None

Particularitatile Inflamatiilor oculare in sezonul cald

Medic primar oftalmolog

Doctor în ştiinţe medicale

Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar-Arseni”

PARTICULARITĂŢILE INFLAMAŢIILOR OCULARE

ÎN SEZONUL CALD

Zilele însorite de vară sunt un energizant binefăcător pentru întreaga natură, care palpită sub magia orchestrată de razele solare. Fie că dăm o fugă la un picnic sau facem o drumeţie pe poteci de munte, fie că preferăm o excursie la malul mării sau o zi la ştrand, fie că lucrăm în gradină sau alegem o plimbare în parc, activitatea în aer liber se află la loc de cinste în lunile de vară. Ca să nu mai vorbim de activităţile agricole specifice din această perioadă, care se desfăşoară dis de dimineaţă până seara târziu.

În acest context, ochii sunt solicitaţi şi expuşi permanent nu numai la o lumină intensă, dar şi la riscul de inflamaţii şi infecţii de gravitate diferită.

Aparent, cele mai uşoare forme de inflamaţii oculare pe timp de vară sunt blefaritele, cu predispoziţia către dezvoltarea de chisturi palpebrale, orjelete (urcioare în denumirea populară) sau chiar microabcese palpebrale, ca urmare a temperaturilor crescute, corelate cu transpiraţia mai abundentă şi lipsa de rigurozitate în igiena mâinilor.

Conjunctivitele bacteriene, conjunctivitele de bazin sau cele virale sunt forme care, deşi nu afectează foarte mult vederea, creează un disconfort major în activitatea profesională. Lipsa unei igienizări corespunzătoare a apelor din piscine, folosirea instalaţiilor de climatizare fără o curăţare periodică a filtrelor sau munca în aer liber, la temperaturi de peste 30 de grade sunt doar câteva cauze care, pe lângă nivelul stării de imunitate a organismului, cresc pericolul de contaminare şi declanşare a unor miniepidemii.

Dacă în cazul inflamaţiilor palpebrale şi al conjunctivitelor tratamentul antibiotic prompt asociat cu cel antiinflamator local şi/sau general poate rezolva problema fără repercusiuni asupra vederii, pe timp de vară sunt posibile inflamaţii mult mai serioase, care pot determina scăderi permanente ale acuităţii vizuale, în ciuda unei terapii susţinute. Dintre acestea, keratitele virale, dar mai ales cele microbiene reprezintă o adevărată provocare pentru orice oftalmolog, riscul de propagare a infecţiei în interiorul globului ocular, cu apariţia endoftalmitei şi pierderea ochiului, fiind extrem de mare. În această circumstanţă se pot afla persoanele care neglijează prezentarea la medic după zgârierea cu un corp străin vegetal (paie, crenguţe sau frunze de plante din gradină) sau corpi străini din materiale anorganice, inclavaţi pe suprafaţa corneei. Căldura excesivă din aceste luni, asociată cu umiditatea de la nivelul suprafeţei oculare sunt factori ideali pentru dezvoltarea coloniilor de bacterii care vor declanşa atacul asupra structurii transparente, corneea. Prezentarea la oftalmolog, cu instituirea rapidă a unui tratament intensiv antibiotic este varianta optimă care poate asigura recuperarea anatomică şi funcţională a ochiului. Aşa-zisele leacuri din bătrâni nu fac decât să întârzie şi să pună sub semnul întrebării şansele de vindecare.

Alte forme, deloc uşoare, de inflamaţii oculare care pot avea o evoluţie întârziată în acest sezon sunt iridociclitele, favorizate mai ales de consumul de băuturi reci, îngheţată, utilizarea intensă a ventilatoarelor şi instalaţiilor de aer condiţionat în dorinţa de a reduce stresul termic.

Soluţia care poate asigura şansele de vindecare fără urmări asupra vederii este prezentarea în timp util la medicul oftalmolog, corectarea obiceiurilor nepotrivite şi efectuarea cu rigurozitate a tratamentului sub atenta îndrumare de specialitate.

Şi totuşi vara este atât de frumoasă şi merită să ne bucurăm din plin de fiecare zi!

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha