Astăzi m-am gândit să povestim despre scara de valori… Deseori, în discuţiile din cabinet, întrebarea “care sunt valorile tale?” stârneşte nedumerire şi derută. Adulţi inteligenţi, instruiţi şi “actualizaţi”, rămân fără cuvinte, recunoscând că nu s-au gândit până acum la asta (?!)
Dacă vom conştientiza ce este valoros pentru noi şi dacă trăim în concordanţă cu aceste valori, nu avem nevoie de principii şi nu ne mai lăsăm poluaţi de prejudecăţi, de “lucruri” pe care le-au gândit alţii pentru noi, înainte ca noi să existăm. Gandiţi-vă la orice principiu de viaţă şi veţi vedea că, în cel mai fericit caz, conţine deja cel puţin o valoare. Sigur că, din păcate, există şi principii care nu se subordonează unei/unor valori, şi ne pot încurca, negând adevăruri psihologice, ca de exemplu: ”ceva ce ai început, trebuie terminat”. Oare, aşa este? Să presupunem că începem lectura unei cărţi (despre care am auzit că este un bestseller) şi constatăm pe măsură ce citim, că nu ne place. Ce facem? Continuăm s-o citim sau o lăsăm neterminată, în favoarea alteia, care ne place? Avem deja răspunsul în minte, vom citi o alta care ne place şi care v-a aduce pentru noi o plus-valoare. Dar când este vorba despre un lucru mai complex decât lectura unei cărţi? Să presupunem că ne fixăm un obiectiv cu un parcurs de câţiva ani până la finalizare: evoluţia carierei, casa la care visaţi, modelul de familie ideal, orice. Gândiţi-vă că fixăm paşii intermediari pentru atingerea obiectivului respectiv şi, pe masură ce trece timpul, “bifăm” traseul propus. Doar că, în dinamica personală şi a mediului înconjurător, lucrurile se modifică. Evoluăm permanent şi e important să ne păstrăm “prezenţa în realitatea proprie” şi să urmărim optimizarea oportunităţilor. Este posibil să constatăm că ceva care ne era foarte potrivit cu ani în urmă nu mai este la fel de potrivit azi. Stricto sensu, nu am terminat ce am început. Dar, cu siguranţă modificarea făcută obiectivului, ne va aduce progres şi satisfacţia autodeterminării.
Revenind la scara de valori, vă propun să reflectăm asupra a ceea ce este important pentru noi, valorile-valori, de tipul: adevărul, libertatea, relaţia cu Dumnezeu, iubirea, sănătatea, etc… Pentru a ne fi mai simplu, iniţial alcătuim lista de valori şi abia după aceea le ierarhizăm în interiorul listei. Ceea ce se modifică este ordinea valorilor (la tinereţe vom considera, poate, sănătatea, ca fiind “mai puţin importantă” decât la vârsta a treia). Când ierarhizaţi, luaţi-vă toată libertatea de a aşeza scara după cum consideraţi că este ordinea potrivită pentru dumneavoastră. Important este ca după ierarhizare să evaluaţi dacă viaţa dumneavoastră se desfăşoară conform scării de valori. Spre exemplu, dacă adevărul este o valoare investită cu maximă importanţă, dar constataţi că mai degrabă sunteţi inautentic şi/sau deseori comportamentul dumneavoastră este lipsit de onestitate, căutaţi să identificaţi ce anume vă împiedică să trăiţi aşa cum este valoros pentru dumneavoastră.
Deşi poate părea un demers simplu, vă sugerez să alocaţi timp, creativitate şi orice altă resursă de care consideraţi că aveţi nevoie pentru a vă alcătui scara de valori. Cel mai important este să fiţi oneşti cu dumnevoastră înşivă.
Vă doresc succes!