15
None

Diabetul gestațional

Diabetul zaharat gestațional (GDM) este una dintre cele mai frecvente endocrinopatii prezente în timpul sarcinii, cu o prevalență în creștere la nivel global datorată epidemiei de obezitate și diabet. Este bine documentat faptul că GDM este asociat cu riscuri materne și fetale, precum și cu riscul de obezitate și diabet la mamă și copil, pe tot parcursul vieții. Prin urmare, a devenit o problemă prioritară de sănătate publică.

GDM este definit ca tulburare metabolică, diagnosticată în al doilea și al treilea trimestru de sarcină (săptămânile 24-28). Este necesar să diferențiem diabetul zaharat cu debut în timpul sarcinii de cel care precede sarcina și care este descoperit în primul trimestru al acesteia. Diagnosticul de diabet stabilit în primul trimestru se clasifică drept diabet care complică sarcina.
În general, riscurile specifice GDM includ riscuri pentru mamă: preeclampsia, eclampsia (pierderea cunoștinței, crampe, convulsii, comă), necesitatea de operație cezariană, și pentru făt: naștere prematură, macrosomia (greutate mai mare de 4000 grame la naștere), traumatisme la naștere, hipoglicemia neonatală, hiperbilirubinemie neonatală (icter – culoare galbenă a tegumentului nou născutului) și sindrom de detresă respiratorie neonatală. În plus, diabetul gestational în timpul sarcinii crește riscul pentru copilul expus in utero la hiperglicemie de a dezvolta pe parcursul vieții: obezitate, hipertensiune arterială și diabet zaharat de tip 2. În ceea ce privește gravidele cu GDM, în general valorile glicemice revin la normal după naștere, dar ele prezintă un risc de 10 ori mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 pe parcursul vieții și un risc de 50-60% de a dezvolta și pe parcursul viitoarelor sarcini diabet gestațional.
GDM afectează aproximativ 7–10% din toate sarcinile din întreaga lume. Aceste cifre variază foarte mult în funcție de populația studiată și de criteriile de diagnostic utilizate. În Europa cea mai mare prevalență a fost înregistrată la gravidele din țările est-europene (31,5%).
Odata cu epidemia mondială de obezitate și diabet, a crescut și prevalența diabetului zaharat de tip 2 la persoanele de vârstă reproductivă, cu o creștere a numărului de gravide cu diabet nediagnosticat la debutul sarcinii. În mod ideal, ar trebui identificat diabetul nediagnosticat pre-concepție la femeile cu factori de risc sau în populații cu risc ridicat, și oferită consiliere specifică. Deoarece există multe cazuri de diabet nediagnosticat pre-existent sarcinii, se recomandă screeningul de rutină în primul trimestru. Încadrarea se face utilizând criteriile standard de diagnostic pozitiv:
Glicemia à jeun ≥126mg/dL (7,00 mmol/L);
Glicemia întâmplătoare ≥200mg/dL (11,1 mmol/L);
HbA1c ≥6,5% (printr-o tehnică standardizată).1
Dacă sunt întrunite criteriile de diagnostic, diabetul este unul pregestaţional. Dacă nu sunt întrunite criteriile de diagnostic, dar există factori de risc (macrosomie fetală la o sarcină anterioară, apartenența la un grup etnic cu prevalență crescută a diabetului, dislipidemie mixtă, sedentarism, obezitate severă, sindromul ovarului polichistic), se va efectua test de toleranţă la glucoză orală (TTGO).
Toate gravidele vor face screening pentru GDM in săptămânile 24-28 de sarcină prin efectuarea unui test de toleranţă la glucoză (TTGO).

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha