4
None

Prof. Dr. Michael Houghton, descoperitorul virusului hepatitic C: “Dacă aș fi purtător al virusului hepatitic C astăzi, mi-aș dori să fiu tratat imediat cu tratamentele cele mai noi, nu cu interferon”

• Guvernele din întreaga lume și companiile farmaceutice trebuie să găsească modalități pentru a asigura tratamentul tuturor pacienților cu hepatită C la noile tratamente fără interferon.  
• Tratarea pacienților aflați în stadii avansate ale bolii poate fi un bun start, dar foarte rapid trebuie ca programul să fie extins la toți pacienții care poartă virusul hepatitic C
• Un purtător al virusului C poate fi sănătos astăzi, dar în 3 ani poate să dezvolte cancer hepatic,  dacă nu este tratat  
• Studii serioase, publicate recent, au arătat că un consum de 3 cești de cafea pe zi încetinește evoluția fibrozei și scade posibilitatea de dezvoltare a unui cancer hepatic la purtătorii virusului hepatitic C
 
 
București, 10 septembrie 2015 - Profesorul Michael Houghton, descoperitorul virusului hepatitic C, a adresat un mesaj special autorităților, medicilor și pacienților români care suferă de hepatită C, printr-un material video exclusiv prezentat de Centrul pentru Inovație în Medicină în cadrul seminarului “Health Innovation Agenda”.
 
“Recomandarea mea pentru autoritățile medicale și pentru politicienii din România este să facă în așa fel încât tratamentele noi, fără interferon, să fie disponibile imediat pentru pacienții cu forme avansate de hepatită, cu ciroză și cu cancer hepatic. Apoi, într-un an de zile, să negocieze prețul medicamentelor interferon-free , care oricum va fi mai mic decât acum, așa încât să poată fi tratați toți pacienții cu forme ușoare de hepatită C, dar care au risc de a dezvolta complicații”, a afirmat profesorul Michael Houghton. “Mesajul pentru medicii hepatologi români este să trateze purtătorii de virus C cât mai repede posibil, și în special pe cei cu fibroză avansată. În plus, îi încurajez să pună presiune asupra autorităților, împreună cu pacienții și societatea civilă, în așa fel încât aceste medicamente minunate să ajungă la oamenii care chiar au nevoie de ele ”.
 
Profesorul Michael Houghton, de la Universitatea Alberta din Edmonton, este una dintre cele mai autorizate voci în domeniul hepatitei C, la nivel mondial. De numele său, se leagă descoperirea virusului hepatitic C, în anul 1989, împreună cu Qui-Lim Choo și George Kuo, precum și dezvoltarea tratamentelor interferon-free și, recent, a vaccinuluiîmpotriva hepatitei C, aflat în faze avansate de cercetare pe subiecți umani.
 
“Dacă aș fi purtător al virusului hepatitic C astăzi, mi-aș dori să fiu tratat imediat cu tratamentele cele mai noi, nu cu interferon”, spune profesorul. “Interferonul este un medicament de modă veche, pe care l-am folosit atunci când nu aveam alte tratamente la îndemână. În plus, interferonul este încă o terapie scumpă, cu un preț comparabil cu al noilor tratamente. Costul pentru a vindeca un bolnav cu hepatita C folosind terapiile interferon-free este mai mic decât cel presupus de tratamentul cu interferon. Și asta pentru că  interferonul vindecă doar 50% dintre pacienți, pe când noile tratamente vindecă aproape pe toată lumea.
Interferonul este istorie ”.  
 
Potrivit profesorului Michael Houghton, “ Guvernele din întreaga lume și companiile farmaceutice trebuie să găsească modalități pentru a asigura tratamentul tuturor pacienților cu hepatita C la noile tratamente . Tratarea pacienților aflați în stadii avansate ale bolii poate fi un bun start, dar foarte rapid trebuie ca programul să fie extins la toți pacienții care poartă virusul hepatitic C. Un purtător al virusului C poate fi sănătos astăzi, dar în 3 ani poate să dezvolte cancer hepatic, dacă nu este tratat. Nu avem suficiente cunoștinte pentru a aprecia ce se întâmplă cu un purtător al virusului hepatitic C. Nu știm ce se întâmplă în următorii 2-3 ani cu el, dacă nu îl tratăm”.
 
Prioritizarea este o strategie acceptabilă pentru viitorul apropiat, dar imediat după aceea trebuie să  se realizeze programe extinse de screening pentru hepatita C, pentru a depista toți purtătorii virusului”, crede profesorul Houghton, care a prezentat și câteva beneficii ale acestei strategii, care însă nu presupun costuri bugetare: “Odată descoperiți, aceștia pot face câteva lucruri simple pentru a încetini progresia bolii. De exemplu, un purtător al virusului C nu trebuie să consume niciodată alcool. În al doilea rând, studii serioase, publicate recent, au arătat că un consum de 3 cești de cafea pe zi încetinește evoluția fibrozei și scade posibilitatea de dezvoltare a unui cancer hepatic. Aceste lucruri simple la un pacient nou diagnosticat pot scădea riscul de complicații ale bolii, chiar dacă nu urmează imediat un tratament de ultimă generație. E simplu: bea cafea, nu alcool, dacă ești purtător al virusului hepatitic C”.
 
Hepatita C este singura infecție virală cronică care poate fi vindecată. “Avem medicamentele care pot aduce vindecarea. De aceea, ar fi o tragedie ca în următorii 2-3 ani majoritatea purtătorilor de virus C să nu aibă acces la aceste noi tratamente”, spune profesorul Michael Houghton.
 
Health Innovation Agenda 2015” este proiectul care susține informarea și educarea continuă a jurnaliștilor români din domeniul sănătății, în privința inovației în prevenția, diagnosticul și tratamentul celor mai grave boli. Aceste program este susținut de companiile Abbvie, Bristol Myers Squibb, Janssen și Romastru Group.
 
Despre Centrul pentru Inovație în Medicină
Centrul pentru Inovație în Medicină este o organizație neguvernamentală, non-profit, care a luat ființă în anul 2014, cu scopul de a promova inovația în medicină, pentru beneficiul pacientului. Centrul pentru Inovație în Medicină beneficiază de sprijinul unor personalități de marcă din lumea științifică medicală mondială, care fac parte din consiliul științific. Dintre acestea: Prof. Dr. Harald zur Hausen (laureat al Premiului Nobel pentru Medicină 2008), Prof. Dr. Richard Ablin (descoperitorul antigenului specific prostatic), Prof. Dr. Ian Tanock (lider de opinie mondial în domeniul cancerului), Prof. dr. Angela Brand (Maastricht University, PHGEN), Prof. Dr. Hans Lerach
(Germania), Prof. Dr. Helmuth Brand (European Health Forum Gastein), Prof. Dr. Ian Banks (președinte European Men’s Health Forum), Prof. Dr. Jonathan Knowles (Finlanda), Dr. Paul Cornes (specialist health economics, Marea Britanie), Prof. Dr. Hans Westerhoff (Manchester), Prof. Dr. Ernst Hafen (Elveția), Prof. Dr. Piero Anversa (SUA).
Pentru detalii suplimentare: dr. Marius Geantă, co-fondator Centrul pentru Inovație în Medicină. Tel. 0745.020.878. Email: marius.geanta@ino-med.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha