Scintigrafia osoasă (SO) evaluează metabolismul osos şi anatomia scheletală, este o aplicaţie diagnostic frecventă a medicinii nucleare. Se realizează după administrarea intravenoasă a unui radiofarmaceutic osteotrop (frecvent, un bifosfonat marcat cu Tc99m), în doză ce determină o iradiere mult mai redusă faţă de alte tehnici radiologice. SO este utilă în afecţiunile reumatologice pentru diagnosticul diferenţial între diferite afecţiuni, pentru evaluarea gradului diferitelor procese inflamatorii şi pentru monitorizarea eficienţei terapeutice.
Prin scintigrafia osoasă trifazică, cel mai utilizat protocol de achiziţie a imaginilor în patologia reumatologică, se obţin imagini secvenţiale dinamice ale perfuziei (angioscintigrafie) după injectarea radiotrasorului (RT), ale fazei interstiţiale, ale părţilor moi, imediat după terminarea primei faze, şi imagini tardive-osoase (după 2-4 ore de la administrarea RT) cu achiziţie tip „corp întreg”, segmentară sau în sistem tomografic (SPECT).
Toate anomaliile prin care se modifică metabolismul osos vor duce la alterarea fixării radiofarmaceuticului. Creşterea activităţii osteoblastice va determina o hiperfixare, localizată sau difuză (de ex., în fractură, algodistrofie osoasă, maladie Paget, metastaze, artropatii), iar, mai rar, scăderea activităţii osteoblastice, dublată de creşterea activităţii osteoclastelor, se va asocia cu leziuni hipofixante (de ex., în faza precoce a osteonecrozei aseptice, în leziuni postradice, metastaze litice pure, mielom).
În artrita reumatoidă SO completează un diagnostic clinic, prin detecţia precoce a sinovitelor, în special la debut, paucisimptomatice, înainte de vizualizarea anomaliilor radiologice sau când diagnosticul este dificil. Aspectul scintigrafic este de hiperfixare a RT în faza interstiţială şi în cea tardivă, la nivelul articulaţiilor mici ale membrelor. SO este foarte utilă în diagnosticul diferenţial cu fibromialgiile în care scintigrafia este normală. SO este utilă şi în debutul spondilartropatiilor (spondilita anchilozantă, reumatism psoriazic, artritele reactive, enterocolopatii cronice –b. Crohn şi Colita ulcero-hemoragică), când există o afectare asimetrică a articulaţiilor, o implicare în procesul inflamator şi a scheletului axial (a joncţiunilor sacroiliace în special), cu apariţia şi a entezopatiilor.
Dacă în spondilita anchilozantă incipientă SO poate arăta o hipercaptare a RT la nivelul articulaţiilor sacroiliace, uneori asimetrice, cu sau fără afectarea coloanei vertebrale, în artritele enteropatice există o afectare simetrică sacroiliacă, cu implicarea coloanei vertebrale dar şi a unor articulaţii mari (cu distribuţie asimetrică). În artritele reactive putem observa o hipercaptare a RT la nivelul unor articulaţii mici şi mari, dar şi la nivelul coloanei vertebrale.
În sacroileite se poate determina indicele cantitativ de inflamaţie prin raportarea radioactivităţii de la nivel sacroiliac la radioactivitatea dintr-o regiune de referinţă, monitorizarea eficienţei terapeutice făcându-se prin urmărirea periodică a acestui indice.
În osteoartrite rol primordial are radiografia standard, SO fiind utilă prin vizualizarea, pe imaginile tardive, a unei hipercaptări periarticulare, hiperfixarea fiind proporţională cu severitatea afecţiunii.
În maladia Paget, SO este importantă pentru stabilirea diagnosticului (mono/poliostica) şi pentru urmărirea evoluţiei sub tratament, dacă modificările radiografice rămân „îngheţate”.
În tenosinovite, bursite, faciite plantare ecografia şi radiografia standard rămân de primă intenţie, SO putând arăta o hiperfixare a RT la nivel lezional, atât în faza interstiţială cât şi în cea tardivă, osoasă (mai ales când apar eroziuni osoase secundare, osteite reactive sau scleroze osoase).
În practica clinică internaţională au intrat deja noi radiotrasori, ce oferă informaţii diagnostice suplimentare - leuocite marcate cu Tc99mHMPAO, leucocite marcate cu In111, anticorpi monoclonali şi policlonali marcaţi, de ex., IgG umane policlonale marcate cu Tc99m şi, nu în ultimul rând, F18 FDG –PET.
Faza interstitialã (3-5min) Faza osoasã (3 ore)
Faza interstitialã (3-5min) Faza osoasã (3 ore)
Decusara Jana
E obligatoriu sa fac scintigrafie osoasa? Am fa cut citostatice pentru neo plasm mamar.Nu am bani pentru scintigrafi osoasa.Am pensive de 700 lei.
Jan. 17, 2014, 3:04 p.m.