Incontinenţa urinară reprezintă o problemă majoră de sănătate care afectează în diferite grade aproximativ 10 milioane de pacienţi, între 10% si 35% dintre adulţi şi cel puţin 1.5 milioane dintre persoanele instituţionalizate din SUA.
Societatea Internaţională de Continenţă defineşte tipurile de incontinenţă astfel:
1. Incontinenţa de efort
2. Incontinenţa prin imperiozitate
3. Incontinenţa mixtă
4. Incontinenţa prin supraplin
5. Incontinenţa extrauretrală
În practica medicală zilnică ne întâlnim cel mai frecvent cu incontinenţa urinară de efort. Aceasta reprezintă pierderea de urină pe uretră care se produce simultan cu activităţi zilnice ce cresc presiunea intraabdominală (strănut, tuse, râs, efort fizic) în afara contracţiilor detrusorului.
Creşterea presiunii intraabdominale se transmite vezicii urinare care forţează uretra, o deschide şi clinic apare incontinenţa urinară de efort.
Dintre factorii de risc implicaţi în apariţia incontinenţei urinare de efort enumerăm:
- Naşterea pe cale vaginală
- Vârsta (menopauza)
- Obezitatea
- Constipaţia
- Bolile pulmonare cronice
- Exerciţiile fizice cu efort susţinut
Intervenţiile chirurgicale pentru incontinenţa urinară de efort ce pot duce la o fibroză periuretrală, denervări sfincteriene etc.
Incontinenţa urinară de efort reprezintă o afecţiune constant abordată de către colectivul clinicii noatre. În rezolvarea acestei afecţiuni am utilizat numeroase tehnici: tehnica Burch, bandelete suburetrale în maniera tension free, colporafia anterioară (operaţia Kelly) etc. Aşa cum ştim, aceste tehnici nu sunt lipsite de riscuri şi complicaţii (hemoragia, perforaţia de vezică şi uretră, fistule uretro-vaginale, tulburări sexuale etc.)
Începând din luna ianuarie 2013 în clinica noastră am abordat tratamentul incontinenţei urinare de efort utilizând implantul cu Urodex.
Acest procedeu a fost utilizat în perioada ianuarie-aprilie 2013 la un număr de 17 paciente cu incontinenţă urinară de efort, 4 dintre acestea având în antecedente intervenţii chirurgicale pentru această afecţiune.
Urodex este un gel steril, vâscos, cu microparticule biocompatibile pentru stimulare tisulară. A fost conceput special pentru tratamentul incontinenţei urinare de efort (IUE). Acesta acţionează ca un agent de substituire a volumului după efectuarea unei injectări simple şi sigure în mucoasa suburetrală.
Succesul acestei metode este asigurat de cele două componente active:
- Componenta vehicul – acidul hialuronic (gel hylan), având cea mai mare puritate existentă pe piaţă
- Componenta activă – microparticule de dextranomer care stimulează ţesutul conjunctiv la locul injectării
Atât gelul hylan cât şi microparticulele de dextranomer din Urodex sunt biodegradabile şi biocompatibile.
Implantul cu Urodex se efectuează sub anestezie locală a uretrei cu cathejell cu lidocaină şi permite utilizarea unei proceduri foarte simple şi sigure pentru tratamentul incontinenţei urinare de efort la pacienţii de sex feminin.. După anestezia locală se măsoară lungimea uretrei cu o sondă Foley. Apoi, cu un aplicator atraumatic gradat, conceput special, se efectuează injectarea simetrică şi cu mare precizie în patru poziţii (orele 3, 6, 9, 12).
Continenţa poate fi verificată imediat după injectare prin supunerea pacientei la probe de efort. Urodex este foarte uşor de injectat datorită excelentelor sale proprietăţi reologice. Vâscozitatea sa împiedică dispersia de la locul injectării. Particulele sunt extrem de elastice, pentru a furniza o închidere suficientă a uretrei. De asemenea,
Urodex prezintă excelente proprietăţi de cicatrizare, cu un răspuns inflamator minim.
Procedeul prezintă câteva avantaje de necontestat:
- Poate fi efectuat sub anestezie locală
- Permite pacientului să se întoarcă acasă în aceeaşi zi
- Asigură efect de lungă durată
- Este minim-invaziv
- Se realizează în condiţii de sigurantă
- Asigură continenţa imediată
La cele 17 cazuri care au beneficiat de implantul cu Urodex pentru incontinenţa urinară de efort nu am avut complicaţii post-implant precum: infecţii urinare, retenţie acută de urină, hematurie. În cazul a 2 paciente au existat timp de o săptămână simptome iritative care s-au remis sub tratament.
În cele 4 luni de urmărire a pacientelor care au urmat acest tratament gradul de continenţă urinară a fost bun pentru 16 dintre acestea, o singură pacientă, cu intervenţie chirurgicală în antecedente, prezentând rare episoade minore de incontinenţă în primele 2 săptămâni post-implant.
Deşi numărul de cazuri observate până în prezent este mic, precum şi intervalul de urmărire, considerăm că atât pentru paciente cât şi pentru medicul urolog tratamentul cu Urodex oferă siguranţa procedurii, evitarea riscurilor (în special la pacientele cu tare asociate), precum şi costurile reduse.
Rezultatele obţinute la cele 17 cazuri tratate prin implantul cu Urodex ne fac să credem că reprezintă o opţiune viabilă de tratament în incontinenţa urinară de efort, în special pentru cazurile care prezintă riscuri majore ale unei intervenţii laborioase.
Dr. Vasile Vanea, Medic primar urolog, Medic primar chirurgie generală
Doctor în ştiinţe medicale, Clinica de Chirurgie Generală şi Urologie Vanimed, Cluj-Napoca, România
www.vanimed.ro
daniel
buna vreau sa intreb si eu este bine sa imi bag sonda balon singur cu catejel cu lidocaina
Jan. 4, 2014, 1:06 p.m.