None

Vaccinarea in timpul sarcinii

Imunizarea organismului matern se recomandă a fi facută înaintea perioadei de graviditate, dacă este posibil, în special în situațiile în care pe perioada sarcinii femeia va călători în zone în care anumite boli sunt endemice. Dacă acest lucru nu este însă posibil, vaccinurile nu reprezintă o contraindicatie în sarcină cu execepția vaccinurilor ce conțin viruși vii atenuați care au risc de infectare a fătului.

Astfel, vaccinul împotriva rubeolei, a rujeolei sunt contraindicate deoarece conțin viruși vii atenuați.

Vaccinul antimeningitei meningococice nu pare a fi asociat cu tulburări de dezvoltare fetală dacă este administrat în timpul sarcinii.

Gravida mușcată de un anumal suspectat a suferi de rabie sau din zonele rabigene va fi vaccinată urgent deoarece rabia poate fi fatală.

Pentru protejarea contra tetanosului și a difteriei vaccinarea se va efectua și în cursul sarcinii, în trimestrul III, mai ales dacă a fost neglijat efectul rapelului la fiecare zece ani.

Imunizarea orală contra febrei tifoide este recomandată în cursul sarcinii în zonele în care boala mai există deoarece tratamentul acesteia, dacă apare, influențează dezvoltarea fetală.

Vaccinul contra febrei galbene și vaccinul antiholeric se evită pe parcursul sarcinii însă trebuie efectuate dacă gravida va călători într-o zonă în care boala este enedemică iar calatoria nu poate fi amânată.

Pentru vaccinul antigripal nu au existat raportări de efecte adverse ale vaccinului efectuat pe perioada sarcinii.

Vaccinarea antipenumococică efectuată în timpul sarcinii nu a evidențiat apariția unor efecte adverse fetale dar nici nu a rezolvat problemele infecției meningococice fetale din primele luni de viață.

Gravidele fără imunizare antihepatită tip A vor trebui să primească vaccin dacă se deplasează în zone în care boala este des întâlnită deoarece este cu mult mai eficient și cu efect mai dezirabil decât imunoglobulinele.

Vaccinarea antihepatită tip B la gravide în zone cu risc crescut de infectare a arătat apariția unei protecții a fătului față de hepatita tip B până în momentul imunizării acesteia cu acest vaccin.

Imunoglobulinele pot fi utilizate în sarcină conform indicațiilor acestora.

Comentarii


Andreea

La cat timp dupa vaccinarea impotriva febrei galbene as putea ramane insarcinata fara sa afecteze sarcina? Multumesc.

March 19, 2014, 4:32 p.m.
3
0

andreea

La cat timp dupa vaccinarea impotriva febrei galbene as putea ramane insarcinata fara sa afecteze sarcina? Multumesc.

May 19, 2017, 10:24 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha