Venirea toamnei aduce cu ea întrebările legate de modalitățile de creștere a rezistenței organismului, pentru a trece cu bine prin sezonul rece, care vine în special cu o serie de îmbolnăviri la nivelul căilor respiratorii superioare, iar Echinacea ocupă mereu primul loc în alegerile pentru întărirea imunitară, fiind planta care s-a demonstrat că realizează stimularea sistemului imunitar.
Se pune întrebarea: sunt toate preparatele cu Echinacea la fel de eficiente? Observăm că referitor la eficacitatea preparatelor de Echinacea există foarte multe rapoarte în literatura de specialitate, nu toate relevante – unele au descoperit efecte imunostimulatoare semnificative, iar altele nu au descoperit nici o diferenţă între Echinacea şi placebo. Rezultatele studiilor sunt greu de comparat deoarece s-a folosit o gamă largă de produse, standardizate sau nestandardizate, doze diferite şi metode de tratament diferite.
Dintre preparatele cu Echinacea, cele mai relevante rezultate s-au obţinut la studiile întreprinse pe preparatele cu suc presat de Echinacea purpurea herba, ca terapie de susţinere a organismului în răceli şi infecţii cronice ale tractului respirator superior sau infecţii ale tractului urinar inferior, în infecţii gripale sau de tip gripal. De asemenea, poate fi folosită în aplicaţii locale în cazul rănilor superficiale.
Studiile farmacologice și fitochimice susțin eficacitatea preparatelor din sucul obținut prin presarea de Echinacea purpurea herba înflorită.
Dintre speciile de Echinacea, doar Echinacea purpurea conţine 4 clase de substanţe active cu acţiune imunostimulatoare, iar metoda de fabricaţie care asigură extragerea celor 4 clase de compuşi active este prelucrarea plantei proaspete ca suc obținut prin presare la rece. Un studiu clinic dublu orb efectuat cu suc de Echinacea purpurea herba pe pacienţi cu infecţii gripale a dus la stabilirea posologiei: la doza de 3 x 2 ml corespunzând la 900 mg plantă/zi, simptomele infecţiei gripale sunt reduse semnificativ.
Această posologie a fost preluată pentru produsele din gama IMUNOGRIP ȘI IMUNOREZISTAN realizate la Plantextrakt.
Gama Imunogrip conține 2 preparate, destinate întăririi imunitare a copiilor (Imunogrip Junior) și a adulților (Imunogrip). Administrarea se face – conform concluziilor studiilor clinice din literatură, realizate pe sucul de Echinacea purpurea - într-un ciclu de 4 zile urmate de 4 zile pauză, pentru o perioadă de 4 - 6 săptămâni. Cea mai bună protecţie o oferă administrarea cu cel puţin o lună înainte de expunere la virusul gripal, astfel încât răspunsul imunitar să fie asigurat. Pentru persoanele cu o imunitate bună este suficientă administrarea timp de două săptămâni. Persoanele cu risc crescut de îmbolnăvire vor urma această cură timp de o lună sau chiar două luni de zile.
Gama Imunorezistan conține 2 preparate foarte eficiente la debutul infecțiilor respiratorii, Imunorezistan Junior – pentru copii - și Imunorezistan forte pentru adulți. Aceste preparate reduc intensitatea simptomelor din starea de curbatură caracterizată prin dureri musculare şi osteo-articulare, cefaleea asociată cu dureri ale globilor oculari - putând astfel scurta durata bolii şi reduce severitatea simptomelor.
Culturi organice de Echinacea purpurea
Pentru obținerea unor preparate fitofarmaceutice de calitate este esențială calitatea materialului vegetal, iar în cazul în care este vorba de plante de cultură, este important ca ele să fie obținute din culturi certificate ecologic (culturi organice). Solul se purifică după ani de zile de practicare a unei agriculturi ecologice. Culturile de Echinacea de la Plantextrakt au certificarea de culturi organice.