Problematica medicală feminină poate beneficia de ajutorul gemoterapiei. Extractele gemoterapice, obținute din părțile tinere ale plantelor, pot însoţi un tratament medicamentos sau pot constitui prime opţiuni la debutul unor afecțiuni sau în situații care nu necesită un consult medical.
Există câteva preparate gemoterapice destinate exclusiv femeilor, dintre care, principalul gemoterapic este extractul din mlădiţe de Zmeur, un adevărat reechilibrant al organismului feminin, recomandat în dezechilibre hormonale, cu începere de la pubertate până la menopauză.
S-a dovedit că gemoterapicul din mlădițe de Zmeur determină reglarea secreţiei hormonale ovariene acţionând asupra axului hipofizar – ovarian, printr-un mecanism asemănător steroizilor.
Se recomandă în primul rând în cazul tulburărilor premenstruale, cu dismenoree (dureri în abdomenul inferior), tensiune mamară, stări de nervozitate, etc. În aceste situaţii se va administra de 2 ori pe zi, înainte cu o săptămână şi în timpul ciclului menstrual. Dacă ciclul menstrual este foarte abundent se va opri administrarea în această perioadă şi se va relua în restul intervalului lunar, până când se constată ameliorarea simptomelor. În cazul unei dismenorei puternice, care nu cedează, administrarea se va face în continuu, timp de câteva luni și se asociază gemoterapicului de Zmeur extractul din muguri de Călin, administrat de 2 ori pe zi. Acesta are asupra aparatului genital feminin acţiune antispastică la nivelul miometrului, iar asupra sistemului neurovegetativ acţiune sedativă, calmantă, de inducere a unei stări de liniştire a minţii. De asemenea, pentru reducerea stazei venoase, puteți adăuga la recomandare și extractul din muguri de Castan sălbatic, cu ameliorarea funcţiilor circulatorii alterate în zonele de dilataţie vasculară. Această combinație se găsește în preparatul gemoterapic complex Polygemma 20 – Premenstrual.
În cadrul sindromului premenstrual, precum şi ca tulburare la menopauză, pot să apară stări de insomnie nervoasă, isterie, asociate cu stări de angoasă şi anxietate datorate dezechilibrelor hormonale. În aceste situaţii se poate asocia la gemoterapicul de Zmeur extractul din muguri de Salcie, cu rol calmant şi reechilibrant.
Pentru tulburările de la premenopauză sau postmenopauză, gemoterapicul recomandat este tot extractul din mlădițe de Zmeur. El poate fi asociat cu extract din mlădițe de Merișor, preparat gemoterapic cu acțiune antisenescentă, de reglare a tranzitului intestinal și de îmbunătățire a absorbției calciului la nivel intestinal. De asemenea, pentru palpitații și bufeuri, alături de gemoterapicul din mlădițe de Zmeur, administrați extractul din mlădițe de Păducel.
Osteoporoza, afecţiune care se instalează la foarte multe femei, în special la menopauză, este caracterizată prin reducerea masei osoase şi apariţia unor grade diferite de fragilitate osoasă care cresc riscul de fractură. Gemoterapia, alături de mişcarea fizică uşoară şi regulată, poate ameliora simptomatologia şi incetini evoluţia bolii. Se administrează: extract din mlădiţe de Merişor dimineaţa, la prânz extract din mlădiţe de Mur şi seara extract din mlădiţe de Sequoia - timp de 2 luni şi în continuare: extract din muguri de Coacăz negru dimineaţa, extract din muguri de Jneapăn la prânz şi extract din muguri de Viţă de vie seara - timp de încă 2 luni. După o pauză de 1-2 luni aceste scheme de tratament se pot repeta.
Gemoterapia oferă o paletă largă de posibilități pentru a rezolva o serie de probleme de sănătate. Vă invităm să o descoperiți!