15
None

Registrul Unic al Pacienților cu Diabet Zaharat

Comisia Națională de Diabet Nutriție și Boli Metabolice a Ministerului Sănătății, în formula actuală, funcționează de aproximativ 4-5 ani. În decursul acestei perioade, comisia a înregistrat o serie de acțiuni benefice atât pentru pacienții cu diabet din România cât și pentru medicii specialității de diabet, nutriție și boli metabolice. Dacă discutăm despre anul 2020 și începutul anului 2021, acesta ne-a găsit pe toți într-o situație deosebită și anume, aceea de a oferi pacienților servicii medicale online, pentru că o bună perioadă de timp serviciile medicale au fost limitate. De asemenea, a trebuit săgăsim soluții pentru ca medicii să poată să-si urmărească pacienții și să le prescrie în continuare medicația. Astfel, primul pas pe care l-am făcut anul trecut în aprilie a fost acela de a elabora împreună cu Federația Română de Diabet și Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice un ghid pentru managementul pacientului cu diabet zaharat și infecție cu SARS-CoV-2, un ghid care a adus pentru prima oară în discuție și a stratificat atitudinea terapeutică a acestui cluster de pacienți, fiind, așa cum se știe, la mare risc în ceea ce privește această infecție. În toate studiile efectuate la nivel mondial, diabetul zaharat a fost a doua sau a treia cauză de deces.

Recomandările de management ale pacientului cu diabet și infecție SARS-CoV-2 sunt în continuare foarte utile atât pentru medicii diabetologi cât și din celelalte specialități care au pacienți spitalizați sau în ambulatorii, care sunt diabetici, cu diverse comorbidități associate și care au avut sau au infecție cu SARS-CoV-2.
Un alt aspect important care merită menționat la nivelul Comisiei, ca și activitate, este elaborarea și actualizarea protocoalelor terapeutice pentru majoritatea terapiilor antidiabetice care se află în momentul de față în programul național de diabet, precum și elaborarea pentru prima dată a unui protocol de boală. Acesta este cu atât mai important cu cât el sintetizează, pe de o parte managementul terapeutic al diabetului zaharat iar pe de altă parte aduce în prim plan toate asocierile dintre molecule premise în programul național și relația acestora de prescripție cu rata de filtrare glomerulară, pentru că așa cum se știe, anumite medicamente nu mai pot fi administrate sau trebuie să fie titrate la pacienții care suferă de diabet zaharat dar și de boală cronică de rinichi în același timp.
În aceeași măsură, împreună cu Societatea Română de Diabet și Federația Română de Diabet, s-a elaborat și ghidul român de diabet, un element extrem de important, care reprezintă piatra fundamentală a prescripției și a judecății clinice în specialitatea de diabet. Este varianta nouă, 2020-2021. A fost o muncă de echipă, fantastică, coordonată de domnul profesor Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet și doamna profesor Gabriela Roman, președintele Federației Române de Diabet și la care au participat o serie de personalități importante din domeniul diabetologiei din România. Într-un final, acest document a fost susținut de către Comisie și în momentul de față se află în transparență, urmând a fi publicat în Monitorul Oficial.
Iată că cel puțin două inițiative extrem de importante au fost duse la bun sfârșit și implementate cu succes. Cel mai important lucru care trebuie menționat este însă Legea Prevenției în Diabet, care a fost promulgată de Președintele României anul trecut. Aceasta este în momentul de față un element unic în ceea ce privește prevenția diabetului zaharat, nu doar în România ci și la nivel European, aș putea spune că suntem printre primele țări care adoptă asemenea măsuri de prevenție. În acest moment legea fiind promulgată, se lucrează la elaborarea normelor de aplicare. Au fost incluse toate clasele sociale și toate vârstele, pentru că noi înțelegem că prevenția nu începe doar de la vârsta adultă, începe încă din școală sau din etape mai timpurii. Adiacent acestei legi este prevăzută și organizarea Registrului Unic al Pacienților cu Diabet Zaharat. Este unul dintre dezideratele importante atât pentru Societatea Română de Diabet=, Federația Română de Diabet cât și a Comisiei Naționale de Diabet. Un astfel de registru aduce beneficii extrem de importante, în ceea ce privește prescripția și monitorizarea pacientului cu diabet zaharat și a managementului terapeutic care i se aplică, evidența comorbiditățillor și complicațiilor diabetului și povara cheltuielilor necesare pentru tratarea pacientului cu diabet.



Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha