intervenție chirurgicală.

Deviații convergente ale ochilor se constată la copiii cu probleme neurologice, de tipul hidrocefaliei și/sau tumorilor de fosă craniană posterioară, apărute după vârsta de 3-4 ani, ca urmare a paraliziilor uni sau bilaterale de nervi cranieni oculomotori sau prin afectarea centrilor supranucleari de coordonare a vederii binoculare. Copiii nu sesizează vederea dublă decât pentru o scurtă perioadă, după care prin plasticitatea circuitelor neuronale se acomodează la deviație și adoptă rotiri compensatorii ale capului sau gâtului în direcția în care se ameliorează diplopia. Astfel putem sesiza poziții vicioase ale capului și gâtului copilului, și mai puțin devierea ochilor, care redevine evidentă prin abordarea unei poziții drepte.

După traumatisme cranio-cerebrale cu sau fără fracturi craniene se pot diagnostica paralizii oculomtorii și apariția vederii duble la copiii cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani, care până la momentul accidentului nu aveau probleme de ortopozitie a globilor oculari. Din fericire diplopia în aceste cazuri este de scurtă durată, odată cu recuperarea neurologică posttraumatică copilul revenind la o poziție normală a celor doi ochi.

Dezvoltarea unei tumori în interiorul orbitei determină o deviere lent progresivă a globului ocular în direcție opusă localizării procesului patologic. În această circumstanță copilul, cu vârsta de cel puțin 7 ani, sesizează vedere dublă, în funcție de ritmul în care s-a dezvoltat leziunea ocupatoare de spațiu și de prezența sau absența ptozei pleoapei superioare. Pleoapa superioară căzută va anula perceperea diplopiei chiar dacă deviația este semnificativă, ochiul sănătos rămânând singurul care să privească și să realizeze orientarea în spațiu.

Observându-ne la timp copiii îi putem ajuta să privească cu amandoi ochii în mod armonios tot ce ne înconjoară, evitând reprosurile sau frustrările de mai târziu.

Comentarii


ionescu alexandru

buna ziua fiul meu de 6 ani, in timpul unei raceli la plamani, a avut pentru o perioada de 3 ore o tulburare de mers si vedere dubla, de asemenea tinea ochii semiinchisi. poate cinve stii ce este oare, medicii nu ne-au lamurit?

Oct. 18, 2015, 10:05 p.m.
0
0

Saptamana Medicala Administrator

Buna Ziua, Copiii pot sa faca asemenea lucruri in stari febrile cu valori mari. Daca toate simptomele au trecut, cel mai probabil a fost legat de febra. Atunci cand nu trec sau lasa in urma sechele, este cel mai probabil ca infectia nu a fost localizata strict la plamani ci a afectat si scoarta cerebrala acolo unde se afla centrii care coordoneaza ochii si sunt responsabili cu vederea. Daca acum e bine, nu cred ca trebuie sa va mai faceti probleme, de obicei lucrurile trec fara urme la copii. Cu stima, Daniela Cioplean

Oct. 19, 2015, 10:44 a.m.
1
0

Vasile

Buna ziua,\r\n\r\nPana la ce varsta se poate recupera vederea binoculara? Intreb pentru copilul de 5 ani, care are hipermetropie la ambii ochi (cu diferenta de ~1 dioptrie intre ei), strabism si astigmatism. Toate au fost corectate cu ochelar, pentru ochiul strabic, (strabism convergent) am purtat ocluzor,~4h/zi, ajungand la o acuitate aproape de cea a ochiului bun CU OCHELARI! Deci, cu ochelar, totul e in regula, ochii sunt aliniati, si copilul percepe o singura imagine clara. Insa, in momentul in care nu poarta ochelarul, ochiul strabic fuge catre nas, si copilul spune ca vede doua imagini, una mai proeminenta, si una mai putin clara, situata langa cea proeminenta. Asadar, revin cu intrebarea: Se mai poate recupera ceva si in situatia in care nu sunt purtati ochelarii? Daca da, pana la ce varsta se mai poate lucra in acest sens? Exercitiile ortoptice la sinoptofor sunt indicate in acesata situatie? \r\nVa multumesc anticipat pentru un eventual raspuns! \r\nToate cele bune!

Oct. 24, 2016, 5:41 p.m.
0
0

Saptamana Medicala Administrator

Pentru vasile "Buna Ziua, Copilul dumneavoastra pare sa aiba un asa numit strabism convergent acomodativ sau refractv adica un strabism care este declansat de incercarea ochilor de a compensa dioptria pe care o are copilul. Faptul ca ochii se aliniaza in prezenta ochelarilor si ca vede dublu in absenta lor indica cel mai probabil ca are vedere binoculara atunci cand isi poarta ochelarii. Nu, din pacate nu exista nici o actiune posibila la aceasta varsta care sa faca sa dispara aceste dioptrii si implicit ochii sa se alinieze fara ochelari. Exercitiile ortoptice in asemenea situatie nu numai ca nu au indicatie dar pot exacerba convergenta si pot face rau (facute acolo unde nu exista indicatie pot induce vedere dubla permanenta). Ceea ce puteti sa faceti pentru a-i imbunatati si conserva vederea binoculara sunt urmatoarele: 1. ambliopia trebuie recuperata integral, la 5 ani exista in continuare risc de recurenta la intreruperea brusca a ocluziei. Cu cat va fi mai buna vederea pe ochiul slab cu atat mai buna va fi performanta binoculara si stereoscopica 2. mai tarziu ochelarii pot fi inlocuiti cu lentile de contact in prezenta carora aliniamentul va fi foarte bun 3. in timp deviatia prezenta fara ochelari va diminua in mod fiziologic DACA ochelarii vor fi prescrisi corect 4. este un tip de strabism care din pacate se poate inrautati pe parcurs daca ochelarii nu sunt corecti, daca se intrerupe ocluzia brusc sau daca copilul desfasoara activitati repetitive la distanta mica de och: ex : jucatul pe telefon, tableta etc 5. daca lucrurile vor evolua normal (pentru asta supravegherea este esentiala) este posibila la varsta adulta chirurgia de reducere a dioptriilor (strict teoretic). Cu stima< Daniela Cioplean" Clinica de Oftalmopediatrie Oftapro

Oct. 25, 2016, 2:40 p.m.
2
0

Vasile

Va multumesc din suflet pentru raspunsul Dvs. clar si bine explicat! Din pacate am facut o serie de exercitii la sinoptofor (10 sedinte), si ceva mai mult timp, ~ 3 luni, zilnic, un exercitiu de urmarire a varfului unui creion in timp ce era apropiat si departat de ochi. Credeti ca efectuarea acestor exercitii a putut produce o ireversibilitate a vederii binoculare? In legatura cu activitatile repetitive la distanta mica, ele sunt nocive si atunci cand copilul poarta ochelarul, sau nu? Inca odata va multumesc mult, si va doresc numai bine!

Oct. 26, 2016, 12:40 a.m.
1
0

Vasile

Buna ziua,\r\n\r\nIn urma raspunsului primit, am decis sa fac imediat o programare la Dvs., si am reusit asta undeva la mijlocul lunii Ianuarie (2017). Intre timp (de catva zile), am oservat faptul ca atunci cand poarta ocluzorul, copilul tine capul intr-o parte (spune ca asa simte ca este pozitia buna, normala). Spuneti-mi va rog daca este ingrijorator acest aspect, si daca poate astepta sau nu pana la data la care a fost stabilita consultatia.\r\n\r\nVa multumesc mult!

Nov. 18, 2016, 7:07 a.m.
0
0

Lorena

Buna ziua, fetita mea de 6 ani cand s-a trezit sin somnul de pranz mi-a spus ca vede dublu. Unul din ochi(stangul) era deviat spre nas. Cu fiecare ochi vedea bine dar impreuna imaginea era dubla. In perioada respectiva era racita, dar fara febra. Dupa 10 minute vedrea a revenit la normal.Am fost la oftalmolog si a depistat +1 la un ochi si +0.5la celalalt. Mi-a spus ca nu ar fi nimic din punct de vedere oftalmologic si mi-a recomandat sa merg la un neurolog. Va rog sa-mi dati un sfat.

Dec. 7, 2016, 10:54 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha