11
None

Reconstrucţia sânului după mastectomie

     Chirurgia plastică îşi asumă, pe lângă alte scopuri, şi reconstruirea unei părţi a corpului sau a unei funcţii deteriorate sau absente. Cancerul de sân este una dintre maladiile cele mai cercetate, pe de o parte pentru că este cea mai frecventă formă de cancer la femei, iar pe de altă parte din cauza impactului psihosocial al localizării.  Boala afectează un organ care este direct şi intim conectat la feminitate, sexualitate, autorespect şi încredere de sine.

     Presiunea asupra lumii medicale a fost şi este uriaşă în încercarea de a reda femeilor operate de cancer de sân capacitatea şi căile de a accepta şi de a se adapta la noua condiţie a aspectului fizic şi la o noua reprezentare a schemei corporale. Echipa medicală implicată în tratamentul unei femei cu neoplasm mamar trebuie să cuprindă medicul oncolog, chirurgul plastic, radioterapeutul, psihologul, ginecologul alături de grupul reprezentat de soţ, copii şi restul familiei.

     Întotdeauna, pacientei diagnosticate cu cancer de sân trebuie să i se prezinte opţiunea sau alternativa - imediată sau ulterioară - a reconstrucţiei sânului extirpat, astfel încât pacienta să poată lua o decizie pe deplin informată.

     Este o greşeală capitala ca, după ce a fost diagnosticată, pacientei să i se inducă ideea că prioritară este ”scoaterea” sânului afectat şi pe urmă “vom mai vedea” .

 

   Femeia trebuie să simtă în orice moment că există o soluţie de refacere anatomică a sânului şi că parcurgerea perioadei cu un singur sân poate fi temporară – altfel, ea va dezvolta modificări psihosociale de intensitate diferită, de la stări depresive până la accese de furie, neglijenţă în ceea ce o priveşte sau pentru familie, dezinteres pentru persoana sa, pentru locul de muncă, teamă de revenire a bolii (56% din femeile operate au astfel de manifestări).

     Decizia chirurgicală prioritară aparţine chirurgului oncolog, care decide tipul de intervenţie asupra sânului în funcţie de stadiul bolii, ca şi terapiile adjuvante pre- sau postoperatorii (iradiere, chimioterapie, castrare medicamentoasă sau chirurgicală etc.).

    Tipul de intervenţie oncologică - care poate fi: mastectomie = extirparea sânului “în bloc”, mastectomie subcutană = extirparea glandei mamare cu conservarea ţesutului cutanat (pielii) al sânului cu sau fără conservarea complexului areolo-mamelonar sau extirparea numai a unui segment (sector) din sân - este unul dintre factorii care influenţează direct metoda de reconstrucţie.

     Reconstrucţia sânului se decide în funcţie de tipul de intervenţie oncologică, de stadiul bolii neoplazice, de necesitatea unui tratament de iradiere ulterior, de complianţa şi motivaţia  pacientei, de vârsta şi statusul ei biologic (posibil alte boli cronice asociate) şi, nu în ultimă instanţă, de metoda pe care pacienta o alege după consultarea cu chirurgul plastician.

     Ca principiu, reconstrucţia se poate face în aceeaşi şedinţă operatorie cu extirparea sânului şi este cazul în care reconstrucţia se face de regulă cu proteze mamare special fabricate, al căror cost este între 800 şi 1000 euro.

     Reconstrucţia la distanţă în timp de momentul mastectomiei se poate realiza fie cu proteze speciale, fie prin utilizarea de ţesuturi vii, denumite lambouri, care se iau din alte părţi ale corpului (spate, abdomen, fese) şi se aduc la locul de unde sânul lipseşte sau chiar prin combinarea celor 2 metode - proteză+lambou.

     Ce trebuie să ştie pacienta care se va confrunta cu extirparea unui sân:

  •  dacă doreşte o reconstrucţie de sân trebuie să consulte înainte un chirurg plastician;
  •  medicul oncolog şi chirurgul plastician pot colabora în mod direct sau se pot informa astfel încât să se aleagă metoda de reconstrucţie şi momentul acesteia;
  •  reconstrucţia sânului nu exclude monitorizarea oncologică;
  •  terapiile secundare (chimioterapie, iradiere) se pot face şi la paciente cu reconstrucţii de sân;
  •  reconstrucţia de sân poate presupune şi alte intervenţii suplimentare, de ex. simetrizarea sânului reconstruit cu sânul restant;

     Ce trebuie să ştie o pacientă cu mastectomie în antecedente:

  •  poate în orice moment să consulte un chirurg plastician despre posibilităţile de reconstrucţie a sânului;
  •  chirurgul plastician trebuie să aibă toate datele medicale referitoare la intervenţia de mastectomie, stadiul bolii, tratamente urmate;
  •  intervenţiile de simetrizare a sânului refăcut cu sânul natural sunt aproape o regulă.

      Pacientele trebuie să ştie că acest gen de intervenţii nu se încadrează în categoria intervenţiilor estetice şi, ca urmare, sunt suportate de fondul asigurărilor de sănătate (dacă pacienta este asigurată), mai puţin implantul/proteza, care nu sunt decontate de casa de asigurări şi al cărui cost trebuie să-l suporte pacienta. Gradul de satisfacţie al pacientelor care au sânul reconstruit este enorm, la început cel mai mare impact avându-l renunţarea la proteza externă din sutien, iar ulterior, bucuria de se îmbrăca şi de a se mişca fără grija că zona cu sânul extirpat poate deveni vizibilă în mod accidental.  

Comentarii


curelea anda

va rog din suflet sa ma indrumati ce trebuie sa fac ca mama mea sa beneficieze de reconstructia sanului dupa extirpare mamara de cancer gradul 2.are 51 de ani si nu are sanul de la 39 ani.sufera enorm .face proteze din grau,orez si alte lucruri dar nu se simte antreaga niciodata.va multumesc!

Dec. 5, 2013, 8:46 a.m.
3
0

Redactie

Intrati pe http://www.drboiangiu.ro/contact si scrieti acolo ce problema aveti.

Dec. 5, 2013, 1:28 p.m.
0
0

virginia

Va rog din suflet sa-mi spuneti ca ue sa beneficiez de reconstructia sanului dupa extirpare mamara de cancer gradul2 am 46anisi nu ma pot simti intreaga niciodata va multumesc Virginia Marin

Sept. 4, 2015, 5:54 p.m.
0
0

Ciobotaru

Am avut doua intervenții de mastectomie la sânul drept de la vârsta de 20 ani.Am vârstă de 50 ani.am rămas cu sânul drept mai mic. V-as ruga sa-mi spuneți dacă pot face o reconstrucție a sanului.

Aug. 4, 2017, 7:04 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha