None

Apiterapia in afectiuni ale sistemului nervos(I)

(partea I)

     Numeroşi compuşi toxici, cu condiţia ca aceştia să fie produse liposolubile, pot traversa bariera hemato-encefalică şi pătrunde la nivel cerebral unde îşi exercită efectele toxice. Datorită efectelor detoxifiante pe care le pot exercita şi a protecţiei ce o asigură asupra membranelor celulare, datorită puterii sale antioxidante, polenul este recomandat cu succes persoanelor expuse la diferiţi agenţi toxici, sau alcoolicilor.

   

Produsele stupului au capacitatea de a stimula neurotransmisia pe câteva căi ale sistemului nervos central motiv pentru care sunt recomandate în egală măsură şi celor ce trebuie să exercite o activitate intelectuală intensă sau în caz de oboseală intelectuală la studenţii sau elevii aflaţi în perioade de examene.

Dureri cronice

    Utilizarea veninului de albine pentru tratarea durerilor cronice datorate artritelor, tendinitelor, nevritelor, nevralgii şi traumatisme etc., chiar dacă aceasta este încă controversată, a oferit rezultate încurajatoare în cazul a numeroase studii clinice. Apitoxina veninului de albine ajută la diminuarea durerilor şi în general nu provoacă efecte secundare indezirabile. La rândul său, propolisul, datorită puternicei sale acţiuni anestezice şi anti-inflamatoare, poate diminua, în anumite cazuri, durerile cronice. Se recomandă administrarea acestuia pe cale internă.

Tulburări de memorie

    Se poate spune că tulburarea cea mai frecventă la persoanele în vârstă este slăbirea memoriei. Formele acesteia sunt foarte diverse, între slăbirea pasageră cunoscută în mod obişnuit sub denumirea de « gaură de memorie » şi pierderea globală şi prelungită. Aceasta din urmă îl conduce pe bolnav într-o lume ireală, la o rupere inexorabilă de mediul său înconjurător, social şi afectiv, instalându-l într-o singurătate profundă care va altera puternic echilibrul său psihic. Mecanismul acestei « pierderi » de memorie evocă rolul tulburărilor de circulaţie cerebrală, al metabolismului celulelor cerebrale şi a unui deficit nutriţional specific în vitamina E.

Lăptişorul de matcă este foarte bogat în vitaminele aparţinând grupului B şi conţine şi urme de vitamina E. Numeroase lucrări ştiinţifice au arătat eficacitatea acestuia în prevenirea instalării premature a acestei afecţiuni. Trebuie să se sublinieze că prevenirea degradării funcţiei cognitive constituie o atitudine esenţială deoarece recuperarea este foarte dificilă dacă nu chiar imposibilă, odată ce acest deficit este instalat. Vitamina E este foarte activă în tulburările trofice cerebrale şi în funcţionarea conexiunilor nervoase. Nu trebuie uitat nici rolul acetilcolinei ca mediator în procesul de transmitere a influxului nervos. Tratamentul de întreţinere cu lăptişor de matcă imediat ce apar primele « găuri de memorie » chiar dacă acestea sunt ocazionale, nu poate fi decât benefic. Este deasemenea foarte important ca aceste cure să fie suficient de prelungite şi regulate.

Prin conţinutul său în vitamine B, în vitamina E şi în fosfolipide precum şi în flavonoizi, polenul recoltat de albine şi păstura – derivatul său natural – exercită la rândul lor o acţiune remarcabilă asupra procesului de îmbătrânire aflat frecvent la originea pierderilor de memorie. Această valoroasă proprietate este explicată şi prin prezenţa unor importante cantităţi de acid glutamic în cele două produse. Acest aminoacid este de fapt capabil să traverseze bariera hemato-encefalică şi să stimuleze activitatea neuronală.

Nu este de neglijat nici nici faptul că şi constituenţii activi din veninul de albine sunt recunoacuţi pentru proprietăţile lor neurotrope.

Dr. Biochimist Cristina Mateescu, CS II

Institutl de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultura

 

2

 

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha