Sistemul limfatic joacă un rol esenţial în cadrul sistemului imunitar şi reprezintă cel de-al doilea mare sistem circulator după cel format din vasele sangvine (artere, capilare, vene). El este alcătuit dintr-o reţea de vase specifice – vasele limfatice. Cele mai mici vase sunt situate la nivelul pielii şi sunt reprezentate de capilarele limfatice, care, prin confluenţă vor forma vasele limfatice cu un diametru mai mare. Acestea au la interior valvule cu rol esenţial dinamica circulaţiei limfatice. La extremităţi există sisteme superficiale şi profunde de drenaj limfatic, cu un traseu în general paralel cu cel venos. Pe traseul vaselor limfatice se află ganglionii limfatici, care constituie staţii de filtrare a limfei cu transportul resturilor celulare, al produşilor toxici de metabolism şi al excesului de lichide în sistemul venos; limfoganglionii se află conglomeraţi în staţii ganglionare (inghinale, axilare, medistinale etc.).
Afectarea sistemului circulator limfatic determină frecvent acumularea de lichid limfatic la nivelul extremităţii respective, cu apariţia limfedemului, adică o creştere în volum a zonei afectate asociată cu edem interstiţial ; acesta poate apărea frecvent după o intervenţie chirurgicală cu lezarea vaselor limfatice, după o cură de radioterapie efectuată în tratamentul cancerului, în urma unor procese infecţioase/inflamatoare sau, mai rar, poate avea drept cauză existenţa unor malformaţii vasculare, cu detectarea limfedemului încă de la naştere sau din copilărie.
Detecţia locului de obstrucţie a canalelor limfatice este foarte importantă, în funcţie de aceasta putându-se alege un tratament eficace al limfedemului.
Limfoscintigrafia este o tehnică sigură, minim invazivă şi foarte puţin iradiantă, repetitivă şi care oferă informaţii valoroase legate de evaluarea etiopatogenică a limfedemelor. Ea se realizează prin injectarea intradermică a unui radiotrasor specific în spaţiul interdigital II bilateral, la mâini sau la picioare, în funcţie de membrul afectat de limfedem.
Radiotrasorul utilizat este Tc99m-Nanocolloid (circa 1 mCi - 37 MBq), care reprezintă fragmente fine de albumină umană serică denaturată la căldură, cu dimensiuni medii de circa 80 nm. Injectat în ţesutul interstiţial (administrare intradermică), radiofarmaceuticul va fi preluat de sistemul limfatic, cu vizualizarea vaselor acestuia, precum şi a ganglionilor limfatici aflaţi pe traseul lor. Se achiziţionează imagini dinamice (1 frame/30 secunde) şi imagini statice (segmentare şi în sistem “corp întreg”) cu caracter atât funcţional cât şi morfologic al sistemului limfatic al membrelor. Dacă se face evaluarea limfedemului prezent la membrele superioare, se achiziţionează imagini şi după ce pacientul este rugat să mobilizeze braţul şi mâna afectate de limfedem. Pentru limfedemul membrelor inferioare, imagini statice vor fi achiziţionate după ce pacientul este rugat să se plimbe circa 30 de minute.
Evaluarea limfoscintigrafică a limfedemelor oferă informaţii valoroase despre cauzalitatea lor şi se constituie ca un prim pas important în tratamentul eficace al acestora.
Limfoscintigrafie la un pacient cu limfedem al membrului inferior stâng cu vizualizarea unei insuficienţe vasculare limfatice stângi, cu limfangiopatie cu colateralizare către sistemul dermic superficial.
inna
aceste investigatii se folosesc si in Hodgkin<?
Aug. 28, 2013, 3:26 p.m.mihaela
daca se poate efectua scintigrafia osoasa avand limfedem la bratul stang dupa evidare ganglionara axilara dupa o operatie de neo la san .Nu ramane mult timp izotopul la nivelul limfedemului?
Nov. 14, 2013, 9:39 p.m.Dana
Fiica mea in varsta de 19 ani prezinta la ambele membre inferioare edeme importante. Debutul edemelor a fost in urma cu 3 ani pe fondul unei compresii ,staze provocate de imbracaminte si un drum foarte lung. Mi s-a spus ca este edem congenital. La mers, efort si caldura picioarele devin ,, pastoase , umflate , Pentru o diagnosticare corecta ce ar trebui sa fac si unde sa o programez?
Aug. 5, 2014, 7:01 p.m.Saptamana Medicala Administrator
Va sugerez sa mergeti intai la medicul de familie. Acesta va poate trimite mai departe la medicul specialist.
Aug. 5, 2014, 7:10 p.m.ELENA
Va rog sa-mi comunicati cum pot obtine cat mai urgent o programare pentru limfoscintigrafie.Sotul meu are de cca 10 zile edeme serioase la ambele picioare.
March 8, 2016, 9:55 a.m.Mate-Fin Medical
Da se poate. Pentru programari va rugam sa sunati la 021.3101652 /021.3101752.
March 8, 2016, 10:23 a.m.lelu
Buna ziua\r\n\r\nCit costa limfoscintigrafia si in ce oras se poate face ,cu bilet de trimitere sau fara\r\nmultumesc
June 14, 2016, 2:33 p.m.dana
Din luna septembrie2016 am membru superior drept umflat, as dori pentru programare de limoscintigrafie, unde se fac. ce medici interpreteaza aceste limfoscintigrafii,pe baza de bt se pot face, cat costa si unde se fac sunt din arges va multumesc anticipat
April 21, 2017, 5:53 p.m.LIDI
in urma cu 2 ani am fost operata sectorial cancer san stang/.rnIn acst moment am modificari de edem la nivelul sanului,cresterea asimetrica a densitatii sanului operat,cresterea opacitatii si grosimii tegumentului,ingrosarea traveelor conjuctive.rnsimt sanul foarte congestionat,dureros.rntrebuie facuta o scintigrafie limfatica la san?rnCe informatii imi poate da aceasta scintigrafie?multumesc
April 20, 2018, 3:22 a.m.LIDI
in urma cu 2 ani am fost operata sectorial cancer san stang/.rnIn acst moment am modificari de edem la nivelul sanului,cresterea asimetrica a densitatii sanului operat,cresterea opacitatii si grosimii tegumentului,ingrosarea traveelor conjuctive.rnsimt sanul foarte congestionat,dureros.rntrebuie facuta o scintigrafie limfatica la san?rnCe informatii imi poate da aceasta scintigrafie?multumesc
April 20, 2018, 3:25 a.m.