Dacă vă puneți această întrebare, cel mai probabil ați fost la o consultație oftalmologică, ați primit diagnosticul „cataractă” și vi s-a explicat că trebuie să faceți o operație prin care se schimbă cristalinul ochiului cu un cristalin artificial. Nu trebuie să vă sperie acest diagnostic și nici operația, deoarece este o afecțiune a ochiului care se tratează printr-o operație simplă.
Această afecțiune este foarte frecventă în rândul vârstnicilor, la aproximativ 70% dintre persoanele de peste 65 de ani, dar poate apărea și mai devreme. Cristalinul începe să își piardă transparența, iar dumneavoastră începeți să vedeți în ceață sau constatați că se schimbă dioptriile de la ochelari destul de repede. Ca atare cristalinul cataractat trebuie schimbat cu un cristalin artificial, cu ajutorul căruia veți vedea din nou bine.
Operația de cataractă este simplă, se face cu anestezie locală, fără internare, durează aproximativ 7 minute. Ochii se operează în zile diferite, deoarece se pune un pansament timp de 24 de ore. Înainte de operație se fac investigații oftalmologice amănunțite cu ajutorul cărora stabilim care este tipul cristalinului artificial potrivit. La alegerea acestuia, este important să stabilim și cum vă doriți să vedeți după operație, adică cu ochelari sau fără. Din fericire, în zilele noastre, există foarte multe tipuri de cristaline artificiale care pot corecta și miopia, hipermetropia, astigmatismul, presbiopia, în cazul în care, desigur, aveți și astfel de probleme.
Există două categorii de cristaline artificiale: monofocale și multifocale. Cristalinele artificiale monofocale oferă o vedere bună la o singură distanță, în sensul în care dacă aveți probleme cu vederea atât la depărtare, cât și la aproape, puteți alege să vedeți bine la distanță și să purtați ochelari pentru aproape sau invers.
Cristalinele artificiale multifocale oferă o vedere bună la mai multe distanțe, copiind acomodația cristalinului natural – capacitatea ochiului de a vedea la toate distanțele. Aceste cristaline multifocale, pot fi Bi-focale (vă oferă independență față de ochelari în proporție de 85%, pentru distanță și aproape, urmând să aveți nevoie de ochelari pentru distanțele intermediare) sau TRI-focale (independență față de ochelari în proporție de 95%, oferind o vedere bună la distanță, la aproape și intermediar) sau torice (o soluție bună pentru persoanele cu astigmatism).
Deși procesul alegerii cristalinului artificial poate părea complicat, fiind o decizie importantă, în clinica noastră nu treceți singur prin acest proces. Medicul oftalmolog vă va fi alături și vă va explica toate detaliile, bazându-se pe observațiile din timpul consultației și pe investigațiile oftalmologice efectuate cu aparatură de ultimă generație.
De asemenea, este important să știți și faptul că după o anumită vârstă vederea vă poate fi afectată și de alte boli oftalmologice, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă, glaucom, retinopatie diabetică etc. Astfel că, după operație, nivelul vederii va fi influențat de severitatea bolii asociate. Deoarece înainte de operație cristalinul este opacifiat, sunt cazuri în care medicul oftalmolog nu poate aprecia gradul de afectare.
Același timp de operație, adică implant de cristalin artificial multifocal, se face și atunci când doriți să scăpați de ochelari, dar dioptriile sunt mai mari decât ce putem corecta prin tehnicile cu laser, subiect despre care vă invit să citiți pe site-ul nostru de informare: www.scapadeochelari.ro.
Buda Romeo
Daca s-a efectuat o operatie de cataractă, se mai poate inlocui (tot printre-o interventie chirurgicală) cristalinul artificial ? Intreb pentru ca am impresia că la o interventie anterioară cred că nu a destul de pregatit medicul. Va multumesc !
May 7, 2018, 11:32 a.m.