Afecţiuni urologice
- Hiperplazie de prostată
Administrate în amestecuri sau ca atare, produsele apicole contribuie la ameliorarea prostatismului cu întregul său cortegiu de complicaţii şi tulburări dezagreabile.
Afecţiunile prostatei apar frecvent la bărbaţi, începând cu vârsta de 50 de ani. Simptomele cuprind necesitatea presantă şi frecventă de a urina, cu emisiuni de cantităţi mici de urină, o slăbire a jetului urinar şi o micţiune dificilă, adeseori dureroasă.
O alimentaţie bogată în grăsimi de origine animală este unul dintre factorii etiologici ai acestei boli în populaţiile occidentale. În astfel de cazuri, precum şi în cazul adenomului de prostată (tumoră benignă), administrarea polenului floral oferă rezultate interesante, care merită reţinute datorită efectelor sale antiinflamatorii deloc de neglijat.
Propolisul se dovedeşte extrem de util în toate cazurile de infecţie a glandei, hipertrofie benignă sau adenom de prostată. Evoluţia clinică a prostatitei este spectaculoasă în cazul aplicării acestui produs datorită proprietăţilor sale imunostimulatoare, antibacteriene, antiinflamatorii, anestezice şi regeneratoare. În cursul tratamentului este posibilă chiar vindecarea clinică, cu dispariţia rapidă a durerii şi a inflamaţiei, cu reducerea volumului acesteia. Acţiunea se traduce şi printr-o senzaţie de bine regăsită de bolnav, accentuată şi prin recuperarea funcţională a organului.
În tratamentul adenomului, produsele apicole constituie un preţios ajutor în ameliorarea celor mai multe simptome, diminuând frecvenţa şi necesitatea micţiunilor, volumul şi consistenţa tumorii şi, mai ales, pentru revigorarea stării generale a pacientului, oferindu-i posibilitatea de a dormi fără întreruperi. Totuşi, trebuie avut în vedere faptul că utilizarea produselor stupului în acest scop trebuie abordată atât complementar tratamentelor farmacologice cât şi chirurgiei, care devin terapii curative pentru cazurile cele mai grave.
- Hidrocel şi hipertrofie de prostată
Încercările clinice realizate pe subiecţi care suferă de hidrocel (acumulare de lichid seros în tunica vaginală a testiculelor sau în învelişurile cordonului spermatic) au demonstrat că instilarea locală de propolis atenuează semnificativ intensitatea simptomelor clinice, limitând în acelaşi timp riscul de recidivă.
Polenul şi propolisul acţionează sinergic în tratamentul oral al hiperplaziei (creşterea în volum) benigne de prostată, pentru a conduce la remisiunea manifestărilor dureroase şi a favoriza ameliorarea atât de necesară a stării generale a bolnavului. În cazul polenului, efectele pozitive în tratamentul acestei afecţiuni sunt determinate de prezenţa unor compuşi denumiţi acizi hidroxamici şi, fapt deloc de neglijat, pentru ameliorarea funcţională a glandei, de aportul în precursori de hormoni androgeni ai acestuia.
Iată o posibilă schemă de tratament pentru acest tip de afecţiuni:
Hipertrofie de prostată: 15 grame de polen zilnic, în 3 prize sau, altfel exprimat, 1-3 linguriţe de polen pe zi, înainte de mese: Propolis (în cazul capsulelor de 1 g) de 3 ori pe zi: Tinctură de propolis câte 30 picături de mai multe ori pe zi: Supozitoare cu miere (0,4 g) + polen (0,15 g) + propolis (0,3 g) + lăptişor de matcă (0,05 g) + ceară de albine (0, 1 g) şi unt de cacao q.s. – supozitoare care se pot prepara pe bază de reţetă Supozitoarele se administrează seara la culcare, după o baie călduţă de şezut de circa 30-45 de minute. Tratamentul se aplică timp de 30-40 de zile. La tratamentul local, se asociază 2 linguriţe de polen cu miere şi lăptişor de matcă 2%, care se administrează dimineaţa şi seara.
Aceste tratamente naturale nu exclud terapia clasică recomandată în astfel de cazuri.