20
None

Fitomolecule cu efecte în prevenirea și tratamentul cancerului

Salvestrolii, Curcumina, Lentinan
Din ce în ce mai multe studii demonstrează că o nutriție bună precum și suplimentele de calitate pot juca un rol important în lupta împotriva cancerului. Doctor Young S. Kim, șeful departamentului de nutriție și cancer de la Institutul Național al Cancerului din America, cea mai mare agenție guvernamentală de cancer din lume, afirmă că cercetările nutriționale demostrează existența a numeroși compuși bioactivi în plante ce combat dezvoltarea sau reapariția cancerelor. Cercetătorii spun că o dietă proastă poate face ca tumora să reapară, dar o dietă corespunzătoare cu un conținut ridicat de metaboliți bioactivi poate opri acest risc.

Sursele actuale de legume, fructe și alimente vii sunt destul de puține și epuizate în nutrienți, astfel încât deseori folosirea unor suplimente nutriționale de bună calitate devine cea mai completă soluție la îndemâna noastră.
Salvestrolii sunt un grup de substanțe naturale pe care plantele le sintetizează în situațiile de agresiune fizică, chimică, biologică (virusuri, bacterii, fungi, raze UV). Salvestrolii fac parte din sistemul imunitar al plantelor. Certcetatorii au descoperit că Salvestrolii funcționează ca pro-medicamente naturale, fiind utilizați de organismul nostru pentru a distruge celulele canceroase fără a afecta celulele normale. Rezultatele studiilor au arătat că în celulele tumorale se exprimă o enzima CYP1B1 care nu apare în celulele sănătoase. Această enzimă are rolul de a transforma salvestrolii în substanțe ce distrug celula canceroasă din interiorul ei. Cercetările susțin că acest mecanism funcționează atât preventiv, distrugând celulele pe măsură ce devin canceroase, cât și terapeutic, distrugând celulele care fac parte din boala activă. În cazul unei afecțiuni tumorale este necesar unu aport ridicat de salvestroli care sa interacționeze cu cât mai multe celule bolnave.
Pentru eficacitate maximă cerectătorii au pus la punct o metodă unică prin care se extrag salvestrolii cu cea mai mare abilitate de a se fixa de enzima CYP1B1 și de a distruge un număr cât mai mare de celule canceroase.
Curcumina este o altă substanță naturală care se găsește în fruntea listei de produse benefice în combaterea cancerului și prevenirea recidivelor. Sunt publicate mii de lucrări științifice despre valoarea extractului de Curcuma Longa și care demonstrează efectul benefic în afecțiunile tumorale, Institutul Național al Cancerului menționându-l ca fiind unul dintre compușii utili în suprimarea celulelor tumorale.
Curcumina are capacitatea de a interveni asupra căilor de semnalizare dereglate, pe care celulele tumorale le dezvoltă în procesele de proliferare, apoptoză și angiogeneză la majoritatea tipurilor de cancer.
O problemă majoră este că cea mai mare parte a curcuminei administrate oral nu ajunge niciodată în sânge, deoarece este slab absorbită, din intestin fiind eliminată direct. În plus, curcumina prelevată în sânge este metabolizată rapid, conjugată în ficat și excretată în fecale.
Încercările de a rezolva acest neajuns au dus la dezvoltarea de formule lipozomale care oferă încorporarea curcuminei într-o sferă de fosfolipide, ce asigură transportul și absorbția extractului de curcumin la nivel celular unde își poate manifesta efectele benefice.
Lentinan este un beta-glucan activ, obținut din ciuperca Shiitake (Lentinula edodes) cu o utilizare îndelungată ca adjuvant imunomodulator în Asia, Europa și America de Nord dar și cu multiple studii clinice și meta-analize, în special în cazuri de cancer esofagian, gastric, colorectal și pulmonar [1-5].
Lentinan modulează raspunsul imunitar prin activarea celulelor imunitare, favorizând proliferarea limfocitelor T și B și sporind activitatea celulelor NK in vitro [6].
Lentinan inversează modificările fiziologice cauzate de antibioticele cu spectru larg in vivo [7]. Utilizarea după administrarea de antibiotice cu spectru larg timp de 2 săptămâni a evidențiat:

  • Inversarea disbiozei și determinarea dezvoltării microbiotei benefice, inclusiv Lactobacillus, S24-7, Oscillospira, Ruminococcus și Allobaculum. Raportul Firmicutes/Bacteroidetes a revenit la valorile inițiale, iar concentrația de SCFA (acid propionic și acid butiric) a crescut semnificativ.
  • Îmbunătățirea morfologiei țesutului de colon: reducerea infiltrării celulelor inflamatorii și protejarea structurii microvililor.
  • Diminuarea citokinelor proinflamatorii.

Afecțiunea tumorală este foarte complexă și necesită abordari multiple: chirurgicale, alopate, nutriționale, care să actioneze sinergic astfel încât să se reducă semnificativ celulele canceroase din organism și sa crească șansele de vindecare.
De aceea nu este de neglijat abordarea nutrițională prin alimentație sănătoasă și prin folosirea de suplimente nutritive de calitate, pe care studiile le-au dovedit a fi de o foarte mare utilitate în această afecțiune ce atinge praguri epidemice.\

Referințe:

  • Roszczyk A, Turło J, Zagożdżon R, Kaleta B. Immunomodulatory Properties of Polysaccharides from Lentinula edodes. Int J Mol Sci. 2022
  • Antonelli, M.; Donelli, D.; Firenzuoli, F. Lentinan for Integrative Cancer Treatment: An Umbrella Review. Proceedings 2021
  • Meng Zhang, Yiran Zhang, Lijuan Zhang, Qingwu Tian, Chapter Thirteen – Mushroom polysaccharide lentinan for treating different types of cancers: A review of 12 years clinical studies in China, Editor(s): Lijuan Zhang, Progress in Molecular Biology and Translational Science, Academic Press, Volume 163, 2019
  • Zhang Y, Zhang M, Jiang Y, Li X, He Y, Zeng P, Guo Z, Chang Y, Luo H, Liu Y, Hao C, Wang H, Zhang G, Zhang L. Lentinan as an immunotherapeutic for treating lung cancer: a review of 12 years clinical studies in China. J Cancer Res Clin Oncol. 2018
  • K. Oba, S. Morita, T. Matsui, M. Kobayashi, K. Kondo, and J. Sakamoto, An individual patient data meta-analysis of the immunochemotherapy using lentinan in patients with advanced gastric cancer, Journal of Clinical Oncology, 2007
  • Yang D, Zhou Z, Zhang L. An overview of fungal glycan-based therapeutics. Prog Mol Biol Transl Sci. 2019
  • Ji, X., Su, L., Zhang, P. et al. Lentinan improves intestinal inflammation and gut dysbiosis in antibiotics-induced mice. Sci Rep 12, 19609 (2022)
  • Pawar, Poonam, Ghorpade, Hemant, Kokane, Bhavana, Sublingual route for systemic drug delivery, Journal of Drug Delivery and Therapeutics, 2018.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha