62
None

Scintigrafia renală – rolul ei diagnostic

Scintigrafia renală este o tehnică a medicinei nucleare care, prin furnizarea de informaţii cu caracter funcţional pentru fiecare rinichi în parte, joacă un rol important în diagnosticul şi monitorizarea terapeutică a multor afecţiuni renale. Ea se diferenţiază astfel net de celelalte tehnici imagistice: ecografia, urografia, computer-tomografia (CT), imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM), care oferă informaţii legate de morfologia renală şi mult mai puţine date despre funcţia renală.

Imaginile scintigrafice sunt realizate după administarea intravenoasă a unui radiofarmaceutic specific cu tropism renal. Angioscintigrafia - studiul perfuziei renale se face prin achiziţia de imagini rapide (2-3 frame/secundă) imediat după injectarea în bolus a radiotrasorului. Pe secvenţele dinamice ulterioare, achiziţionate timp de 20-30 minute cu pacientul în clinostatism, se evaluează funcţia renală-bilateral. Iradierea pacientului este minimă iar informaţiile funcţionale obţinute (perfuzie, funcţia de filtrare glomerulară, drenaj etc) sunt importante.

Se utilizează radiotrasori care se elimină fie prin filtrare glomerulară (tip Tc99m-DTPA), prin excreţie tubulară (tip Tc99m-MAG3), fie radiotrasori care se leagă de proteinele tubulare, oferind informaţii despre morfologia renală (tip Tc99m-DMSA) sau radiotrasori micşti, care îmbină proprietăţile de mai sus (tip Tc99m-GH).

În ceea ce priveşte pregătirea prealabilă a pacientului, trebuie menţionat că acesta trebuie să bea circa 0,5 l apă/ceai cu circa 30 minute înainte de începerea examinării (hidratarea este obligatorie). Înainte de începerea studiului scintigrafic, pacientul este trimis să golească vezica urinară.

Nefrograma izotopică este completată ulterior prin procesarea informaţiilor scintigrafice, iar prin alegerea unor zone de interes ce corespund ariilor renale se obţin  curbe nefrografice care relevă evoluţia concentraţiei radiofarmaceuticului la nivel renal. În mod normal peak-ul (concentraţia maximă) se obţine la circa 3-5 minute postinjectare, ulterior începând procesul de drenaj, de excreţie, a radiotrasorului.

Principalele indicaţii ale scintigrafiei renale sunt:

Evaluarea uropatiilor/nefropatiilor obstructive (scintigrafie cu test diuretic; acesta este administrat în timpul studiului clasic şi se urmăreşte evaluarea răspunsului la diuretic). diagnosticul diferenţial al hidronefrozelor obstructive/non-obstructive şi monitorizarea eficienţei terapeutice.

Hipertensiunea arterială de cauză reno-vasculară (scintigrafie cu test farmacologic la IEC - Captopril).

Evaluare funcţională prechirurgicală - pentru pacienţii care necesită nefrectomie (un rinichi «mut» urografic nu este neaparat şi «mut» scintigrafic; vizualizarea prezenţei funcţiei renale indică oportunitatea unui tratament conservator).

Evaluare pre şi posttransplant renal,

Aprecierea funcţiei renale la pacienţii cu insuficienţă renală.

Evaluarea malformaţiilor congenitale renale.

Evaluarea infecţiilor renale (pielonefrite acute, cronice), necrozelor tubulare acute şi monitorizarea evoluţiei acestora.

La copii, această tehnică este utilă deoarece cu o doză minimă de iradiere (cantitatea de radiotrasor utilizată se calculează pe kg/corp) se poate pune în evidenţă prezenţa unui reflux vezico-ureteral (prin cistografia izotopică postmicţională, studiu făcut în continuarea scintigrafiei renale dinamice), se poate stabilii locul unei stricturi uretrale (evaluate ulterior ecografic/computer tomografic), cauza a unei hidronefroze la nou născut şi sugar etc.

Comentarii


Olariu Simona

Buna ziua.Doresc sa va intreb cand vom putea beneficia ,in Romania,de avantajele investigatiei cu MAG 3……DMSA...GH .(mai ales pentru copii sub 2 ani).. Sa nu mai fim nevoiti sa batem drumurile prin Ungaria,Germania ,Belgia,etc.pt.ca la Bucuresti se utilizeaza DOAR DTPA!!! Sunt mai multe cazuri de scinti repetate prin straini, cu ALTE CONCLUZII decat cele trase la Carol Davila.Stresul parintilor copilasilor suspectati a avea probleme renale este extrem de mare ,efortul financiar necesar unei deplasari in afara tarii nu este facil de suportat .Dupa zeci de ani de cotizare CAS ne dorim pentru copii nostri SANSA unui diagnostic CORECT! LA NOI IN TARA! Simona Olariu

May 5, 2017, 11:13 p.m.
1
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha