14
None

Protecţia solară şi importanţa ei

Sfaturi medicale pentru a nu avea probleme cu pielea atunci când mergem la plajă
Plaja sau expunerea la soare, în timpul vacanţei sau a concediului, pentru majoritatea dintre noi, poate fi un moment critic şi nefericit – chiar dacă nu îl percepem aşa. Expunerea la soare, adeseori, este rapidă, brutală, total nepotrivită, oferind o cantitate mare de radiaţie ultravioletă pe un tegument neantrenat în prealabil. 
 
În prezent, de cele mai multe ori, plaja se soldează cu arsuri solare, care în timp cresc riscul de cancer cutanat. 
 
Această expunere la soare trebuie să respecte câteva reguli: 
• să fie graduală (în prima zi 2 ore, în a doua zi 2 ore şi 30 min şi aşa mai departe),
• sa fie evitată în perioada orară 11 - 17,
• sa se facă pe un tegument apărat de un factor de protecţie solară adecvat fototipului fiecăruia (cu alte cuvinte, o piele pigmentată în mod natural poate folosi un SPF 20, dar una albă – cu puţin pigment – în mod automat SPF 50+).
 
Ameliorarea efectelor nedorite (usturime, roşeaţă) ale expunerii la soare după o zi lungă de plajă
Senzaţia de usturime este dată de faptul că pielea a primit mult mai multe radiaţii ultraviolete decât poate ea să adapteze. Aşadar, va trebui, fie să reducem perioada petrecută la soare a doua zi, fie să schimbăm momentul expunerii (expunerea la soare – plaja – se va face numai dimineaţa, până la orele 11 şi dupa-amiaza, după orele 17). Dacă există şi roşeaţă la nivel cutanat, atunci a doua zi chiar putem lua o pauză sau putem acoperi zona cu eritem (roşie) cu un obiect vestimentar de preferinţă din bumbac). Folosirea unor creme cu factor de fotoprotecţie este absolut obligatorie (crema trebuie să aibă un factor minim 30 SPF). Această cremă trebuie aplicată cu 20 min înainte de expunerea la soare, reaplicată la 2 ore şi mai ales atunci când ieşim din apă. În cazuri severe – usturimile sunt înlocuite de arsuri şi durere, trebuie să ne prezentăm la medicul dermatolog. O cură scurtă de cortizon sistemic poate uşura durerea unei arsuri solare.
 
Piscina este deasemeni un factor care poate afecta sănătatea pieii.
Dacă sesizăm apariţia unor „semne“ sau mâncărimi pe piele, până ajungem la doctor, va trebui să acoperim zonele cu semne sau iritaţii (deoarece pot fi de la soare), şi putem autoadministra un antihistaminic oral (desloratadină, loratadină, levocetirizină), iar local putem aplica mixtură mentolată, cremă emolientă sau un cortizonic slab.
Vizita la medic este obligatorie!

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha