24
None

Prevenţia este mai puţin costisitoare

Interviu cu Dr. Bogdan- Dimitrie Niculae, preşedinte al Asociaţiei Române de Medicină Anti-Aging (AMAA), Vicepreşedinte al Societăţii Europene de Medicină Anti-Aging (ESAAM), Fellow al Societăţii Americane de Lasere în Medicină şi Chirurgie (ASLMS), membru al Postgraduate Medical Association Harvard Medical School, şeful secţiei de dermatologie Lasermed

Cum a evoluat cercetarea medicală în domeniul anti-aging? Ce ne puteti spune despre terapiile genetice şi tratamentele bazate pe telomeraze?

În anul 2009 premiul Nobel pentru Medicina a fost câştigat de trei laureaţi: Elizabeth Blackburn, care are dubla cetăţenie: australiană şi americană, Carol Greider şi Jack Szostak, ambii americani. Cei trei au fost premiaţi pentru munca lor în domeniul cercetării telomerazei, o enzimă folosită în lupta împotriva cancerului şi îmbatrânirii.

Telomeraza are un rol determinant în îmbatrânirea celulelor, iar studierea ei ar putea fi cheia către „tinereţea eternă”. Aceasta este o enzimă care protejează ADN-ul şi s-a dovedit că este mai activă în cazul longevivilor. Cercetătorii de la Universitatea din North Carolina au identificat o proteină în măsură să dezvăluie starea de sănătate a ţesuturilor organismului uman, prin urmare vârsta „reală” a acestuia, dincolo de cea anagrafică. Potrivit studiului publicat în revista de specialitate Aging Cell, proteina în cauză, denumită p16INK4a, se găseşte în concentraţii tot mai mari în sânge pe masură ce înaintăm în vârstă, având tendinţa de a creşte şi mai mult în cazul persoanelor fumătoare sau sedentare. Concentraţia de p16INK4a poate fi măsurată prin intermediul unei simple analize de sânge şi face foarte facilă aflarea vârstei moleculare (cu alte cuvinte, starea reală) a unui organ destinat transplantului sau evaluarea stării efective de sănătate a unui pacient.

Validitatea testului pus la punct de cercetătorii americani a fost verificată pe un eşantion de 170 subiecţi sănătoşi.

Descoperirile în domeniul anti-aging sunt foarte multe şi includ atât proceduri, tehnici, produse şi aparate noi folosite în medicina estetică, cât şi noi abordari ale prevenţiei îmbatrânirii prin tratamente cu celule stem, tratamente genetice, suplimente şi medicamente, mod de alimentaţie, care încetinesc îmbatrânirea celulelor dar şi ajută la eliminarea radicalilor liberi ce se acumulează cu vârsta.

Ultimele noutăţi în medicina anti-aging sunt legate de terapiile cu celule stem, care, mai nou, se folosesc şi în tratarea plăgilor, terapia genetică, utilizată cu succes în bolile degenerative, cum ar fi diabetul zaharat tip II, boala Alzheimer, precum şi gene implicate în procesul restrictiv caloric, care încetinesc procesul de îmbătrânire; nanomedicina, prin folosirea de nanoroboţi care pot îndepărta plăcile ateromatoase din vasele sanguine sau pot distruge celulele maligne în stadiile incipiente, iar mai nou, tratamentul bazat pe telomeraze, o enzima care prelungeşte timpul de diviziune celulară necesar în procesele de „reparare” celulară.

Putem vorbi despre prevenţie în medicina anti-aging?

Medicina anti-aging se bazează pe noi descoperiri în biotehnologie, la care se adaugă aplicarea unor noi tehnologii ştiinţifice şi medicale avansate pentru depistarea precoce, prevenire, tratament, precum şi inversarea disfuncţiei organismului legată de vârstă, tulburări metabolice, endocrinologice. Este un model de asistenţă medicală nouă, de promovare a aplicaţiilor medicale inovatoare şi de cercetare pentru a prelungi durata de viaţă sănătoasă la om. Ca atare, medicina anti-aging se bazează pe principiile de prevenţie şi de îngrijire medicală responsabilă, care sunt în concordanţă cu toate specialităţile medicale şi chirurgicale care sunt implicate în conceptul de medicină preventivă. Modelul medical anti-îmbătrânire are ca scop atât de a prelungi durata de viaţă, precum şi durata de timp în care suntem capabili să traim productiv şi independent.

Tendinţa mondială promovată de ESAAM - Societatea Europeană de Medicină Anti-Aging şi Academia Americană de Medicină Anti-aging, parteneri ai societăţii noastre, este să creeze o platformă comună pentru mai multe specialităţi medicale, cum ar fi chirurgia generală, chirurgia plastică, endocrinologia, urologia, ginecologia, dermatologia geriatrică, gerontologia, care să lucreze unitar la prevenirea şi tratamentul bolilor care pot apărea la vârsta a treia. Menţionam că numărul mare de medici români care activează în domeniul medicinei preventive face ca România să se anunţe ca un pion important în această specialitate medicală. Din cauza faptului ca populaţia îmbătrâneşte, speranţa de viaţă se prelungeşte, iar numărul persoanelor asistate de sistemele medicale de sănătate este în continuă creştere, acest lucru înseamnând un efort financiar din ce în ce mai mare pentru sistemul medical guvernamental. Ţările mai avansate au înţeles că este mai puţin costisitor să previi decât să tratezi boli cronice şi atunci, azi, se pune un foarte mare accent pe medicina anti-aging cu componenta ei de medicină preventivă.

La nivel European se intenţionează punerea în aplicare a unui program unitar în prevenirea bolilor degenerative, prin care se vor reduce costurile pe care le suportă statele europene cu tratamentul acestora.

Întotdeauna prevenţia este mai puţin costisitoare decât tratamentul şi acest lucru trebuie înţeles de toţi factorii de decizie din domeniul medical românesc. În domeniul anti-aging vom observa, în viitor, că foarte mulţi pacienţi vor accesa sistemul de abordare multidisciplinar medical al problemelor de sănătate şi un nou mod de a trăi viaţa, mod de abordare care va prelungi nu numai viaţa pacientului cât şi va creşte durata de productivitate şi de independenţă a celor care vor aborda viaţa prin conceptele anti-aging.

Care sunt cele mai recente tendinţe în medicina estetică la nivel European?

La nivel European se pune accentul pe proceduri minim invazive care au efecte imediate şi pot reintegra pacientul în viaţa socială cât mai repede. Dintre noutăţi menţionăm: lipoliza noninvazivă, liftingul feţei nechirurgical cu endolaserul, aplicarea de acid hialuronic şi PRP în zone noi neconvenţionale cum ar fi rinoplastia nechirurgicală, rejuvenarea organelor sexuale, precum şi combinarea diverselor produse şi tehnologii, pentru rezultate maxime fără recuperare.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha