Aveți o răceală și vă simțiți jalnic. Posibil să fi încercat deja anumite medicamente fără prescripție, însă simțiți că este timpul pentru ceva mai puternic. Sunt antibioticele de ajutor?
În realitate, banala răceală este rezultatul unei infecții virale, și niciun antibiotic nu va avea efect asupra acesteia. Antibioticele sunt acele medicamente care distrug bacteriile sau le distrug proliferarea, și tratează numai infecțiile ce au la bază o bacterie. În consecință, infecțiile ce au la bază un virus, și aici includem răceala, gripa, tusea, și disfagia (durerea la înghițire) nu pot fi tratate cu antibiotice.
Cu toate că, în aparență, tratarea unei răceli cu antibiotice nu prezintă riscuri pentru sănătate, adevărul este că pe termen lung pot exista repercusiuni asupra stării dumneavoastră de sănătate. În momentul în care antibioticele se administrează incorect, fără ca acestea să fie necesare, pe parcursul timpului medicamentele își vor pierde din eficacitate. Drept urmare atunci când vă veți confrunta cu o infecție bacteriană, antibioticele nu își vor mai putea îndeplini rolul de a ajuta sistemul imunitar în lupta împotriva bacteriei. La nivel european se estimează că circa 25.000 pacienți mor în fiecare an din cauza infecțiilor bacteriene rezistente la antibiotice.
Motivul are de-a face cu bacteriile în sine, care atunci când vin în contact cu antibiotice, în rânduri repetate, se adaptează și dezvoltă rezistența la acestea. Aceste noi tulpini de bacterii rezistente vă pot dă bătăi de cap dumneavoastră și doctorului dumneavoastră, în găsirea unui tratament eficient.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, din totalul tratamentelor antibiotice prescrise, până la 50% nu sunt justificate, sau incorecte, iar la nivel european România este pe locul doi în topul țărilor consumatoare de antibiotice. Cifrele indică un număr îngrjorător de peste 600.000 de români care urmează un tratament antibiotic în fiecare zi, aproximativ 90% din antibiotice fiind consumate în afara spitalului, pentru tratarea infecțiilor la domiciliu.
Identificarea cauzei infecției devine un pas important în evitarea riscurilor pentru sănătate aduse de abuzul antibioticelor și o puteți face în mod sigur și rapid în confortul propriei case cu ajutorul unui test rapid pentru depistarea infecției bacteriene în timpul unei răceli. Tot ce aveți nevoie este o picătura de sânge și cinci minute din timpul dumneavoastră. Stabilirea finală a diagnosticului clinic trebuie întotdeauna efectuată de către un medic.
Administrate corect, antibioticele pot salva vieți. Acestea ne pot ajuta în tratarea bronșitelor, pneumoniilor, faringitei streptococice, infecțiilor urechii și conjunctivitei – atâta timp cât la baza lor se găsește o bacterie. De aceea este extrem de important să folosiți antibiotice numai cu recomandarea medicului, și să urmați instrucțiunile de administrare întocmai.