None

Sifilisul si sarcina

Luesul este o boală cu transmitere sexuala, care in forma activă la femeia gravidă se transmite produsului de concepție începând cu luna a IV-a. Transmiterea de la mamă la făt se poate realiza transplacentar începând cu săptămâna a 18-a de sarcină, iar tratamentul precoce al mamei previne apariția bolii la nou născut. Tratamentul prescris după a 18 - a săptămână nu mai poate preveni complicațiile osoase, articulare, neurologice sau oculare.

Riscul afectării fetale este cu atât mai mare cu cât mama are o boală mai veche netratată. Statistic, 25% din feții infectați mor intrauterin, 50% dintre ei fac boala, 25% rămân neafectați.

Manifestări clinice. Leziuni cutaneomucoase apar în primele șase luni. Leziunile apar în primii doi ani de viață, fiind similare cu cele din sifilisul secundar la adult. Rinita apare la 2-3 săptămâni de la naștere, secrețiile sunt foarte contagioase și sunt urmate de ulcerarea septului nasal, cu aspect de “nas de șa”. Leziunile osoase afectează predominant oasele lungi , leziunea caracteristică fiind osteocondrita, localizată la nivelul capului, determinând craniotabes.

Limfadenopatia este generalizată, cu ganglioni mici, duri, nedureroși, caracteristică fiind cea epitrohleară. Apar și manifestări renale, miocardice, oculare, anomalii dentare – dinții Hutchinson.

Manifestările tardive sunt reprezentate de surditate bilaterală, ataxie, tremor, tulburări de personalitate.

Tratament

În luesul recent se administrează benzatin penicilină 2,4 MU, iar în luesul tardiv 2,4 MU benzatin penicilină pe săptămână, trei săptămâni consecutiv.

În luesul prenatal se administrează 50000 U penicilină/kg corp IV dozat în 2-3 doze timp de 10-14 zile; după perioada de nou născut se administrază benzatin penicilină a 50000U/kg corp/ IM până la acumulare a 2,4 MU.

Cea mai frecventă reacție adversă a tratamentului este reacția Jarisch Herxheimer și se datorează prezenței unui număr mare de treponeme moarte în circulație. Se manifestă prin apariția febrei, cefalee, transpirații, exacerbarea leziunilor cutanate și uneori colaps.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha