HTA (hipertensiunea arterială) produce în timp modificări vasculare la nivelul tuturor organelor, dar sunt vizibile prin examinare directă doar la nivelul retinei – prin examen fund de ochi (oftalmoscopie).
Modificări de RH apar atât în HTA esenţială cât şi în cea secundară ( afecţiuni renale, endocrine, etc).
În general pacienţii sunt asimptomatici în stadiile iniţiale ale afecţiunii, dar consultul oftalmologic, care obligatoriu trebuie să includă examen fund de ochi, trebuie să facă parte din protocolul de investigaţii al acestora. În HTA netratate sau insuficient controlate pot apare fluctuaţii ale vederii până la dispariţia acesteia timp de secunde/minute, puncte negre în câmpul visual (“musculiţe”), înceţoşări tranzitorii ale vederii, etc.
Modificările oftalmoscopice din RH sunt bilaterale şi au 4 stadii de gravitate: de la simpla îngustare a arterelor (în stadiul I) la hemoragii retiniene, exudate moi şi dure, edem retinian, cu afectare maculară ireversibilă şi a nervului optic (în stadiul IV).
Pentru diagnostic şi urmărirea evoluţiei afecţiunii sunt indicate, pe lângă oftalmoscopie: retinografia şi examinări cu substanţe de contrast (angiofluorografie).
Nu sunt rare cazurile când pacientul află de la oftalmolog că există probleme cu tensiunea arterială sau cu circulaţia periferică.
Tratamentul este condus de cardiolog, la care oftalmologul poate adăuga medicamente din clasa vasodilatatoarelor periferice, preparate cu antioxidanţi şi luteină etc.
În stadiile avansate ale RH poate fi necesar tratament laser (pentru a preveni apariţia complicaţiilor) şi/sau injecţii intraoculare cu diferiţi compuşi ce pot diminua amploarea leziunilor.
RH odată instalată trebuie tratată cu seriozitate căci, în timp, poate duce la modificări ireversibile la nivelul maculei şi nervului optic însoţite de scăderea vederii până la orbire şi este factor de risc pentru apariţia altor afecţiuni vasculare retiniene grave: ocluzie de ram/venă centrală a retinei, ocluzie de arteră retiniană, neuropatie optică ischemică anterioară, degenerescenţă maculară, etc.
Pacienţii trebuie să aibe un regim de viaţă adecvat, să urmeze tratamentele prescrise şi să facă controale periodice la medicul cardiolog şi oftalmolog (la acesta din urmă, funcţie de gravitate, măcar la 6 luni).
Dr.Marineta Măgureanu
Medic specialist oftalmolog
Clinica de Oftalmologie Ama Optimex Bucureşti
liliana
tatal meu are 57 de ani si sia pierdut brusc vederea la ochiu stang total nu vede nimica.a fost diagnosticat cu ocluzie artera centrala a retinei.oare asi va reveni vederea la ochi
March 24, 2011, 5:11 p.m.lidia velea
Buna ziua!am si eu o intrebare la d-voastra.soacra mea in varsta de 70de ani a fost diagnosticata cu cataracta legata de varsta in evolutie.si ia mai scris acolo renitopatie HTAII.INTREBAREA MEA ESTE DACA SE MAI POATE TRATA ACEASTA BOALA.IA FIIND BOLNAVA DE DIABET DE TIP 2.ASTEPT RASPUNSUL DUMNEAVOASTRA.MULTUMESC!!
Feb. 27, 2017, 6:45 p.m.